Jakie są rodzaje kiełbas?

Jakie są rodzaje kiełbas?
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Kto nie lubi tego intensywnego smaku i aromatu wędzonego mięsa? Kiełbasa to w Polsce jeden z największych przysmaków, a nasze kiełbasy są znane i uwielbiane na całym świecie. Wiele krajów słynie z pysznych wyrobów wędzarniczych, a rodzajów kiełbas jest naprawdę mnóstwo i w każdym zakątku świata podaje się je nieco inaczej. Poznaj kilka odmian kiełbas popularnych w Polsce i nie tylko.  

Kiełbasa krucha   

Ten typ kiełbasy jest uwielbiany chyba przez największe grono Polaków. Bardzo delikatna, rozpływająca się w ustach kiełbasa wędzona o intensywnym smaku. Zrobiona jest zazwyczaj z grubo rozdrobnionego mięsa i doprawiona najczęściej spora ilością czosnku i pieprzu. To właśnie kiełbasa krucha podbiła serca Amerykanów jest przysmakiem w Stanach Zjednoczonych, gdzie znana jest pod nazwą polish sausage. Doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia i grillowania, sprawdzi się fantastycznie jako dodatek w daniach jednogarnkowych. Nadaje też wspaniały smak i aromat zupom, takim jak żur, grochówka czy kapuśniak.  

Krakowska sucha  

Kiedyś ta kiełbasa była wyrabiana tylko na terenie Małopolski, ale z biegiem lat popularność kiełbasy krakowskiej rozprzestrzeniła się na całą Polskę, a później także na inne kraje europejskie. Obecnie kiełbasa sucha jest jedną z najchętniej wybieranych wędlin na kanapki, a kupić ją można w większości dyskontów spożywczych. Często zdarza się jednak, że kiełbasa, dostępna w dużych sieciach delikatesów niewiele ma wspólnego z prawdziwą, dobrą wędliną. Na stronie wędlinydlacalejrodziny.pl możesz kupić wysokiej jakości kiełbasy, w tym właśnie suchą krakowską, która spełnia wymogi określone w rejestrze produktu regionalnego.   

Salami   

Jest to rodzaj kiełbasy suszonej i długo dojrzewającej. Salami zrodziło się we Włoszech, a konkretniej w Bolonii. Jest uznawane za najtrwalszą wędlinę właśnie dzięki niskiej zawartości wody oraz dojrzewaniu. Popularnym mitem, który do dziś krąży wokół tej kiełbasy jest to, że jest ona ponoć robiona z mięsa osła. Nie jest to jednak prawda. Większość włoskich i francuskich salami jest zrobionych z mięsa wieprzowego, czasem wieprzowo-wołowego. Z oślego mięsa robiony jest tylko jeden rodzaj kiełbasy salami – salame di asino. 

Kiełbasa biała   

Bez niej nie ma żurku. Bez niej nie ma Wielkanocy. Bez niej nie ma kolacji na imieninach u cioci. Biała kiełbasa jest królową na polskich stołach. Nie jest ona wędzona, dzięki czemu zachowuje dość delikatny smak i jasny kolor. Dobra biała kiełbasa zrobiona jest z tłustego mięsa wieprzowego z dodatkiem ziół, takich jak majeranek, lubczyk, cząber, pieprz i czosnek. Po ugotowaniu, z białej kiełbasy powinien delikatnie wytapiać się tłuszcz, a woda, w której była parzona, powinna przypominać swojski, tłusty rosół.  

Zdjęcie główne: pexels.com/mali maeder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

dwa × cztery =

Rekomendowane
Jak wybrać solidnie wykonane ogrodzenie dla naszego domu?
Jak wybrać solidnie wykonane ogrodzenie dla naszego domu?
Szukasz idealnego ogrodzenia dla swojego domu? Przeczytaj nasz krok po kroku poradnik i dowiedz się, jakie materiały, style i konfiguracje najlepiej spełnią twoje potrzeby i estetyczne gusta.
Jak Wybrać Idealne Biuro z Udogodnieniami dla Twojej Firmy
Jak Wybrać Idealne Biuro z Udogodnieniami dla Twojej Firmy
Dowiedz się, jak wybrać biuro idealnie dopasowane do potrzeb Twojej firmy, uwzględniając nowoczesne udogodnienia, lokalizację oraz ergonomiczne rozwiązania sprzyjające efektywności pracy.
Potrawy, które możesz przygotować na garden party
Potrawy, które możesz przygotować na garden party
Planujesz przyjęcie w ogrodzie? Sprawdź nasze inspiracje i przygotuj menu, które zachwyci Twoich gości.
Ostatnie wpisy