Jak podawać przekąski, czyli na czym serwować jedzenie?

Jak podawać przekąski, czyli na czym serwować jedzenie?
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

jedzenie?

Przekąski to rodzaj posiłku, który podaje się na imprezach – zarówno tych organizowanych na salach bankietowych, jak i tzw. domówkach. Jak je podawać i na czym serwować ten rodzaj jedzenia?

Jako „coś lekkiego na ząb” – tak zazwyczaj są określane przekąski. Przyjęło się, że podaje się je zwykle przed pierwszym posiłkiem. Tak jest na różnego rodzaju imprezach okolicznościowych, jak wesela, komunie czy chociażby zorganizowane imprezy szkolne (np. studniówka). Na domówkach przekąski bywają traktowane jako normalny posiłek, ale też „umilacz” wspólnego czasu, dla przykładu w trakcie oglądania meczu piłki nożnej. Pojawia się pytanie jak i na czym je serwować? Podpowiadamy kilka ciekawych pomysłów w tej kwestii.

Na tacy, desce, talerzu, a może jeszcze inaczej. Na czym serwować przekąski?

Przekąski to małe dania, więc wiele osób zadaje pytanie, czy właściwie powinniśmy przykładać do ich wykonania i sposobu podania aż taką wielką wagę. Oczywiście, że tak! Jeśli chcemy, by goście byli zadowoleni ze sposobu ich przyjęcia, musimy zadbać o każdy detal, a szczególnie o jakość jedzenia i efektowność jego podania. Sposób serwowania przekąsek zależy od rodzaju jedzenia. Wymieńmy więc kilka popularnych przekąsek, które możemy podać naszym gościom na domowym przyjęciu.

Na pewno należą do nich koreczki, minikanapki, faszerowane jajka czy warzywa, ale też sałatki z dipami i wszelkiego rodzaju pasty podawane z porcjowanym pieczywem. Jak pokazują te przykłady, przekrój smakołyków jest różnorodny, więc niekoniecznie taki sam musi być sposób ich podawania.

Jak więc podawać poszczególne przekąski? Wszelkie jedzenie typu „mini”, czyli koreczki, kanapeczki, zawijane wędliny czy sery możemy serwować na specjalnie przeznaczonej do tego desce. Warto też przygotować kilka niezbędnych akcesoriów kuchennych, które pomogą nam np. w nakładaniu przekąsek gościom na talerzyki, jeśli sami nie będą korzystać z opcji szwedzkiego stołu. Jakie narzędzia dodatkowo się przydadzą? Na pewno noże do serów i wędlin, a także do krojenia i smarowania pieczywa.

Dipy do sałatek najlepiej ustawić w dodatkowych miseczkach lub małych słoiczkach. Zaś na pocięte warzywne przekąski i paluszki świetne będą szklanki typu long.

Ważną kwestią jest też to, jak będziemy dane jedzenie serwować i w zależności od tego, przydadzą nam się też serwetki, widelczyki i oczywiście talerze dla każdego z gości.

Oprócz kwestii dotyczącej tego, na czym podamy przekąski, ważny jest też sam sposób układania jedzenia, a wiadomo, że jest ich kilka. Jeśli zdecydujemy się serwować przekąski na specjalnej desce, to warto poszczególne minidania pogrupować i poukładać w rządkach, aby stworzyć na przykład barwną gamę kolorystyczną poszczególnych składników. Patery z serwowanymi przekąskami można dzielić w kategoriach, czyli oddzielnie podajemy deski serów, wędlin, pieczywa itp. Łączenie na jednej paterze kilkunastu różnych przekąsek nie wygląda estetycznie. Ma to rację bytu jedynie w przypadku, gdy są to już ostatnie przekąski, a więc zostało ich niewiele i bez sensu, by pojedyncze minidania leżały oddzielnie na dużych paterach.

iframe src=”https://assets.pinterest.com/ext/embed.html?id=150729918759150993″ height=”614″ width=”345″ frameborder=”0″ scrolling=”no” >

Z czym serwować przekąski? Z winem, a może napojami bezalkoholowymi?

Bardzo istotną kwestią jest także to, z jakim rodzajem napoju podajemy konkretną przekąskę. Ogólnie przyjętą zasadą, którą kierują się zwłaszcza lokale gastronomiczne, jest to, że im bardziej ciężkostrawne i tłuste są przekąski, tym wyższa powinna być zawartość alkoholu w podawanych napojach. Z przekąskami zawierającymi głównie tłuszcze doskonale smakowo współgra wytrawne czerwone wino. To trunek, który pomoże też lepiej strawić te ciężkie dania. Z kolei przekąski na bazie owoców i warzyw to typ jedzenia, które lubi towarzystwo delikatnego wina z lekką nutką kwasowości. A dokładnie odwrotny rodzaj wina, czyli te o niskiej kwasowości, półsłodkie lub nawet słodkie, pasują do dań przekąskowych smażonych. 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak zrobić własną passatę pomidorową?
Jak zrobić własną passatę pomidorową?
Najlepszy przepis na pyszną passatę pomidorową! Przekonaj się jak wykonać ją, by smak zachwycał!
Eleganckie dekoracje do przedpokoju – jakie?
Eleganckie dekoracje do przedpokoju – jakie?
Eleganckie dekoracje do przedpokoju dodają mu stylu i wyjątkowego charakteru. Odkryj, jakie elementy wybrać, aby stworzyć przestrzeń, która będzie zarówno piękna, jak i funkcjonalna.
Przepis na tradycyjne ogórki konserwowe
Przepis na tradycyjne ogórki konserwowe
Ogórki to jedne z najbardziej wdzięcznych warzyw, gdy chodzi o przetwory. Kiszone czy małosolne, a może marynowane z papryką? W […]
Ostatnie wpisy