Zdrowa dieta jesienią

PRZEPISY PANI DOMU
Zdrowa dieta jesienią
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Jesień z uwagi na zmieniającą się za oknem aurę zawsze jest próbą dla naszej odporności. Wpływ na to czy będziemy w stanie obronić się przed bakteriami i wirusami ma w dużej mierze nasza dieta. Wprowadzenie do codziennego jadłospisu składników, które wspomagają nasz organizm, może spowodować, że przejdziemy przez ten okres bez szwanku. Jak zatem to zrobić?

Jak dietą podnieść odporność organizmu?

Zasady zdrowego odżywiania mówią wprost, że powinniśmy jeść lokalnie, świeżo i maksymalnie różnorodnie. Organizm człowieka potrzebuje nie tylko odpowiedniej ilości kalorii, ale też wystarczającej ilości witamin oraz makro i mikroelementów. Produkty takie jak sok z buraków mogą nam przynieść więcej korzyści niż garść drogich witamin kupionych w aptece. Oprócz bogactwa warzyw i owoców lub wykonywanych z nich przetworów, typu powidła śliwkowe, warto postawić też na smaczne dodatki. Przebrnąć przez okres jesiennej słoty mogą pomóc rozgrzewające przyprawy lub garść orzechów do schrupania.

Dieta wspomagająca funkcjonowanie układu odpornościowego

Zdrowe tłuszcze, są składnikiem, którego nie trzeba się bać. Porcja awokado lub tłuste ryby morskie pełne kwasów omega, to także nasza tarcza w walce z wirusami. Podobnie zbawienny wpływ mają nienasycone kwasy tłuszczowe. Gdy nie mamy dostępów do świeżych warzyw i owoców, z powodzeniem mogą je zastąpić dobrej jakości mrożonki, które nie pozbawiają produktów cennych składników odżywczych. Łyk zdrowia można zaczerpnąć, pijąc syrop z czarnego bzu.

Zasady zdrowego odżywiania to jednak nie wszystko. Równie ważna jest codzienna aktywność fizyczna. Porcja umiarkowanego ruchu w postaci, chociażby spaceru niweluje uczucie zmęczenia i mobilizuje organizm do wytężonej pracy. Komórki są wtedy dotlenione, a nasze ciało funkcjonuje lepiej, odwdzięczając się nam dobrym zdrowiem.

Co warto dodać do diety jesienią?

W okresie jesiennym warto jeszcze większą wagę przyłożyć do tego, co ląduje na naszym talerzu. W naszym zasięgu jest wiele składników, które możemy z łatwością przemycić w przygotowywanych daniach i dostarczyć w ten sposób kolejną porcję witamin. Natka pietruszki bogata w witaminę C może ozdobić nasze kanapki. Pracę jelit, które także odpowiadają za odporność wspomogą naturalnie fermentowane przetwory mleczne. Witaminę D znajdziemy w pysznych tłustych rybach i owocach morza. Nasz zdrowy talerz może zawierać zarówno bardzo proste, jak i wykwintne składniki. Wszystko zależy od naszych preferencji i możliwości. Tak czy inaczej, da się to zrobić.

Fot. Materiały prasowe Klienta.

 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jaki materiał wybrać na pokrycie dachowe?
Jaki materiał wybrać na pokrycie dachowe?
Kiedy zostaje wybudowany nowy budynek, musi on zostać jak najszybciej zwieńczony pokryciem dachowym. Jest to oczywiste i dlatego projekty domów są kompleksowe, a wybór materiału na dach dokonany na długo przed jego położeniem.
Czym kierować się w wyborze rolet?
Czym kierować się w wyborze rolet?
Rolety są bardzo funkcjonalnym dodatkiem wnętrz. Dowiedz się więc, na co zwracać uwagę przy ich wyborze.
Jakich surowców używać do ogrzewania domu?
Jakich surowców używać do ogrzewania domu?
Wiele osób zastanawia się, jakie ogrzewanie będzie najkorzystniejsze dla ich domu. Podpowiadamy, jakie surowce i rozwiązania technologiczne będą najbardziej ekonomiczne i ekologiczne.
Ostatnie wpisy