Domowy majonez krok po kroku

Domowy majonez krok po kroku
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Majonez to niezbędny dodatek niemal nieskończonej ilości sałatek, farszów do jaj i dań z zimnego bufetu. Jak zrobić go we własnej kuchni?

W okresie wielkanocnym z czystym sumieniem można powiedzieć, że to, co jemy najczęściej, to… właśnie majonez. Wojny miłośników różnych marek toczą się w internecie pół-żartem, pół-serio, ale my chcielibyśmy zaproponować wam alternatywę. Co powiecie na domowy majonez?

Jego wykonanie nie jest skomplikowane, a w zamian za odrobinę wysiłku otrzymujemy cały pakiet korzyści. Po pierwsze, znamy dokładnie skład majonezu, od rodzaju użytych jajek po ilość i gatunek soli. Po drugie, możemy kontrolować jego smak i konsystencję – zbyt słony? Odrobina cukru. Za gęsty? Parę kropel oleju. Wszystko jest w naszych rękach. Możemy nawet wybrać sposób przygotowania!

Po pierwsze – składniki

Przyjmujemy, że chcemy jednorazowo otrzymać około 400 ml majonezu. Do tego będziemy potrzebować:

  • 1 jajko,
  • 350 ml oleju roślinnego – słonecznikowego, rzepakowego…
  • łyżkę soku z cytryny lub octu winnego,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Ważne, aby jajko i sok z cytryny były świeże, a olej możliwie wysokiej jakości. Następnie, w zależności od tego, jakie mamy dostępne urządzenia, możemy zabrać się za szykowanie majonezu na dwa sposoby.

Po drugie – sposób

W zależności od wyposażenia naszej kuchni możemy zdecydować się na dwie, niemal równie szybkie metody.

Z mikserem ręcznym

  1. Skorupkę jajka sparzamy wrzątkiem, następnie wbijamy do wysokiego naczynia. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu i odrobinę cukru, oraz sok z cytryny/ocet. 
  2. Ubijamy na niskich–średnich obrotach. (Miksery o słabej mocy mogą być ustawione na średnie, a następnie podniesione na wyższe).
  3. Kiedy masa się spieni, zaczynamy dodawać olej, po łyżce lub cienkim, stałym strumieniem, wciąż ubijając (już na możliwie wysokich obrotach), aż masa się rozjaśni i napuszy do konsystencji, jakiej oczekujemy od naszego majonezu. 

W zależności od miksera i ilości użytego oleju, przygotowanie majonezu może zająć od pięciu nawet do dziesięciu minut i dłużej. Plusem jest fakt, że w trakcie przygotowania możemy dopasować ilość używanego oleju i uniknąć sytuacji, w której produkt końcowy jest za rzadki.

Z blenderem “żyrafą”

  1. Podobnie jak przy pierwszym sposobie, jajko sparzamy i wbijamy do wysokiego naczynia.
  2. Dodajemy sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, ocet, a także olej.
  3. Blender wkładamy do samego dna pojemnika bez uruchamiania ostrzy.
  4. Uruchamiamy blender, wciąż trzymając go przy dnie. Właściwości oleju sprawią, że większość znajdzie się poza strefą pracy ostrzy, ale o to nam chodzi.
  5. Po mniej więcej trzydziestu sekundach zacznij powoli unosić blender, pozwalając olejowi stopniowo przenikać do mieszanki jajek i przypraw.

Ten sposób jest dobry, szczególnie jeśli zależy nam na gęstym majonezie. Musimy jednak mieć pewność, że ilość oleju jest odpowiednia od samego początku – w przeciwieństwie do metody z mikserem ręcznym, nie jesteśmy w stanie zmniejszyć ilości oleju w trakcie przygotowywania, albo ryzykujemy zbyt szybkie wymieszanie się zbyt dużej ilości oleju z masą jajeczną.

W obydwu metodach jesteśmy w stanie panować nad smakiem majonezu. Jeśli po zakończeniu ubijania stwierdzimy, że majonez jest zbyt łagodny lub słony, albo w jakiś inny sposób odstaje od naszych preferencji smakowych, wystarczy dodać wymaganą przyprawę i jeszcze raz krótko (maksymalnie 10 sekund) zmiksować lub zblendować całość.

Wariant wege

Dla osób na diecie wegańskiej proponujemy wariant zastępujący jajko ok. 100 ml aquafaby – czyli wody z puszek ciecierzycy konserwowej, albo pozostałej z jej gotowania. Jest doskonałym zamiennikiem białek jaj w deserach, ale na jej bazie można przygotować również smaczny majonez. Wystarczy zmniejszyć ilość oleju, a do zwykłej soli dodać odrobinę soli czarnej (doda posmaku jajecznego). Następnie, postępując zgodnie z przepisem jak powyżej, można przygotować w stu procentach wegetariański majonez.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

  • Kaśka 22.04.2021

    Domowy majonez ma zupełnie inny smak niż kupny – robię i polecam:)

Rekomendowane
Jak zorganizować dzieciom przestrzeń do zabawy na balkonie?
Jak zorganizować dzieciom przestrzeń do zabawy na balkonie?
Chcesz zorganizować dziecku plac zabaw na balkonie? To świetny pomysł! Dowiedz się, jakie zabawki są najlepsze i jak zadbać o bezpieczeństwo.
Wódka — jak wybrać najlepszą na weselny stół?
Wódka — jak wybrać najlepszą na weselny stół?
Organizacja wesela to zadanie pełne wyzwań, a jednym z nich jest odpowiedni wybór alkoholi. Wódka, jako jedno z najpopularniejszych trunków na polskich weselach, musi zatem spełniać oczekiwania gości.
Must have w każdym domu
Must have w każdym domu
Chcesz urządzić swój dom modnie i praktycznie? Oto kilka naszych propozycji na must have w każdym wnętrzu.
Ostatnie wpisy