Patelnie żeliwne – czy warto mieć je w swojej kuchni?

Patelnie żeliwne – czy warto mieć je w swojej kuchni?
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Dobra patelnia to sprzęt na wagę złota – w końcu korzystamy z niej na co dzień, dlatego warto zadbać o to, by spełniała wszystkie nasze oczekiwania. Patelnie żeliwne, jeszcze do niedawna traktowane nieco po macoszemu, obecnie znów cieszą się rosnącą popularnością. Czy to rozwiązanie sprawdzi się także w Twojej kuchni? Przedstawiamy nowoczesne patelnie żeliwne, ich zalety oraz wady, by ułatwić Ci podjęcie decyzji.

Czym charakteryzują się patelnie żeliwne?

O kształtach patelni nie musimy chyba opowiadać za wiele – każdy wie przecież, jak wygląda ten sprzęt kuchenny. Duże znaczenie ma jednak nie tylko średnica i pojemność, ale również materiał, z którego patelnia została wykonana. Tradycyjne patelnie żeliwne są niezwykle trwałe: odpowiednio pielęgnowane mogą posłużyć przez długie lata. Żeliwo to stop żelaza i węgla, czyli tworzywo, które charakteryzuje doskonałe przewodnictwo cieplne oraz bardzo duża trwałość. To materiał, którego nie da się zbyt łatwo zarysować, nawet jeśli będziesz korzystać z metalowych przyborów kuchennych. Koniec ze zdartym teflonem czy odkształceniami! Patelnie żeliwne wolno się rozgrzewają, ale robią to bardzo równomiernie, a gdy już osiągną odpowiednią temperaturę, trzymają ją naprawdę długo. Wszystko to sprawia, że po patelnie wykonane z żeliwa często sięgają profesjonalni szefowie kuchni. Skorzystaj z ich doświadczenia i wybierz patelnię, która posłuży Ci przez wiele lat!

O czym musisz pamiętać po zakupie patelni żeliwnej?

Decyzja zapadła: planujesz korzystać w swojej kuchni z patelni żeliwnej. Zanim jednak zaczniesz smażyć na niej swoje ulubione dania, musisz lepiej poznać ten materiał. Patelnię żeliwną należy rozgrzewać powoli – nie wrzucaj na nią składników prosto z lodówki oraz nie zalewaj jej zimną wodą. Takie działanie może spowodować powstawanie mikropęknięć, a finalnie – uszkodzeń. Nie warto ryzykować! Eksperci odradzają także mycie tego rodzaju patelni w zmywarce. Po umyciu i osuszeniu patelni należy posmarować ją cienką warstwą tłuszczu, by zabezpieczyć żeliwo przed rdzewieniem. Warto jednak znieść te wszystkie niedogodności, by cieszyć się solidnym, niezawodnym sprzętem kuchennym.

Co przyrządzać na patelni żeliwnej?

Żeliwna patelnia to przede wszystkim doskonały sposób na przyrządzanie dań z grilla we własnej kuchni. Możesz usmażyć na niej mięso, ryby, warzywa, ser – wszystko to, co zwykle przyrządzamy na tradycyjnym ruszcie. Polecamy zwłaszcza przyrządzanie na niej steków: równomierne rozprowadzanie ciepła sprawia, że bez problemu osiągniesz pożądany stopień wysmażenia. Do tłustszych produktów – na przykład karkówki czy łososia – nie musisz używać dodatkowego oleju. W przypadku warzyw, serów czy chudego mięsa pokryj powierzchnię patelni cienką warstwą tłuszczu – na przykład oliwy w sprayu. Gwarantujemy, że polubisz przyrządzanie potraw na patelni żeliwnej. To sprzęt, któremu należy poświęcić nieco uwagi, ale odpłaci Ci we wspaniały sposób, a dania zyskają nowy smak. Zakup takiej patelni możesz śmiało potraktować jak inwestycję, która zwróci się bardzo szybko!

Zdjęcie: materiał Klienta.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Reklamy Allegro Ads – czym są i czy warto z nich korzystać?
Reklamy Allegro Ads – czym są i czy warto z nich korzystać?
Próbujesz wyróżnić się ze swoją ofertą na Allegro, ale wciąż Ci się nie udaje? Skorzystaj z Allegro Ads! Wyjaśniamy, jak działa to narzędzie.
Organizacja zamrażarki – jak przygotować miejsce na mrożone warzywa i owoce?
Organizacja zamrażarki – jak przygotować miejsce na mrożone warzywa i owoce?
Chcesz przygotować mrożonki, ale nie wiesz, jak wygospodarować miejsce w zamrażarce? Poznaj sprawdzone sposoby!
Przepis na tradycyjne ogórki konserwowe
Przepis na tradycyjne ogórki konserwowe
Ogórki to jedne z najbardziej wdzięcznych warzyw, gdy chodzi o przetwory. Kiszone czy małosolne, a może marynowane z papryką? W […]
Ostatnie wpisy