Tortilla – charakterystyczne danie kuchni meksykańskiej – od dawna podbija podniebienia Europejczyków, w tym Polaków. Podpowiadamy, jak zrobić ten domowy fast food na 3 sposoby.
W kolebce tej potrawy, czyli Meksyku, sama tortilla (rodzaj płaskiego placka z mąki np. pszennej) jest używana jako pieczywo lub baza do tworzenia innych potraw. U nas przyjęła się jako jedno z dań, które można przygotowywać w wielu kombinacjach, ale zwykle w postaci zwiniętej. Odmian tego przysmaku jest wiele, zależą od preferencji kuchni w danym regionie. W Polsce uwielbiamy tworzyć przysmaki z kurczakiem w roli głównej, nic więc dziwnego, że chętnie zawijamy też jego kawałki w meksykański placek. Tortille z kurczakiem nie muszą być nudne, można serwować je na kilka sposobów.
Zaczniemy od niestandardowego pomysłu, a mianowicie od tortilli z kurczakiem, ale nie jedynie podsmażonym w przyprawach, a dodatkowo obtoczonym w płatkach kukurydzianych. Przepis uwzględnia składniki dla 4–5 osób. Potrzebujemy:
Potrzebne będą też warzywa, tutaj możemy dodać je według uznania i indywidualnych preferencji. Polecamy: cebulę, ogórka kiszonego, sałatę, czerwoną paprykę. Oczywiście kroimy je w cienkie paski lub plasterki. Do polania naszego farszu najlepiej nada się sos czosnkowo-musztardowy, choć możemy też dodać do niego nieco ketchupu. Taki sos robimy na bazie jogurtu naturalnego, do którego dodajemy posiekany czosnek i nieco musztardy, oczywiście też przyprawy: pieprz i sól. Kiedy ułożymy farsz na placku i polejemy sosem, powoli zwijamy tortillę w rulon.
Kolejna propozycja na tortille z kurczakiem jest banalnie prosta. By wykonać tym razem porcje dla 3 osób, potrzebujemy średniej piersi z kurczaka, którą kroimy w drobną kosteczkę, dusimy w wodzie na patelni pod przykryciem, a później podsmażamy w przyprawie do kurczaka. Możemy też wcześniej zamarynować pierś w sosie sojowym (najlepiej jednak, by wówczas przeczekała noc w lodówce, zanim dodamy ją gotową do naszej tortilli).
Warzywa myjemy i kroimy w plastry lub paski. Tym razem możemy sięgnąć po sałatę, np. karbowaną, ogórka szklarniowego, pomidora, rzodkiewkę i kolorową paprykę. W tym przepisie świetnie sprawdzi się wyłącznie sos czosnkowy, ale niezbyt intensywny, by nie „zabić” ewentualnego smaku piersi z kurczaka, o ile zdecydowaliśmy się wcześniej zamarynować ją w sojowej kąpieli.
Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami to danie, które nadaje się świetnie zarówno do podania w formie na ciepło, jak i jako już zimna przekąska. Doskonale sprawdza się na wszelkiego rodzaju domówkach, ponieważ naszą tortillę możemy pokroić na kilka mniejszych części i przebić wykałaczką, po czym podawać jako imprezową przekąskę.
Oprócz kurczaka Polacy uwielbiają też ser, więc dlaczego by nie połączyć tych składników w tortilli? Tym razem proponujemy wersję typowo „przekąskową”, ale równie dobrze można ją zrobić na ciepło, jako w pełni sycące danie obiadowe.
Kurczaka powinniśmy wcześniej ugrillować, aby mięso było miękkie i soczyste. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, będzie zdecydowanie lepiej smakował, niż zawinięty w placku tortillowym w całych, sporych plastrach.
W tej wersji tortilli możemy postawić nie na świeże warzywa, a te marynowane, ponieważ ich smak lepiej połączy się z serem i grillowanym mięsem z kurczaka. Także śmiało możemy zawinąć wraz z kurczakiem i serem np. marynowaną paprykę, cukinię, pomidory czy ogórki. I tutaj nie musimy już robić sosu, bo wilgotne od marynaty warzywa świetnie spełnią jego rolę.