Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym

Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Gołąbki to błogosławieństwo polskiej, tradycyjnej kuchni. Są smaczne, sycące i można przygotować je z rozmaitymi modyfikacjami. Dzisiaj serwujemy Wam tradycyjny przepis na to danie.

Tradycyjny przepis – składniki

Żeby wykonać 14 sztuk gołąbków potrzebujesz:

  • 700 g mielonej wieprzowiny
  • 100 g ryżu 
  • 2 cebule 
  • 1 biała lub włoska kapusta 
  • 1,5 litra bulionu lub rosołu
  •  600 g przecieru pomidorowego 
  • 1 łyżka mąki 
  • przyprawy: sól i pieprz 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki papryki w proszku, 1/2 łyżeczki tymianku 

Wykonanie

  • Mięso włożyć do większej miski. Ryż ugotować, ostudzić i dodać do mięsa. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą (około pół łyżeczki), pieprzem (1/4 łyżeczki). Wszystko wymieszać i dobrze wyrobić dłonią. Uformować niewielkie podłużne kotlety.
  • Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować przez ok. 5 minut. Wyjąć kapustę z wrzątku i po przestudzeniu rozebrać ją z liści, odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładać przygotowane porcje mięsa.
  • Zawijać jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia). Nie cała kapusta musi być wykorzystana.
  • Dno dużego i najlepiej szerokiego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty (np. takimi, które się porwały). Na wierzchu ułożyć gołąbki łączeniem do dołu. Zagotować bulion w innym garnku i zalać nim gołąbki. Postawić na gazie, przykryć i gotować przez około 45 – 60 minut aż kapusta będzie miękka. W czasie gotowania nie mieszać gołąbków, ewentualnie delikatnie potrząsnąć garnkiem.
  • Wywar z gołąbków przelać do innego garnka. Dodać przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, tymiankiem i papryką. Gotować przez 10 minut bez przykrycia.
  • Jeśli dodajemy śmietanę należy rozprowadzać ją stopniowo z sosem, dodając go po łyżce do śmietany jednocześnie mieszając. Przelać do garnka z gołąbkami i gotować całość przez kilka minut na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem aby sos równomiernie się rozprowadził.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Ciasto kruche dla początkujących – podstawowy przepis
Ciasto kruche dla początkujących – podstawowy przepis
Jak zrobić idealne ciasto kruche? Przedstawiamy tradycyjny przepis!
Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
Kiedy pojawiają się pierwsze promienie słoneczne, aż chce się spędzać czas na świeżym powietrzu. Jeśli masz w planach jazdę na […]
Imprezowe przekąski, które zachwycą twoich gości: Przegląd popularnych smakołyków
Imprezowe przekąski, które zachwycą twoich gości: Przegląd popularnych smakołyków
Imprezowe przekąski, które zachwycą twoich gości: Odkryj popularne smakołyki, które podbiją ich podniebienia i dodadzą uroku twojej imprezie!
Ostatnie wpisy