Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast, które pod różnymi postaciami pojawia się w wielu krajach na świecie. Wariacji na jego temat istnieją dziesiątki – a dzisiaj przyjrzymy się tej pistacjowej.
Sernik pistacjowy to aksamitny, kremowy deser przyrządzany z wykorzystaniem pasty pistacjowej – którą nazwać by można pistacjowym odpowiednikiem masła orzechowego. Ten prosty przepis spodoba się nawet tym, którzy nie posiadają żadnych talentów cukierniczych, ponieważ jest naprawdę prosty w przygotowaniu.
Nie bez powodu przedstawiamy przepis na sernik pistacjowy. Pistacje bowiem, jak właściwie większość rodzajów orzechów, chociaż są wyjątkowo kaloryczną przekąską, mogą poszczycić się też dużą ilością właściwości odżywczych.
Jako jedyne z orzechów zawierają luteinę, która wspomaga pracę oczu i niwelują ryzyko powstawania plamki żółtej. Już 60 g pistacji codziennie pomaga zmniejszyć ryzyko raka – zwłaszcza prostaty i płuc. Regularnie spożywane pomagają także zmniejszyć ilość złego cholesterolu i wspomagają pracę serca. Regulują ciśnienie i pomagają utrzymać prawidłową masę ciała.
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego!
Czasami chętnie zjadłoby się blaszkę ciasta w 5 minut – każdy z nas miewa takie dni. Jednak czasami też wypieki leżą zapomniane na dnie lodówki, a potem musimy wyrzucać spleśniałe resztki. Co zrobić, by nie marnować pyszności?
Oczywiście ciasta najlepiej przechowywać w hermetycznych pojemnikach lub owinięte w folię aluminiową – nawet kremy zachowują wtedy konsystencję i smak. Warto jednak pamiętać, że ciasto raz wsadzone do lodówki można z niej wyciągnąć dopiero w celu skonsumowania – częste zmiany temperatury nie służą produktom spożywczym, zwłaszcza zawierającym nabiał. Aby ciasto zachowało wilgoć i świeżość, do pojemnika warto dodać ćwiartkę jabłka.
Podobno duże znaczenie ma również sposób, w jaki kroimy tort i ciasto. Zamiast robić to od krawędzi do krawędzi (w przypadku ciasta) lub promieniście (w przypadku tortu), powinno przekrawać się całość na pół, wykroić kawałki ze środka, a następnie łączyć połówki ponownie – dzięki temu środek pozostanie wilgotny.
Zdjęcie główne: Anshu A/unsplash.com