Sałatki należą do lżejszych dań, jednak z odpowiednimi składnikami mogą stanowić pełnowartościowy posiłek. Przedstawiamy sprawdzone przepisy na sałatki, w których główną rolę smakową odgrywa ser wędzony.
Proces wędzenia nadaje serom charakterystycznego smaku i aromatu. Po wędzeniu ser cechuje się żółto-brązową błoną – intensywność jej barwy zależy od długości wędzenia. Z takim serem możemy przygotować kanapki lub sałatki, które sprawdzą się o każdej porze dnia i urozmaicą domowe imprezy. Wypróbuj nasze przepisy na sałatki, w których pierwsze skrzypce gra wędzony ser. Z pewnością im się nie oprzesz!
Potrzebne składniki:
Jajka gotujemy na twardo. Filet z kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy na kawałki, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku i smażymy na patelni na złoty kolor. W międzyczasie kroimy w kostkę ogórki, pomidory i ser wędzony. Ugotowane jajka obieramy i również kroimy. Mieszamy wszystkie składniki razem, dodajemy majonez i krakersy. Przyprawiamy wedle uznania.
Potrzebne składniki:
Sos czosnkowy:
Składniki na sos czosnkowy mieszamy w miseczce i odkładamy do lodówki. Jajka gotujemy na twardo, a makaron powinien być al dente. Brokuł rozdzielamy na mniejsze różyczki i również gotujemy – w osolonej wodzie przez dziesięć minut. Cebulę drobno siekamy, a wędzony ser ścieramy na tarce. Ugotowane jajka i brokuł kroimy w kosteczkę. Mieszamy razem wszystkie przygotowane składniki, dodajemy kukurydzę i majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Gotową sałatkę podajemy polaną sosem czosnkowym.
Potrzebne składniki:
Gruszkę obieramy, usuwamy pestki i kroimy w grube plastry. Na talerz bądź półmisek wykładamy opłukaną i osuszoną sałatę, kruszymy ser wędzony i kładziemy plastry gruszki. Całość posypujemy orzeszkami piniowymi i skrapiamy jedną łyżeczką oliwy z oliwek.
Potrzebne składniki:
Sos:
Na początku gotujemy buraka. Sałatę i szpinak myjemy, osuszamy i rozkładamy na półmisku lub talerzu. Pomidorki kroimy na pół. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, ugotowanego buraka również ścieramy. Marchewkę i pomidorki układamy na sałacie. Wędzony twaróg kruszymy w dłoniach i posypujemy sałatkę. Na wierzch kładziemy startego buraka. W miseczce dokładnie mieszamy składniki na sos z dodatkiem dwóch łyżek wrzącej wody. Gotowym sosem skrapiamy sałatkę.
Zdj. główne: Carly Jayne/unsplash.com