Jak udekorować stół na święta wielkanocne?

Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Dom wysprzątany, święconka w koszyczku, potrawy gotowe – wszystko, co pozostało do przygotowania, to stół, przy którym usiądziemy z naszą rodziną do śniadania wielkanocnego.

Klasyczny stół świąteczny oznacza biały obrus i dopasowaną zastawę stołową. Jednak tak przygotowujemy go na każdą uroczystość. Jak dodać mu charakteru wielkanocnego, ale bez utraty odświętnego wyglądu? Prezentujemy kilka z naszych pomysłów! 

Zaproś wiosnę

Stół nabierze bardziej ożywionego wyglądu, jeśli przy każdym nakryciu ułożysz po kilka gałązek bukszpanu złożonych w mały bukiet, a na środku stołu ułożysz wianek z tego wiecznie zielonego krzewu. Możesz go wykorzystać również jako dekorację potraw i w środek wstawić np. miskę z jajkami. 

Zielony zawsze pasuje do białego, dlatego zielone akcenty możesz wykorzystać na przestrzeni całego stołu – przewiąż szklanki ciemnozielonymi wstążkami i wetknij za nie zielone gałązki, wykorzystaj szczypior do dekoracji sałatek i jajek, wymień serwetkę w koszyku z chlebem na zieloną lub z motywami roślinnymi.

Bukszpanowy wianek na środku stołu może być zastąpiony przez bukiet z bazi i pączkujących gałęzi drzew owocowych w wysokim wazonie. Jeśli w Twoim domu przygotowuje się kolorową palemkę, można wykorzystać ją jako dodatkowy element dekoracyjny, wtykając ją w sam środek bukietu.

Zajączkowy stół

Dlaczego nie przyozdobić stołu ręcznie robionymi figurkami z ciasta solnego? Do wykonania tej dekoracji potrzeba trochę czasu, jednak zaletą pomysłu jest to, że do jego wykonania można zatrudnić również dzieci. Ze szklanki soli, szklanki mąki i pół szklanki wody zagniatamy elastyczne ciasto, przypominające w konsystencji rozgrzaną modelinę.

Lepimy z niego jajowate owale oraz mniejsze wałeczki i kulki. Po zaostrzeniu końców i spłaszczeniu za pomocą wykałaczki, wałki doczepiamy do jajka, tworząc królicze uszy, a kulkę doklejamy po przeciwnej stronie w charakterze ogonka. Pozostało już tylko zaznaczyć oczy i wąsy, a następnie wysuszyć nasze króliki – pozostawiamy je na około 48 godzin, co 12 obracając je na drugą stronę, lub suszymy w lekko uchylonym piekarniku nagrzanym do 50°C, obracając co godzinę, przez cztery do sześciu godzin.

Do ich przygotowania można użyć również kolorowych barwników (wtedy lepiej wyrabiać ciasto w rękawiczkach), wystarczy zmniejszyć nieco ilość wody (w przypadku płynnych i żelowych barwników – te w proszku wystarczy wymieszać z mąką).

Takie króliczki ustawiamy na stole pomiędzy potrawami, na serwetniku, koło nakryć, słowem, gdzie naszym zdaniem będą wyglądać najlepiej. Kolorowe króliczki z masy solnej można przemieszać z królikami z czekolady, które mogą następnie zostać wykorzystane jako drobne prezenty dla współbiesiadujących.

Wstążki, kwiaty, pisanki…

Zdecydowanie się na jeden stonowany kolor wykorzystany przy dekoracji stołu, taki jak ciemnozielony w pierwszym pomyśle z naszego artykułu, pozwoli na zachowanie szykownego wyglądu. Jeśli jednak preferujemy mniej oficjalny nastrój świętowania, możemy pozwolić, aby biały obrus i naczynia stały się tłem dla kolorowej improwizacji. 

Koło nakryć połóżmy serwetki z kwiatowym motywem, sztućce udekorujmy wstążkami (ciekawym pomysłem jest przygotowanie tzw. kokardek na widelcu, ale nieściąganie ich z jego zębów po związaniu i przycięciu końcówek), na środek każdego talerza połóżmy kolorowe origami w kształcie kwiatu albo złóżmy kolorowe serwetki w harmonijkę, zegnijmy ją na pół, a następnie wetknijmy powstały wachlarz w przezroczyste szklanki.

Środek stołu również nie może pozostać biały – pomiędzy miskami połóżmy kolorowe pisanki lub czekoladowe jajeczka, koszyk na chleb oplećmy wstążkami, a do misek przymocujmy np. krepinowe kwiaty.

Ten pomysł sprawdzi się pod warunkiem, że zachowamy umiar. Nie możemy pozwolić na to, by kompozycja wyglądała chaotycznie, a barwy kłóciły się ze sobą. Najlepiej wybrać po jednym odcieniu z każdego preferowanego przez nas koloru i starać się, aby wszystkie dekoracje – pisanki, wstążki, kwiaty – były właśnie w nim. O ile zielony o ton jaśniejszy od zamierzonego nie wpłynie znacząco na wygląd stołu, o tyle mieszanie pastelowej, butelkowej i neonowej zieleni z innymi barwami tak, aby nie stworzyć efektu kiczu, już może stanowić wyzwanie.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Przepis na surówkę z młodej kapusty
Przepis na surówkę z młodej kapusty
Chcesz przygotować surówkę z młodej kapusty w najlepszy sposób? Zajrzyj, by dowiedzieć się, jak to zrobić!
Formy podziękowań dla gości weselnych
Formy podziękowań dla gości weselnych
Co podarować gościom weselnym w ramach podziękowań? Sprawdź propozycje przygotowane przez redakcję.
Projektowanie wnętrz – stwórz wnętrza, które będą cieszyć oczy przez długi czas
Projektowanie wnętrz – stwórz wnętrza, które będą cieszyć oczy przez długi czas
Badania naukowe jasno pokazują, że wnętrza, którymi otaczamy się każdego dnia, odgrywają niebagatelne znacznie dla naszego samopoczucia oraz komfortu psychicznego.
Ostatnie wpisy