Przy okazji jesiennych porządków warto kompleksowo podejść do tematu sprzątania mieszkania, zwłaszcza kuchni. Jedną z bardziej znienawidzonych czynności jest mycie lodówki. Podpowiadamy, w jaki sposób przeprowadzić ten proces szybko i skutecznie. Poznaj metody, dzięki którym mycie lodówki będzie proste oraz przyjemne.
Lodówka to bardzo ważne urządzenia w naszym domu. To tam przechowujemy żywność, leki oraz inne artykuły wymagające przebywania w niskiej temperaturze. Najlepszym sposobem, aby lodówka była czysta i nie wydobywały się z niej przykre zapachy, jest jej regularne czyszczenie. Jest to również kwestia naszego zdrowia, bo wnętrze lodówki jest świetnym środowiskiem do rozwoju bakterii oraz grzybów. Podpowiadamy, jak posprzątać lodówkę i jakich detergentów należy użyć, aby jej półki lśniły czystością.
Pierwszym krokiem w czyszczeniu lodówki jest przygotowanie odpowiednich preparatów oraz ściereczek czy ręczników. Powierzchnię lodówki warto myć szmatką wykonaną z miękkiego materiału, dzięki temu mamy pewność, że nawet mocne szorowanie nie będzie prowadzić do uszkodzeń. Można korzystać z gotowych chemikaliów do czyszczenia lodówek lub przygotować domowe środki czystości.
Najlepszym płynem do mycia półek i komór lodówki będzie ten wykonany z octu połączonego z wodą. Ocet działa odkażająco, zabija nieprzyjemny zapach oraz świetnie radzi sobie w walce z pleśnią. Jeśli w lodówce są obecne duże i trudne do usunięcia plamy, warto do tej mieszanki dodać również sodę oczyszczoną.
Mycie lodówki nie należy do najprzyjemniejszych czynności, dlatego warto zrobić to szybko i skutecznie. Najlepiej i najbezpieczniej jest na czas czyszczenia odłączyć sprzęt od energii elektrycznej. Dzięki temu mamy pewność, że lodówka jest bezpieczna i nie ulegnie uszkodzeniu w czasie sprzątania.
Pierwszy krok polega na wyjęciu wszystkich produktów, które znajdują się w lodówce. Opróżnienie lodówki pozwala przeprowadzić proces czyszczenia szybciej oraz efektywniej. Jest to świetna okazja do zrobienia przeglądu naszych zapasów. Warto wyrzucić przeterminowaną żywność czy produkty, które nie nadają się już do spożycia. Można przetrzeć wilgotną szmatką również słoiki oraz opakowania, które wyjmujemy z lodówki. Na koniec pozbywamy się również półek oraz szuflad.
Nie wszyscy mają nowoczesne lodówki z systemem No Frost, który pozwala zapomnieć o uciążliwym procesie rozmrażania kuchennego sprzętu. Jeśli posiadamy starszy model lodówki, przed przystąpieniem do mycia musimy w pierwszej kolejności poczekać, aż cały lód i szron ulegną rozmrożeniu.
Właściwe czyszczenie lodówki rozpoczynamy od spryskania jej wnętrza środkiem czyszczącym. Następnie myjemy nim również wyjęte wcześniej półki i szuflady. Możemy pozostawić całość do wyschnięcia lub na bieżąco wycierać suchymi ściereczkami. Warto w trakcie sprzątania lodówki szczególną uwagę zwrócić na jej zakamarki oraz uszczelkę. Są to miejsca często pomijane, a właśnie tam gromadzi się największa ilość bakterii.
Na koniec, gdy włożymy do lodówki wszystkie jej elementy oraz podłączymy ją do prądu, warto w jej środku umieścić niewielki pojemnik z sodą oczyszczoną.
Zdj. główne: Ello/unsplash.com