Tajemniczy makaron konjac

Tajemniczy makaron konjac
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Makaron do doskonała podstawa codziennych dań. Makaron jest używany do potraw obiadowych, kolacyjnych, a także jako dodatek do deserowych dań na ciepło. Makaron jest powszechnie znany jednak nazwa makaron konjac czy shirataki brzmi już nieco tajemniczo. 

Z czego powstaje shirataki makaron konjac?

Makaron shirataki powstaje z rośliny konjac glucomannan. To roślina uprawiana znana i stosowana w Azji od setek lat. Trudno porównać konjac do innej rośliny. Jest bulwą jak ziemniak, ale nie zawiera skrobi ani białka. Składa się natomiast z rozpuszczalnego w wodzie błonnika. Dlatego wytwarzany z konjac makaron shirataki określany jest jako makaron bez kalorii czy makaron 0 kcal. Sklep ze zdrową żywnością Organic Market oferuje duży wybór konjac noodles.

Jak powstaje konjac makaron?

Makaron bez kalorii powstaje z mąki z rośliny konjac i wody. Ponieważ konjac jest bogaty w błonnik, więc po dodaniu do wody tworzy galaretowatą substancję. Makaron konjac powstaje tylko z konjac i wody dlatego jest bez smaku dopóki nie doda się do niego dodatków i sosów. Konjac makaron chłonie smaki i gotowa potrawa smakuje jak z dodatkiem tradycyjnego makaronu.

Jak stosować makaron konjac?

Makaron to zawsze sycący posiłek i dobrze komponuje się z różnymi dodatkami: owocami, warzywami, serem mięsem czy grzybami. Może być podany z niemal każdą potrawą w zastępstwie ryżu czy innego rodzaju makaronu. Ponieważ makaron shirataki jest przezroczysty, nie mają własnego smaku i dlatego łatwo wchłania smak i zapach użytych w przepisie składników i przypraw.

Makarony fit

Makaron konjac to pierwszy wybór osób dbających o wagę i figurę. To rzeczywiście doskonały wybór przy odchudzaniu – nie zawiera tłuszczu, białka ani skrobi. Konjac noodles nie zawierają glutenu i są doskonała propozycją w diecie bezglutenowej jako baza posiłku. Shirataki jest wytwarzany z roślin, więc weganie mogą go też włączać do diety. Makaron bez kalorii zawiera dużo błonnika, który ma wpływ na stabilizację cukru we krwi i pęczniejąc zmniejsza łaknienie. Ten makaron 0 kcal może więc być polecany dla diabetyków.

Jak przyrządzać konjac makaron?

Makaron konjac jest łatwy w przygotowaniu. Przed dodaniem do potrawy można wybrać jeden ze sposobów:

  •       tylko odsączyć na sitku z zalewy i przepłukać pod bieżącą wodą;
  •       gotować w wodzie ok. 5 minut;
  •       podsmażyć mieszając przez 5 minut na tłuszczu.

Makaron konjac dobrze komponuje się w potrawach azjatyckich i z takimi składnikami jak: tofu, tempeh, warzywa, grzyby, sezam i owoce morza. Ma neutralny smak i przejmuje smak sosu, zupy czy innej potrawy do której jest użyty. Makaron 0 kcal jest lekkostrawny – może stanowić bazę dietetycznego dania.  

Konjac noodles różne kształty

Konjac noodles oferowane przez sklep ze zdrową żywnością ekologiczną Organic Market mają różne kształty sugerujące ich przeznaczenie w daniu. Shirataki może  być stosowany jako zamiennik ryżu o czym mówi nazwa makaron konjac rice. Są też inne kształty: spaghetti, angel hair, tagliatelle, thai style i fettuccine. Niezależnie od kształtu makaron konjac pozostaje szybki w przyrządzeniu i może być dodany do niemal każdej potrawy.

Zalety  konjac makaron

Makaron 0 kcal jest niskokalorycznym zamiennikiem makaronu. Shirataki  jest przezroczysty i nie ma własnego smaku, a łatwo wchłania aromat dodatków i przypraw. Makaron konjac jest produktem naturalnym, w 100% roślinnym, bogatym w rozpuszczalny w wodzie błonnik. Nie zawiera tłuszczu, cukru, soli, skrobi ani białka, co czyni makaron konjac doskonałym wyborem dla osób na dietach eliminacyjnych i dla wszystkich, którzy z jakichś powodów muszą unikać tradycyjnych makaronów. 

 Fot.: materiał prasowy Klienta

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Przepisy na mięso na słodko
Przepisy na mięso na słodko
Mięso możemy przygotować na wiele różnych sposobów… pieczone, ostre, w sosie, z grilla, a także na słodko. Choć mogłoby się wydawać, że słodkie smaki nie pasują do mięsa, to nic bardziej mylnego! Podpowiadamy, jak przygotować pyszne mięso na słodko.
Gotowanie dla początkujących – jakie narzędzia kuchenne warto mieć w swojej kuchni?
Gotowanie dla początkujących – jakie narzędzia kuchenne warto mieć w swojej kuchni?
Gotowanie dla początkujących może być wyzwaniem, zwłaszcza jeśli nie posiadamy odpowiednich narzędzi kuchennych. W tym artykule przedstawimy poradnik dla początkujących kucharzy, jakie narzędzia kuchenne warto mieć w swojej kuchni, aby łatwiej i przyjemniej przygotowywać posiłki.
Jak skutecznie przeprowadzić modernizację wnętrz w obiektach hotelowych – kompleksowe podejście do projektowania
Jak skutecznie przeprowadzić modernizację wnętrz w obiektach hotelowych – kompleksowe podejście do projektowania
Rozważasz modernizację hotelu? Dowiedz się jak kompleksowo podejść do projektowania wnętrz hotelowych i przeprowadzić skuteczną modernizację.
Ostatnie wpisy