Artykuł sponsorowany
Wyposażenie lokali gastronomicznych znacząco różni się od wyposażenia naszych domowych kuchni. Profesjonalne przygotowywanie jedzenia w sporych ilościach wymaga bowiem specjalistycznego sprzętu i akcesoriów. Dowiedz się więc, co przyda się w piekarni.
Jednym z najbardziej podstawowych sprzętów, który wręcz musi znaleźć się w piekarni, jest piec piekarniczy. Jeśli chodzi o piece, możesz wybierać spośród wielu różnych modeli i rodzajów. Jednym z najczęściej stosowanych jest piec konwekcyjny. Świetnie poradzi on sobie z rozmaitymi wypiekami, a wykorzystanie wewnętrznych wentylatorów do cyrkulacji powietrza zapewnia jednolite zarumienianie i powtarzalne wyniki. Ponadto, piec konwekcyjny jest jednym z tańszych rozwiązań do piekarni. Nieco bardziej tradycyjnym rozwiązaniem są piece komorowe. Ich kamienne spody nagrzewają się, zapewniając wypiekom charakterystyczną chrupkość skórki, przy zachowaniu miękkiego i wilgotnego wnętrza.
W piekarniach niezwykle przydatne mogą okazać się również sprzęty do wyrabiania ciasta. Warto przede wszystkim zainwestować w dobrej jakości mikser przemysłowy. Dzięki niemu będziesz w stanie sprawnie i dokładnie wyrobić różnego rodzaju ciasta oraz nadzienia i polewy. Jeśli chcesz jeszcze bardziej ułatwić pracę w piekarni, warto także zakupić urządzenie do wałkowania i porcjowania ciasta.
Warto także pamiętać o wygodnych opakowaniach, w których będziesz sprzedawać ciasta i inne wypieki. Świetnie sprawdzą się tutaj pojemniki styropianowe na żywność lub nieco bardziej ekologiczne papierowe odpowiedniki. Dzięki nim w wygodny i praktyczny sposób będzie w stanie zapakować wszystkie słodkie pyszności. Ponadto, możesz też postawić na pojemniki, które będą w stanie zachować temperaturę wypieków, a kto z nas nie lubi ciepłych ciasteczek oraz podgrzanego i rozpływającego się brownie.
Fot.: Ales Krivec/unsplash.com