Mole spożywcze – jak się ich pozbyć?

Mole spożywcze – jak się ich pozbyć?
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Mole spożywcze to problem wielu gospodyń domowych, nawet tych najlepszych i najbardziej dbających o porządek w kuchni. Ich pozbycie się jest z pozoru trudne, jednak tylko do momentu, w którym nie zastosujemy jednego z poniższych rozwiązań!

Czym są mole spożywcze? 

Mole spożywcze w większości zamieszkują ciemne zakamarki naszych kuchni. Są to niewielkie owady, które mają bardzo smukłe ciało. Różne gatunki moli przybierają konkretną barwę. Na skrzydełkach moli spożywczych znajdują się specyficzne łuski, które tworzą różne wzory.

Larwy mola spożywczego mają postać gąsienicy. Ich wykluwanie się następuje po ośmiu dniach od momentu złożenia jaj. Owady te mają od kilku do nawet kilkudziesięciu milimetrów. Co ciekawe, larwy moli spożywczych odżywiają się przede wszystkim produktami suchymi, takimi jak kasza, orzechy, pieczywo czy mąka. Z tego też względu na miejsce lęgu z reguły wybierają nasze kuchnie czy różnego rodzaju spiżarnie.

Niestety larwy moli spożywczych możemy z łatwością przynieść ze sklepu razem z produktem, w którym bytują. Należy więc zwracać szczególną uwagę na jakość zakupu, termin jego ważności oraz ogólny stan towaru na półkach sklepu.

Profilaktyka – jak zapobiegać?

By ustrzec się przed molami spożywczymi w Twoim domu możesz wszystkie produkty, które mogą stanowić dla larw potencjalne źródło pożywienia, przesypać do szczelnych pojemników. Dzięki temu zobaczysz, czy w zakupionym produkcie nie ma żadnych larw. Ewentualnie zapobiegniesz namnażaniu się moli i nie dopuścisz do rozwoju całej populacji żerującej na innych produktach znajdujących się w Twojej kuchni. 

Dodatkowo warto dbać o szczególną czystość i ogólny porządek w szafkach czy miejscach, w których przechowywana jest „sucha” żywność, ale nie tylko. Regularne porządki mogą przyczynić się do ewentualnego szybszego odkrycia obecności moli w kuchni i podjęcia kroków do walki z nimi. Im szybciej ich obecność zostanie wykryta, tym szybciej będzie można podjąć walkę z tym specyficznym przeciwnikiem!

Sposoby na pozbycie się moli spożywczych z kuchni. 

By móc zwalczyć mole spożywcze, trzeba wykryć ich obecność. Larwy są koloru szarego i osiągają długość około 1 centymetra. Mole spożywcze szczególnie aktywne są w nocy. Warto więc dopiero po zmierzchu dokonać szczegółowego „przeszukania” kuchni, o ile oczywiście mamy podejrzenia, że te szkodniki się w niej zadomowiły. 

Jeśli wykryjemy obecność moli, należy niezwłocznie usunąć wszystkie produkty, które mogą być miejscem ich żeru. Co ważne, trzeba je wyrzucić, a nie schować, gdyż larwy będą się w nich nieustannie namnażać.

Kolejnym krokiem jest dokładne odkurzenie i wymycie całej przestrzeni i przedmiotów, które mogły mieć w jakiś sposób kontakt z molami. Przy wykonywaniu tego zabiegu koniecznie zwróć też uwagę na miejsca, takie jak na przykład zakamarki kuchni, czyli listwy lub przestrzenie, w których mogą ukrywać się larwy. Dopóki będą one znajdować się w Twojej kuchni, dopóty problem z molami nie będzie definitywnie rozwiązany.

Dokładne oczyszczenie przestrzeni, na przykład za pomocą preparatu wykonanego z wody i olejku lawendowego powinno skutecznie odstraszyć wszystkie mole spożywcze. Dla pewności warto jednak powtórzyć całą procedurę.

Zdjęcie główne:Liuba Bilyk/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Obowiązki dziecka w domu w zależności od wieku
Obowiązki dziecka w domu w zależności od wieku
Chcesz nauczyć swoje dziecko odpowiedzialności, jednak stosownie do jego wieku? Już od najmłodszych lat można włączać dziecko w domowe obowiązki. Przeczytaj koniecznie nasz artykuł!
Do czego można wykorzystać przetwory?
Do czego można wykorzystać przetwory?
Chcesz zatrzymać sezonowe smaki na dłużej? Zobacz, do czego możesz wykorzystywać zrobione latem i jesienią przetwory.
Ile czasu piec łososia?
Ile czasu piec łososia?
Przez ile czasu pieczesz zwykle łososia? Sprawdź, czy robisz to dobrze!
Ostatnie wpisy