Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym

Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Gołąbki to błogosławieństwo polskiej, tradycyjnej kuchni. Są smaczne, sycące i można przygotować je z rozmaitymi modyfikacjami. Dzisiaj serwujemy Wam tradycyjny przepis na to danie.

Tradycyjny przepis – składniki

Żeby wykonać 14 sztuk gołąbków potrzebujesz:

  • 700 g mielonej wieprzowiny
  • 100 g ryżu 
  • 2 cebule 
  • 1 biała lub włoska kapusta 
  • 1,5 litra bulionu lub rosołu
  •  600 g przecieru pomidorowego 
  • 1 łyżka mąki 
  • przyprawy: sól i pieprz 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki papryki w proszku, 1/2 łyżeczki tymianku 

Wykonanie

  • Mięso włożyć do większej miski. Ryż ugotować, ostudzić i dodać do mięsa. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą (około pół łyżeczki), pieprzem (1/4 łyżeczki). Wszystko wymieszać i dobrze wyrobić dłonią. Uformować niewielkie podłużne kotlety.
  • Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować przez ok. 5 minut. Wyjąć kapustę z wrzątku i po przestudzeniu rozebrać ją z liści, odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładać przygotowane porcje mięsa.
  • Zawijać jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia). Nie cała kapusta musi być wykorzystana.
  • Dno dużego i najlepiej szerokiego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty (np. takimi, które się porwały). Na wierzchu ułożyć gołąbki łączeniem do dołu. Zagotować bulion w innym garnku i zalać nim gołąbki. Postawić na gazie, przykryć i gotować przez około 45 – 60 minut aż kapusta będzie miękka. W czasie gotowania nie mieszać gołąbków, ewentualnie delikatnie potrząsnąć garnkiem.
  • Wywar z gołąbków przelać do innego garnka. Dodać przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, tymiankiem i papryką. Gotować przez 10 minut bez przykrycia.
  • Jeśli dodajemy śmietanę należy rozprowadzać ją stopniowo z sosem, dodając go po łyżce do śmietany jednocześnie mieszając. Przelać do garnka z gołąbkami i gotować całość przez kilka minut na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem aby sos równomiernie się rozprowadził.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Praktyczny przewodnik, jak wybrać odpowiednie nawozy do kwiatów i trawników
Praktyczny przewodnik, jak wybrać odpowiednie nawozy do kwiatów i trawników
Aby zapewnić kwiatom i trawnikom optymalny rozwój, wybór odpowiedniego nawozu jest kluczowy. Zgłęb namysł odnośnie tajemnic nawożenia roślin w najnowszym praktycznym przewodniku.
Muchy, komary, ślimaki – jak pozbyć się ich z ogrodu?
Muchy, komary, ślimaki – jak pozbyć się ich z ogrodu?
Muchy, komary oraz ślimaki to niezbyt lubiani goście w Twoim ogrodzie. Jak jednak się ich skutecznie pozbyć? Podpowiadamy, jakie preparaty wybrać oraz jakie domowe sposoby możesz zastosować.
Tworzenie niezapomnianych chwil: Poradnik do organizowania domowych uroczystości
Tworzenie niezapomnianych chwil: Poradnik do organizowania domowych uroczystości
Chcesz stworzyć niepowtarzalne wspomnienia? Poradnik krok po kroku, jak zorganizować domową uroczystość, która zapadnie w pamięć. Poznaj tajniki planowania i dekoracji!
Ostatnie wpisy