Jak zrobić sos karmelowy?

Jak zrobić sos karmelowy?
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Sos karmelowy to pyszny dodatek do deserów lodowych, naleśników, kaw oraz ciast. Jest uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Jak przyrządzić samemu sos karmelowy? Czy to trudne zadanie?

Przepis na domowy sos karmelowy – przygotowanie krok po kroku

Sos karmelowy nazywany jest też często sosem toffi. Jak sama nazwa wskazuje, jego bazą jest karmel. Jakie składniki są potrzebne do przygotowania tego słodkiego dodatku? 

Na 1 szklankę sosu toffi potrzeba:

  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 85 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • szczypta soli.

Jeśli przygotujemy wymienione składniki, możemy przejść do działania. Od czego zacząć? Na wstępie należy pokroić 85 g masła w małe kostki i odstawić do lodówki. Następnie wsypać 200 g cukru do rondla (najlepiej stalowego z grubym dnem) i podgrzewać na średnim ogniu aż do lekkiego zbrązowienia. Od czasu do czasu możemy potrząsnąć rondlem, ale nie mieszajmy zawartości łyżką, niech cukier samodzielnie się rozpuści. Choć miłośnicy kulinarni podkreślają, że są dwie szkoły – jedni mieszają topiący się cukier, a inni nie. 

Warto być czujnym i stale obserwować naczynie, gdyż rozpuszczający się cukier można bardzo łatwo przypalić (wyczujemy wtedy specyficzny zapach goryczy w powietrzu). Niestety sos będzie wówczas nie do odratowania. Pamiętajmy, że im dłużej cukier się gotuje, tym sos będzie ciemniejszy. Gdy cukier się skarmelizuje i nabierze pięknej, bursztynowej barwy możemy dodać pokrojone wcześniej masło – energicznie mieszając całość silikonową szpatułką lub drewnianą łyżką, aby tłuszcz dobrze połączył się z karmelem.

Początkowo będziemy mieć wrażenie, że masło nie chce zmieszać się z roztopionym cukrem, ale po około 2 minutach sos stanie się jednolity. Co dalej? Ostatni krok to dodanie 120 ml śmietanki – musimy wlewać ją bardzo ostrożnie do gorącej masy. Następnie wystarczy mieszać całość aż do uzyskania gładkiej konsystencji, a na koniec wsypać szczyptę soli, która stanowi przysłowiową „kropkę nad i”.

Ile trwa cały proces przyrządzania sosu karmelowego? Około 10-15 minut. Chcąc urozmaicić smak tego dodatku, możemy dodać też cynamon lub wanilię. 

Sos karmelowy

Jak widać, przygotowanie sosu karmelowego nie jest skomplikowane. Z tym prostym przepisem bez problemu poradzi sobie każdy amator kulinarny. Oczywiście ci, którzy nie lubią spędzać czasu w kuchni, mogą kupić gotowy sos toffi w puszce lub butelce – znajdziemy go w każdym supermarkecie. Jednak nic nie zastąpi wyjątkowego smaku sosu przygotowanego własnoręcznie. 

Jak przechowywać sos karmelowy? Rekomendujemy, aby użyć w tym celu szklanego słoika i trzymać go w lodówce. Warto wspomnieć, że ten pyszny smakołyk można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Pamiętajmy, że schłodzony sos od razu gęstnieje i wymaga podgrzania, jeśli zależy nam na jego płynnej formie.

Do czego wykorzystać sos karmelowy?

Sos karmelowy ma szerokie zastosowanie w kuchni i można wykorzystać go na wiele sposobów. Jest gęsty, słodki i, mimo że jego wartości odżywcze są znikome, nic nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu do czasu urozmaicał nasze menu. Do czego można dodać sos toffi? Świetnie sprawdzi się jako polewa do domowej roboty gofrów, pancakes, czy lodów. Co może wydawać się zaskakujące, wiele osób łączy chętnie sos karmelowy z popcornem i innymi słodkimi przekąskami. Karmel może wzbogacić też smak sernika, szarlotki, kruchych ciasteczek czy tortu urodzinowego.

Mamy nadzieję, że dzięki naszemu prostemu przepisowi stworzycie wyborny sos toffi, który wzbudzi zachwyt u każdego członka rodziny, o czym będą świadczyć liczne prośby o dokładkę. Pamiętajmy, że nie jest to niskokaloryczny dodatek. Tak więc, jeśli zależy nam na zgrabnej figurze i zdrowych zębach spożywajmy go z umiarem (np. tylko w weekendy do przygotowania słodkich śniadań z naleśników lub gofrów).

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak dbać o zmywarkę – praktyczne porady i wskazówki
Jak dbać o zmywarkę – praktyczne porady i wskazówki
W tym artykule przedstawimy kilka praktycznych porad dotyczących konserwacji i pielęgnacji zmywarki, które pozwolą cieszyć się jej niezawodnością przez długie lata.
Organizacja zamrażarki – jak przygotować miejsce na mrożone warzywa i owoce?
Organizacja zamrażarki – jak przygotować miejsce na mrożone warzywa i owoce?
Chcesz przygotować mrożonki, ale nie wiesz, jak wygospodarować miejsce w zamrażarce? Poznaj sprawdzone sposoby!
Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
Jak zadbać o bezpieczeństwo leków? Oto bardzo skuteczne sposoby na ich przechowywanie.
Ostatnie wpisy