Wegańska wersja kolacji Wigilijnej – na jakie potrawy postawić?

Wegańska wersja kolacji Wigilijnej – na jakie potrawy postawić?
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Wigilia bez ryby, jajek, masła i mleka – to możliwe? Jak najbardziej! Z niniejszego artykułu dowiesz się, jak przygotować wspaniałą kolację wigilijną w wydaniu wege!

Wydaje się, że na wigilijnym stole nie może zabraknąć dań, które powstały na bazie zwierzęcego tłuszczu, masła czy mleka. Ktoś zawsze musi zapytać: „karp ma ości?”. Do tego wszystkiego „Kevin” i butelka coca coli. A gdyby spróbować inaczej? Nasze przepisy to nie tylko zastępstwo dla osób niejedzących mięsa, to fascynujące dania, które zdecydowanie urozmaicą nadchodzące święta!

12 potraw wigilijnych

Przyjęło się, że na polskim stole w trakcie wieczerzy trzeba zaserwować dwanaście potraw. Najpopularniejsze z nich to: barszcz, ryba – w wersji chłodnej (np. po grecku czy śledzie) i na ciepło (np. wspomniany karp), pierogi, paszteciki z kapustą lub grzybami, kapusta zasmażana, kompot z suszonych owoców, zupa grzybowa, makówka lub kutia, ale także piernik czy makowiec.

Wiele z tych dań można jednak podać w wersji wegańskiej. Dania smażone nie muszą być przygotowywane na tłuszczu zwierzęcym, roślinny zamiennik dostaniemy w każdym sklepie i nada on równie wyjątkowego aromatu oraz smaku.

Przepisy, które zawierają jajko lub mleko wystarczy lekko zmodyfikować. Mleko roślinne dostaniemy w każdym markecie (choćby i w Biedronce), natomiast z jajka wystarczy po prostu zrezygnować. Większość dań niespecjalnie na tym ucierpi. Jeżeli natomiast bardzo byśmy chcieli zastosować jakiś zamiennik, wystarczy sięgnąć po siemię lniane, tofu, jogurt sojowy itp.

Potrawy mięsne, takie jak ryby, można zastąpić warzywami. Zamiast przygotowywać smażonego karpia, można przygotować seler bądź kalafior w panierce. Nie mniejszą popularnością cieszą się również kotlety wegańskie.

Wigilijna zupa

W tym przypadku nie ma większego problemu. Wystarczy przygotować wspomnianą grzybową (bez łyżeczki masła). Można także sięgnąć po barszcz czerwony przygotowany na burakach i suszonych grzybach, podawany z kluskami nadziewanymi grzybami i kapustą. Prawdziwą furorę zrobi także grzybowa soljanka z dodatkiem chili.

Co zamiast ryby?

Największym problemem jest zazwyczaj ryba. Tak bardzo się w Polsce do niej przyzwyczajono, że wielu nie zdaje sobie sprawę, że można inaczej. Otóż można – i będzie równie smacznie. Wśród najpopularniejszych zamienników są: bakłażan po kaszubsku, boczniaki korzenne w oleju lnianym, kotlety sojowe w zalewie octowej, bądź kotlety sojowe po grecku (wyśmienity zamiennik dla ryby po grecku).

Bigos w wersji wegańskiej również jest możliwy. Co więcej – nie straci on ani na jakości, ani na smaku. Trzeba jednak spędzić nad nim trochę czasu. Potrzebne będą m.in. kapusta, zielona soczewica, jabłko, cebula, marchew, śliwki, grzyby, odrobina wódki lub wina, sos sojowy. Wiele osób poleca zwłaszcza bigos z wędzonką z tofu.

Identyczna sytuacja jest z pierogami. Wystarczy wyeliminować mięso oraz jaja. Odpowiednio przygotowane pierogi wegańskie mogą mieć wyśmienity smak, a także być znacznie zdrowsze od tradycyjnej wersji potrawy!

Zdj. główne: Libby Penner/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Zdrowa dieta jesienią
Zdrowa dieta jesienią
Jesień z uwagi na zmieniającą się za oknem aurę zawsze jest próbą dla naszej odporności. Wpływ na to czy będziemy […]
Kieliszki do szampana – podkreśl smak i elegancję wyjątkowych chwil!
Kieliszki do szampana – podkreśl smak i elegancję wyjątkowych chwil!
Wybór kieliszków do szampana - szlachetna forma podkreślająca smak i elegancję.
Wskazówki dotyczące wyboru odpowiedniego neonu dla twojego biznesu
Wskazówki dotyczące wyboru odpowiedniego neonu dla twojego biznesu
Dowiedz się, jak wybrać odpowiedni neon do Twojego biznesu i dowiedz się, dlaczego odpowiedni wybór może przyciągnąć więcej klientów do Twojej firmy.
Ostatnie wpisy