Chociaż jest popularnie stosowanym zamiennikiem mleka pochodzącego od krowy, to mleko w proszku posiada nieco wad, o których często się nie mówi. Powstaje ono w wyniku odparowania z mleka płynnego 90% wody, nie ma więc nic dziwnego w tym, że mocno zmienia swoje właściwości.
Przede wszystkim mleko w proszku zawiera nawet kilkakrotnie więcej kalorii, niż mleko tradycyjne: nawet 500 kcal zamiast 65 kcal. Wysoka zawartość laktozy w jego składzie może powodować bóle brzucha, wzdęcia czy nudności – dzieje się tak jednak przede wszystkim u osób z nietolerancją laktozy.
Wady stosowania mleka w proszku są znikome w porównaniu do jego zalet. Znajdziemy w jego składzie nawet dziesięciokrotnie więcej składników mineralnych, niż w mleku płynnym. Jest również źródłem pełnowartościowego białka. Jego zastosowanie, bardzo szerokie np. w cukiernictwie, spowodowane jest tym, że nadaje się do długiego przechowywania – nawet do 24 miesięcy. Świetnie spisuje się jako środek zagęszczający, dodając smaku i nadając odpowiednią teksturę słodyczom.