Artykuł sponsorowany
Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez aromatycznej kawy – dla wielu z nas stała się ona swoistym rytuałem, którym rozpoczynamy dzień. Kawę możemy jednak przygotować na wiele różnych sposobów. Poznaj nasze propozycje, jak zaparzyć ten uwielbiany przez wszystkich napar.
Jedną z najbardziej klasycznych metod parzenia kawy jest przygotowanie espresso – pojedynczego lub podwójnego. Espresso to nic innego jak niewielki i mocny shot kawy. Jest to kawa dość gęsta i mocno aromatyczna. Niektórzy inspirują się typowo włoskimi zwyczajami i piją taką właśnie kawę, jednak na podstawie espresso powstają również inne bardzo popularne napoje. To w końcu na podstawie tego właśnie shota możemy przyrządzić cappuccino, latte, czy americano, a także inne ulubione kawy – takie tradycyjne przyrządzanie kawy daje naprawdę wiele możliwości.
W czym jednak przyrządzić klasyczne espresso i kawy na jego bazie? Najpopularniejszą opcją są z pewnością ekspresy ciśnieniowe, na przykład te, które znajdziesz na stronie https://proficafe.pl/. Możesz także postawić na nieco bardziej tradycyjne podejście i przygotowywać kawę w kawiarce. Pamiętaj jednak, że nie każda kawiarka sprawdzi się na płycie indukcyjnej – koniecznie sprawdź to przed zakupem.
Dla fanów niebanalnych smaków, którzy wciąż szukają nowych doświadczeń i doznań smakowych, doskonałą propozycją będą alternatywne metody parzenia kawy. Kawa przygotowana w taki odmienny sposób charakteryzuje się całkowicie innym smakiem i aromatem niż klasyczne espresso. Bardziej wyczuwalne są w niej wszystkie nuty smakowe charakterystyczne dla ziaren z danego regionu świata, nie jest ona tak gęsta i ma bardziej herbaciany kolor, a także zawiera znacznie więcej kofeiny. Jak więc zaparzyć kawę w alternatywny sposób?
Jak sama nazwa wskazuje, do alternatywnego parzenia kawy będziesz potrzebować alternatywnych sprzętów. Wśród baristów, zarówno tych profesjonalnych, jak i zajmujących się parzeniem kawy czysto hobbystyczne, najpopularniejsze są z pewnością: dripper V60, Chemex oraz AeroPress. Kawa przygotowana w tych urządzeniach jest kawą przelewową. Oznacza to, że woda jest przelewana przez drobinki zmielonej kawy bez użycia ciśnienia, dzięki czemu zyskuje wyjątkowy i bardzo ciekawy smak oraz aromat. Ponadto, mimo że mogłoby się wydawać, że alternatywne metody parzenia kawy wymagają sporych inwestycji i umiejętności baristycznych, to nic bardziej mylnego! Sprzęty do kawy przelewowej są o wiele, wiele tańsze niż ekspres, a przygotowanie w nich kawy jest banalnie proste.
Zdjęcie główne: pexels.com/Lukas