Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia

Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Własnoręcznie robiony pasztet to prawdziwy rarytas. Choć przygotowywanie go trwa sporo czasu i wymaga dużego zaangażowania, naprawdę warto! Zdradzamy kilka porad na temat pieczenia pasztetu.

Mięso czy warzywa?

Pasztet mięsny to połączenie wielu różnych rodzajów, wtedy ma intensywny smak i nie kruszy się podczas krojenia. Możesz postawić na wieprzowo-wołowy z dodatkiem boczku albo drobiowy urozmaicony wątróbką cielęcą. Do każdego pasztetu warto dodać także warzywa, a wśród nich seler, pietruszkę i marchew. Warto też podsmażyć cebulę oraz ząbek czosnku i dodać je do całości. Warzywa podkreślą smak własnoręcznie przygotowywanego pasztetu. Oczywiście wszystkie składniki trzeba ugotować albo podsmażyć. Przykładowo, wieprzowinę i wołowinę wcześniej obsmażyć na patelni, a później przełożyć do garnka i dorzucić boczek, warzywa i przyprawy. Całość powinna się gotować około dwóch godzin.

Jakie mięso do pasztetu wybrać? Tu wiele zależy od Twoich indywidualnych preferencji. Dobrze jest, kiedy główne mięso jest dodawane w tych samych proporcjach. Tu chodzi o wieprzowinę (np. łopatkę, szynkę), wołowinę (np. udziec) i drób (np. uda). Z kolei podgardle, wątróbka czy boczek, lepiej, aby były dodawane w mniejszej ilości. Tłuste rodzaje mięsa sprawiają, że pasztet jest puszysty, dlatego nie warto ich pomijać w przepisie.

Ciekawym rozwiązaniem jest także zrobienie pasztetu wyłącznie z wątróbki drobiowej, np. z kurczaka albo indyka. Do tego wystarczy 1 cebula i przyprawy, a potrawa będzie idealna na śniadanie, kolację i szybką przekąskę.

Sekret tkwi w przyprawach

Warto wiedzieć, że po upieczeniu pasztet nie będzie tak samo intensywny w smaku, jak przed. Właśnie dlatego trzeba dać odrobinę więcej przypraw niż zakładało się na początku.

Jakie przyprawy do pasztetu dodać? Przede wszystkim liść laurowy, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Te warto dodać podczas gotowania mięsa. Z kolei łyżkę musztardy i majeranek dobrze jest dodać w trakcie wyrabiania masy do pieczenia.

Jajka – nieodłączny element pasztetu

Jeśli chodzi o przygotowywanie pasztetu, są zwolennicy dodawania jajek oraz ich przeciwnicy. Nie masz nic przeciwko temu? W takim razie ubij wcześniej białka. Tym samym sprawisz, że pasztet będzie puszysty i miękki.

Wyrabianie pasztetu – porady

Przygotowanie pasztetu to także wyrabianie całej masy. Zmielone podwójnie, a najlepiej potrójnie mięso, do tego warzywa i przyprawy, trzeba traktować bardzo delikatnie. W trakcie wyrabiania dodaj żółtka i ubite białka osobno. Doprawiaj pasztet według uznania, pamiętając o wcześniejszych poradach. Wyrabianie masy sprawi, że będzie ona napowietrzona, a po upieczeniu pasztet nie będzie twardy.

Wyłożenie blachy boczkiem

Wędzony boczek w plastrach na formie do pieczenia to nie jest konieczność, ale smaczny dodatek. Jeszcze bardziej podkreśli smak pasztetu, który będzie pięknie pachniał.

 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Tortille z kurczakiem – domowy fast food na 3 sposoby
Tortille z kurczakiem – domowy fast food na 3 sposoby
Jesteś fanem tortilli? A czy wiesz, że wersję z kurczakiem można przygotować na różne sposoby? Sprawdź nasze pomysły na tortillowe wariacje!
Tworzenie harmonijnego przestrzennego porządku – sekrety efektywnej organizacji domowych przestrzeni
Tworzenie harmonijnego przestrzennego porządku – sekrety efektywnej organizacji domowych przestrzeni
Odkryj skuteczne metody i sprawdzone porady, jak organizować swoje domowe przestrzenie tak, aby były funkcjonalne i estetycznie atrakcyjne.
Biuro wirtualne vs. tradycyjne biuro – który model lepiej wybrać?
Biuro wirtualne vs. tradycyjne biuro – który model lepiej wybrać?
Wybór między biurem wirtualnym a tradycyjnym biurem zależy od indywidualnych potrzeb, preferencji i charakteru działalności firmy.
Ostatnie wpisy