Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym

Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Gołąbki to błogosławieństwo polskiej, tradycyjnej kuchni. Są smaczne, sycące i można przygotować je z rozmaitymi modyfikacjami. Dzisiaj serwujemy Wam tradycyjny przepis na to danie.

Tradycyjny przepis – składniki

Żeby wykonać 14 sztuk gołąbków potrzebujesz:

  • 700 g mielonej wieprzowiny
  • 100 g ryżu 
  • 2 cebule 
  • 1 biała lub włoska kapusta 
  • 1,5 litra bulionu lub rosołu
  •  600 g przecieru pomidorowego 
  • 1 łyżka mąki 
  • przyprawy: sól i pieprz 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki papryki w proszku, 1/2 łyżeczki tymianku 

Wykonanie

  • Mięso włożyć do większej miski. Ryż ugotować, ostudzić i dodać do mięsa. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą (około pół łyżeczki), pieprzem (1/4 łyżeczki). Wszystko wymieszać i dobrze wyrobić dłonią. Uformować niewielkie podłużne kotlety.
  • Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować przez ok. 5 minut. Wyjąć kapustę z wrzątku i po przestudzeniu rozebrać ją z liści, odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładać przygotowane porcje mięsa.
  • Zawijać jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia). Nie cała kapusta musi być wykorzystana.
  • Dno dużego i najlepiej szerokiego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty (np. takimi, które się porwały). Na wierzchu ułożyć gołąbki łączeniem do dołu. Zagotować bulion w innym garnku i zalać nim gołąbki. Postawić na gazie, przykryć i gotować przez około 45 – 60 minut aż kapusta będzie miękka. W czasie gotowania nie mieszać gołąbków, ewentualnie delikatnie potrząsnąć garnkiem.
  • Wywar z gołąbków przelać do innego garnka. Dodać przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, tymiankiem i papryką. Gotować przez 10 minut bez przykrycia.
  • Jeśli dodajemy śmietanę należy rozprowadzać ją stopniowo z sosem, dodając go po łyżce do śmietany jednocześnie mieszając. Przelać do garnka z gołąbkami i gotować całość przez kilka minut na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem aby sos równomiernie się rozprowadził.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Biuro wirtualne vs. tradycyjne biuro – który model lepiej wybrać?
Biuro wirtualne vs. tradycyjne biuro – który model lepiej wybrać?
Wybór między biurem wirtualnym a tradycyjnym biurem zależy od indywidualnych potrzeb, preferencji i charakteru działalności firmy.
Formy podziękowań dla gości weselnych
Formy podziękowań dla gości weselnych
Co podarować gościom weselnym w ramach podziękowań? Sprawdź propozycje przygotowane przez redakcję.
Jak dbać o zmywarkę – praktyczne porady i wskazówki
Jak dbać o zmywarkę – praktyczne porady i wskazówki
W tym artykule przedstawimy kilka praktycznych porad dotyczących konserwacji i pielęgnacji zmywarki, które pozwolą cieszyć się jej niezawodnością przez długie lata.
Ostatnie wpisy