Coraz więcej osób chce zmienić swój sposób odżywiania i ograniczyć spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego. Poza mięsem czy nabiałem często rezygnujemy w naszym jadłospisie również z jaj.
Niestety większość deserów, zwłaszcza ciast, w swojej recepturze zawiera jajka. Okazuje się jednak, że istnieje kilka sposobów, aby zastąpić je wegańskimi odpowiednikami. Poznaj kulinarne triki, dzięki którym jajka przestaną być Ci potrzebne w czasie gotowania.
Są osoby, które obawiają się przejścia na dietę wegańską, argumentując to tym, że będzie im brakować dobrze znanych smaków. Jednak często to przekonanie może być błędne, bo smak np. jajka można łatwo uzyskać za pomocą innych składników. Przedstawiamy 5 propozycji na zastąpienie jajka w ciastach oraz deserach.
Świetnym sposobem na wykluczenie jajka z receptury na pyszne muffinki, brownie czy słodkie chlebki jest wykorzystanie dojrzałych bananów. Nie tylko znakomicie zwiążą masę, ale nadadzą ciastu słodki smak oraz wilgotną konsystencję. Pół banana to jedno średniej wielkości jajko. Aby zjeść pyszne śniadanie na słodko, można zrobić o poranku wyśmienite placki bananowe.
Kolejnym bardzo zdrowym zamiennikiem jaj będzie siemię lniane. Wystarczy 2–3 łyżki zmielonych nasion połączyć z małą ilością wody i odstawić je na kilka minut. Kiedy mikstura będzie przypominać żel, to znak, że możesz połączyć ją z resztą składników. Ogromnym plusem będzie fakt, że siemię lniane nadaje wypiekom lekko orzechowy posmak, więc jest to fantastyczny dodatek do słodkich deserów. Siemienia można użyć w owsianych ciastkach, biszkoptach, a nawet w naleśnikach.
Aquafarba to substancja, która powstaje po ugotowaniu w wodzie roślin strączkowych, czyli np. fasoli, soczewicy czy grochu. Można ją uzyskać przez wykorzystanie zalewy, która znajduje się w puszkach z ugotowaną cieciorką. Aquafaba swoimi właściwościami bardzo przypomina białko kurzego jaja, więc jest rewelacyjnym zamiennikiem do różnego rodzaju potraw. Można dodać do niej cukier i ubić ją na sztywną pianę, dlatego będzie to wspaniały składnik bez czy sufletów. W wegańskich cukierniach woda po gotowaniu strączków służy również do przygotowania lukrów oraz polew do ciast. Warto pamiętać, że około 3 łyżek aquafaby to jedno jajko.
Okazuje się, że dobrym sposobem na zrobienie ciasta bez jajek jest wykorzystanie mąki ziemniaczanej. Mąka spełni funkcję zagęszczające masę na ciasto. Należy jednak pamiętać, że zastępując jajko mąką, należy dodać do całości nieco więcej płynów – mleka roślinnego, wody lub soku owocowego.
Kolejną alternatywą dla tradycyjnych jajek w naszej kuchni będzie naturalne tofu. Jedna czwarta szklanki tofu odpowiada gramaturą jednemu jajku. Ten produkt sprawdzi się zarówno w słonych, jak i słodkich potrawach, nada naszemu daniu jedwabistości oraz puszystości. Rewelacyjnie pasuje do wegańskich ciast, które przypominają w smaku sernik.
zdj. główne: Tengyart/unsplash.com