Jak zrobić wysoki biszkopt?

Jak zrobić wysoki biszkopt?
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Przygotowanie idealnego biszkopta to nie lada wyczyn. To ciasto to istny Mount Everest każdego cukiernika! Jeśli marzy Ci się upieczenie wysokiego biszkoptu, a jeszcze nigdy tego nie robiłeś, lepiej poznaj sprawdzone sposoby na to wyjątkowo smaczne ciasto. Dzięki temu przygotujesz je we własnym domu i sprawisz przyjemność swojej rodzinie!

Wysoki biszkopt – szczyt cukierniczych umiejętności

Jest kilka sposobów na wykonanie domowego biszkoptu, który zachwyci każdego smakiem, konsystencją i wyglądem. Warto także wspomnieć, że ten rodzaj ciasta jest świetną bazą do różnych przekładańców. Można także dodatkowo dodawać barwniki spożywcze i tworzyć tęczowe ciasta na przyjęcia dla dzieci. Ponadto możesz także zupełnie samodzielnie zrobić tort na kinder party swojej pociechy. Z pewnością da Ci to ogrom radości i satysfakcji! Zaczynamy!

Przepis na idealny wysoki biszkopt w domowych warunkach

Zanim zaczniesz robić wysoki biszkopt, zaopatrz się w odpowiedni sprzęt. Oczywiście ważny jest sprawny robot kuchenny, a także forma. Wybierz tortownicę o wysokości 18 cm. Wówczas biszkopt będzie odpowiednio wysoki. A teraz składniki:

  • 130 gramów drobnego cukru,
  • 4 duże jajka z wolnego wybiegu,
  • 100 gramów mąki tortowej,
  • 30 gramów mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki oleju z pierwszego tłoczenia.

Pamiętaj jednak, że zanim dodasz jajka do ciasta, powinny mieć temperaturę pokojową.

Jak zrobić idealny wysoki biszkopt?

1. Na początku do naczynia przesiej mąkę ziemniaczaną i zwykłą, a także dodaj cukier i wszystko zblenduj na sucho. Następnie oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj olej.

2. Przygotuj tortownicę. Papierem do pieczenia wyłóż jedynie spód formy. Po nałożeniu obręczy pozostałość odetnij, aby nie przypaliła się w piekarniku. Następnie folią aluminiową wyłóż boki formy. Tak przygotowaną tortownicę odstaw na bok.

3. Zacznijmy od białek. Ubij z nich pianę, stopniowo dodając cukier. Konsystencja powinna być sztywna, a kryształki cukru niewyczuwalne. Możesz sprawdzić pianę, podnosząc naczynie dnem do góry. Następnie dodaj żółtka połączone z olejem i miksuj na niedużych obrotach. Piana powinna być nadal sztywna. Na koniec dodajemy przesianą wcześniej mąkę ziemniaczaną i zwykłą i wszystko delikatnie mieszamy ręcznie przy użyciu silikonowej szpatułki. Ciasto powinno być wówczas lekko gęste.

4. Gotowe ciasto przełóż delikatnie do tortownicy, a piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni Celsjusza i piecz bez termoobiegu przez 40 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto się upiekło, możesz włożyć do środka drewniany patyczek. Po upieczeniu od razu wyjmij ciasto i pozostaw do wystygnięcia.

Aby ciasto świetnie smakowało, przygotuj biszkopt dzień wcześniej, będzie on na tyle wysuszony, że następnego dnia możesz bez przeszkód przekładać go kremem.

Wysoki biszkopt z pewnością sprawdzi się również jako osobne ciasto, które wystarczy jedynie przyozdobić polewą lub lukrem. Może okazać się świetne na przyjęcia, święta i spotkania z przyjaciółmi. Warto wcześniej zrobić próbę generalną, dzięki temu zyskasz pewność, że wyjdzie idealne!

Zdj. główne: Jasmine Bartel/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak wybrać idealne oświetlenie do twojego domu: poradnik na temat kierunkowego oświetlenia?
Jak wybrać idealne oświetlenie do twojego domu: poradnik na temat kierunkowego oświetlenia?
Odkryj praktyczne wskazówki do wyboru oświetlenia kierunkowego, które ujawni pełen potencjał przestrzeni w Twoim domu i podkreśli jego unikalny charakter.
Śniadanie z awokado – 6 przepisów
Śniadanie z awokado – 6 przepisów
Postaw na zdrowe i odżywcze śniadanie, dzięki przepisom z wykorzystaniem awokado.
Czy przechowywanie żywności w plastikowych pojemnikach na żywność jest bezpieczne?
Czy przechowywanie żywności w plastikowych pojemnikach na żywność jest bezpieczne?
Plastik zyskał w ostatnich latach złą reputację na wiele sposobów. Chociażby ze względu na wiadomość, że w rzeczywistości nie jest […]
Ostatnie wpisy