Lemoniada na 5 sposobów – idealna na letnie dni

Lemoniada na 5 sposobów – idealna na letnie dni
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Lato i wysokie temperatury sprzyjają zwiększonemu pragnieniu. Wtedy bardzo łatwo sięgnąć po napoje i soki ze sztucznymi dodatkami, a wcale nie trzeba. Wszystkim domownikom w pełni wystarczy domowej roboty lemoniada, którą można zrobić na wiele sposobów. Gwarantujemy, że pokochają ją wszyscy! 

Lemoniada – niezwykle prosty i smaczny napój

Zalety lemoniady poznano już w 1000 roku n.e. Historia mówi, że chłodzili się nią Egipcjanie, a jej powstanie przypisuje się Indianom, podobno to oni pierwsi wykonywali napoje na bazie trawy cytrynowej. Z kolei cytryny przywędrowały z Afryki do Azji, a obecnie są znane na całym świecie. 

Jak zrobić lemoniadę? To niezwykle prosty w przygotowaniu napój. Jego podstawą są cytryny, do nich dodaje się cukier oraz wodę. Następnie lemoniada powstaje niemalże sama, a jej orzeźwiający smak w ciepłe dni zachwyca każdego. Z czasem zaczęto eksperymentować z różnymi smakami napoju, a teraz można go wykonać niemal z każdego owocu. Poniżej przedstawiamy wybrane przez nas przepisy. 

Klasyczna lemoniada cytrynowa

To najprostszy sposób na przygotowanie lemoniady. Nie ma w nim dodatkowych owoców, a jedynie świeży smak cytryn. Najlepiej smakuje z kostkami lodu i świeżą miętą. 

Składniki: 

  • 0,5 l wody (może być przegotowana lub niegazowana),
  • 3 cytryny,
  • kilka łyżek cukru trzcinowego,
  • ok. 10 listków mięty,
  • kostki lodu,
  • pół szklanki gorącej wody.

Sposób przygotowania: 

Najpierw należy wyszorować cytryny, a miętę dokładnie opłukać. Następnie trzeba wycisnąć sok z owoców. Można to zrobić ręcznie lub użyć sokowirówki. W kolejnym kroku posiekaj miętę na malutkie kawałki i rozetrzyj z cukrem. Całość zalej gorącą wodą. Po ostygnięciu syropu miętowego, w wysokiej karafce zmieszaj go z sokiem cytrynowym. Całość dopełnij zimną wodą i dokładnie wymieszaj. Podawaj w szklankach ozdobionych cienko pociętymi plasterkami cytryny. 

Lemoniada cytrusowa

Napój o tym smaku polecany jest wszystkim fanom pomarańczy. Najlepiej smakuje schłodzony. 

Składniki: 

  • 3 pomarańcze,
  • 1 cytryna,
  • kilka łyżek cukru trzcinowego,
  • zimna woda,
  • kostki lodu według uznania.

Sposób przygotowania: 

Cytrusy obierz i usuń z nich wszystkie twarde błonki. Następnie wyciśnij z nich sok. Możesz to zrobić ręcznie, jednak lepiej skorzystać z blendera. Pokrój owoce na kawałki, wrzuć do kielicha, dodaj cukier trzcinowy i dolej ¼ szklanki wody. Całość dokładnie zblenduj. Następnie przelej do wysokiej karafki i dopełnij wodą. Dokładnie wymieszaj. Podawaj z plasterkami pomarańczy i kostkami lodu. 

Bazyliowo-cytrusowa lemoniada

Bazylia doda lemoniadzie lekko wytrawnej nuty. Świetnie komponuje się z cytrynowym smakiem oraz pasuje do wszelkich dań obiadowych. 

Składniki: 

  • 3 cytryny,
  • liście świeżej bazylii,
  • 3 duże łyżki miodu,
  • zimna woda.

Sposób przygotowania: 

Obierz i pokrój cytryny. Wrzuć pokrojone owoce, listki bazylii i miód do blendera kielichowego. Do całości dodaj ¼ szklanki letniej wody. Dokładnie wszystko rozdrobnij, a potem przelej do karafki. Dopełnij wodą i wymieszaj. Napój podawaj ozdobiony listkami bazylii i cienkimi plasterkami cytryny. 

Orzeźwiająca lemoniada arbuzowa

Arbuz to owoc o charakterystycznym smaku, który w większości składa się z wody. Świetnie się sprawdza w przygotowywaniu domowych lemoniad. 

Składniki: 

  • ½ arbuza bez pestek,
  • 3 cytryny,
  • kilka łyżek cukru trzcinowego lub miodu,
  • zimna woda.

Arbuza pokrój w drobną kostkę, a następnie zamroź. Po upływie godziny wyciągnij go, obierz cytryny i wraz z miodem wrzuć do blendera. Dokładnie rozdrobnij i przelej do karafki. Dopełnij zimną wodą i wymieszaj. Opcjonalnie możesz pokroić cytrynę na cienkie plasterki i wrzucić do napoju. 

Lemoniada ogórkowa

To przepis, który w swym składzie ma nie tylko owoce, ale i warzywo. Ogórek ma delikatny i orzeźwiający smak, z cytrynami stanowi prawdziwie orzeźwiającą mieszankę. 

Składniki: 

  • 1 ogórek,
  • 3 cytryny,
  • kilka listków mięty,
  • kilka łyżek cukru trzcinowego,
  • ½ szklanki gorącej wody,
  • zimna woda.

Ogórka i cytryny obierz, pokrój na kawałki i wyciśnij z nich sok w sokowirówce. Miętę pokrój na drobne kawałki, zmieszaj z cukrem, a całość zalej gorącą wodą. Poczekaj, aż przestygnie. Następnie wlej sok z ogórka i cytryny do karafki, dodaj ostudzony syrop miętowy i zalej zimną wodą. Całość dokładnie wymieszaj. Podawaj z kostkami lodu. 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak dopasować listwy do podłogi?
Jak dopasować listwy do podłogi?
Odpowiednie wykończenie podłogi jest bardzo ważne zarówno z punktu widzenia estetyki, jak i funkcjonalności. Dlatego konieczne jest zastosowanie listew przypodłogowych. Jak dopasować je do materiału na posadzce, aby prezentowały się jak najlepiej?
Jak wybrać odpowiedniego architekta do realizacji twojego projektu domu marzeń
Jak wybrać odpowiedniego architekta do realizacji twojego projektu domu marzeń
Zastanawiasz się, jak znaleźć architekta, który doskonale zrozumie twoje wizje o wymarzonym domu? Dowiedz się, na co zwracać uwagę wybierając specjalistę odpowiedniego do realizacji twojego projektu.
Jak udekorować salę na imprezę komunijną?
Jak udekorować salę na imprezę komunijną?
Obrusy na komunię — kluczowy element dekoracyjny, który nadaje elegancji i uroku sali podczas imprezy.
Ostatnie wpisy