Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Kuchnia włoska zdecydowanie trafia w gusta Polaków, dlatego makaron coraz częściej gości w naszych domach. Dania z makaronem są idealne na obiad, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać je na kolację. Smakują wybornie, zapewniają uczucie sytości, a na dodatek są łatwe w przygotowaniu. Nie potrzeba wielu składników, aby stworzyć wyśmienitą potrawę. Zobacz sprawdzone propozycje przepisów z makaronem.
Włosi posługują się wieloma rodzajami makaronów i część z nich jest już dobrze znana w naszym kraju, ale nie każdy wie, jak dopasować je do danego typu dania. Najbardziej popularne jest spaghetti. Zasada jest taka, że do wszystkich długich makaronów, do których zalicza się spaghetti, ale też np. tagiatelle, podaje się najczęściej sosy przygotowywane na bazie warzyw, ryb oraz owoców morza. Za to takie warianty jak penne lub orecchiette serwuje się z gęstymi, bardziej sycącymi sosami.
Przy zakupie makaronu warto zwrócić uwagę, aby nie był połamany i miał naturalny, niezbyt jaskrawy, żółty kolor. Zdrowy wybór stanowią produkty z pszenicy durum, ale wystarczy, gdy są zrobione po prostu z pełnego ziarna. Stanowi to gwarancję, że mają odpowiednią ilość błonnika, w który nasza dieta staje się coraz uboższa ze względu na wszechobecną przetworzoną żywność.
Makaron z sosem carbonara jest jednym z klasyków kuchni włoskiej. Nie wiadomo do końca, jak i kiedy zagościł na stołach w słonecznej Italii, ale według jednej z teorii danie powstało z końcem II wojny światowej za sprawą amerykańskich żołnierzy, którzy połączyli ze spaghetti lubiane przez nich produkty, czyli jajka oraz bekon. Podobno w późniejszym czasie w Rzymie receptura została dopracowana i w takiej postaci jest znana do dziś. Sprawdź przepis na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/wstazki-w-sosie-carbonara, a dowiesz się, jak stworzyć to pyszne oraz sycące danie. Tak samo genialnie smakuje z makaronem typu wstążki, jak i ze spaghetti.
W menu restauracji włoskich, a także stawiających na zróżnicowane dania, bardzo często można się natknąć na spaghetti bolognese. Ciągnący się makaron i sos pomidorowy z mięsem mielonym oraz aromatycznymi przyprawami łatwo przygotować. Sprawdzi się jako rodzinny obiad, ale może też być punktem głównym romantycznej kolacji przy świecach. Świetnie komponuje się z czerwonymi winami o pełnym smaku, w którym dominują owoce leśne oraz korzenne przyprawy. Jeżeli chcesz spróbować samodzielnie przygotować spaghetti bolognese, skorzystaj z naszego przepisu https://uwielbiam.pl/przepis/spaghetti-bolognese-2. Kieruj się wskazówkami, a na pewno będzie smakować wybornie.
Owoce morza są obecnie łatwo dostępne, a najchętniej wybieraną opcję stanowią krewetki. Swoją popularność zawdzięczają delikatnemu oraz smacznemu mięsu, które można przygotowywać na różne sposoby. Zawierają pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B oraz dobry stosunek kwasów omega-3 i omega-6. To doskonały wybór dla osób, które preferują zdrowy styl życia i lubią delektować się oryginalnymi smakami. Na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/makaron-z-krewetkami-3 znajdziesz prosty przepis złożony zaledwie z kilku produktów. Czosnek, sól, pieprz oraz natka pietruszki krewetkom smażonym na maśle nadają niepowtarzalny smak.
Dania z pieczarkami to dobra propozycja na obiad rodzinny, spotkanie z przyjaciółmi lub randkę. Stanowią bezpieczną opcję, ponieważ wiele osób je lubi i trudno zepsuć ich smak. Sos pieczarkowy stanowi doskonałe połączenie z różnymi mięsami, ale warto go dodać również do kaszy lub makaronu. Przepis, który podajemy na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/spaghetti-w-sosie-pieczarkowym, nie przysparza trudności. Jego przygotowanie zajmuje chwilę. Wystarczy pokroić i podsmażyć pieczarki, a następnie wymieszać je ze śmietaną.
Zdjęcie: materiał Klienta.