Jak przygotować kawę w kawiarce Bialetti?

Jak przygotować kawę w kawiarce Bialetti?
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Nieduże, lekkie, łatwe w obsłudze, praktycznie niezniszczalne. Kawiarki to doskonała alternatywa dla ekspresu do kawy i sposób na błyskawiczne przyrządzenie espresso. Podpowiadamy, jaką kawiarkę kupić i zdradzamy, jak zrobić w niej kawę idealną.

Dlaczego warto mieć kawiarkę?

Kawiarka Bialetti to nieduże, stosunkowo niedrogie i bardzo proste w użytkowaniu urządzenie, które można potraktować jako zamiennik ekspresu do kawy. Kawa przyrządzana w kawiarce jest porównywalna do espresso – mocna, aromatyczna, o bardzo intensywnym smaku.

Kawiarki wygrywają z ekspresem nie tylko ceną, ale też wielkością i mobilnością. To niewielkie akcesorium kuchenne można z powodzeniem włożyć do plecaka lub walizki i zabrać w podróż. Sprawdzą się też u osób, które często zmieniają mieszkania, a cenią sobie smak dobrej kawy o poranku. Ze względu na prostotę obsługi i budżetowe rozwiązanie, po kawiarki często sięgają studenci.

O czym pamiętać, korzystając z kawiarki?

Kawiarka to bardzo proste urządzenie – praktycznie nic nie można w nim zepsuć. Jednak źle używana nie zrobi takiej kawy, o jakiej marzymy.

Kawiarka nie pozostawia wyboru – naczynie na wodę powinno być napełnione do wysokości wentyla. Nie można napełnić kawiarki do połowy. Trochę więcej swobody pozostawia napełnianie pojemnika na kawę. Jednak tu również zaleca się wypełnienie go w całości i ubicie kawy. Kawiarki Bialetti są skonstruowane z uwzględnieniem najlepszych proporcji kawy i wody do zrobienia espresso. Można wsypać mniej kawy, ale efekt raczej będzie daleki od oczekiwań.

Aby kawiarka mogła działać, potrzebuje źródła ciepła. Tu do wyboru są dwa rodzaje kawiarek – elektryczne lub do ustawiania na gazie albo kuchence elektrycznej. Niektóre kawiarki nadają się do używania na indukcji, ale przed wykorzystaniem trzeba sprawdzić, czy dany model może być używany na płycie indukcyjnej.

Kawiarka powinna być tak ustawiona na palniku (elektrycznym źródle ciepła), by nie dopuścić do nagrzewania się rączki. W praktyce oznacza to, że średnica palnika powinna być taka sama jak średnica kawiarki.

W czasie parzenia kawy z kawiarki wydobywa się głośny syk, to naturalne i nie ma powodów do obaw. Kawa jest gotowa, gdy wydawanie dźwięków ustanie.

Jaką kawiarkę wybrać do domu?

Kawiarki Bialetti mają różne odmiany i stylistykę, począwszy od tradycyjnych, ośmiokątnych, skończywszy na bardzo designerskich modelach. Wygląd kawiarki nie wpływa na jakość parzonej kawy, więc tym nie musimy się sugerować.

Warto natomiast zwrócić uwagę na to, z czego zrobiona jest kawiarka – do wyboru mamy kawiarki stalowe i ceramiczne. Te drugie uważane są za trwalsze, ponadto zrobiona w nich kawa dłużej zachowuje temperaturę.

Ciekawym rozwiązaniem są też kawiarki z przezroczystym pojemnikiem na gotową kawę. To bardzo efektowne rozwiązanie, które szczególnie pasuje do nowoczesnych wnętrz.

Kawiarki najczęściej są czarne lub w kolorze polerowanej stali, ale firmy proponują także kolorowe modele. Jeśli mamy taką możliwość, warto dopasować kawiarkę kolorystycznie do wyglądu kuchni.

Wielkość kawiarki także powinna być wzięta pod uwagę przy wyborze. Jak zostało wspomniane wyżej, kawiarkę zawsze napełnia się w całości. Dla jednej osoby wystarczy mała kawiarka, ale jeśli w domu jest więcej kawoszy, dobrze jest pomyśleć o większym modelu.

Fot.: materiał prasowy Klienta

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Co przyda się do samodzielnego tworzenia dekoracji domowych?
Co przyda się do samodzielnego tworzenia dekoracji domowych?
Marzysz o samodzielnym tworzeniu dekoracji domowych? W artykule przedstawiamy narzędzia, które mogą Ci się przydać zarówno w kreatywnym hobby, jak […]
Poziomki w syropie – przepis na domowe przetwory oraz sposób ich przechowywania
Poziomki w syropie – przepis na domowe przetwory oraz sposób ich przechowywania
Poziomki w syropie to pyszny i łatwy sposób na przetworzenie sezonowych owoców. W artykule omówimy, jak przygotować poziomki w syropie w domu oraz jak przechowywać je przez długi czas.
5 potraw, które warto przygotować na uroczystość
5 potraw, które warto przygotować na uroczystość
Jakie potrawy warto przygotować na uroczystość? Przedstawiamy pięć propozycji!
Ostatnie wpisy