Regularność to słowo-klucz w przypadku sprzątania kuchni. Jeśli nie przepadasz za jej sprzątaniem to przedstawiamy Ci kilka patentów, dzięki którym ten przykry obowiązek stanie się przyjemną rutyną.
Dobra organizacja to podstawa podczas sprzątania kuchni. Dlatego nie tylko należy pozbyć się z niej zbędnych rzeczy, ale również przygotować sobie wszystko to, co potrzebne do jej wyczyszczenia, aby cały proces przebiegł sprawnie. Na liście niezbędnych rzeczy do sprzątania znajdują się:
Niezależnie od tego, czy mamy delikatne dłonie, czy nie, powinniśmy wkładać na ręce gumowe rękawice. Wiele detergentów ma działanie żrące, co może doprowadzić do podrażnień lub uszkodzeń skóry. Jeśli na blacie lub w zlewie zalegają brudne naczynia, należy włożyć je do plastikowej miski i zalać ciepłą wodą z dodatkiem płynu do naczyń. Innym sposobem jest umieszczenie naczyń w zlewie i zatkanie jego komory korkiem, a następnie napełnienie wodą. Dzięki namoczeniu naczyń z łatwością usuniemy zaschnięte resztki jedzenia i tłuszcz. Warto do tego użyć gąbki z dozownikiem.
Uwaga – jeśli myjesz naczynia w zmywarce, ułóż je odpowiednio wedle stanu zabrudzenia – te najbardziej brudne należy umieścić na dole kosza. Duże garnki i patelnie niemieszczące się w urządzeniu należy umyć w zlewie.
Mówiąc o dokładnym sprzątaniu kuchni, nie można pominąć szafek, w których trzymamy wiele niezbędnych w kuchennej przestrzeni przedmiotów czy przypraw. Aby dokładnie wyczyścić szafkę kuchenną, należy wyjąć z niej wszystkie rzeczy i naczynia. To pozwoli na precyzyjne pozbycie się kurzu i okruchów jedzenia. Do mycia szafek najlepiej użyć ściereczek z mikrofibry, które dokładnie zbiorą osad i nie pozostawiają żadnych zacieków czy smug, dzięki czemu nie będziemy mieli dodatkowej pracy podczas sprzątania. Do czyszczenia szafek nie potrzebujemy mocnych detergentów – wystarczy woda z dodatkiem mydła lub płynu do naczyń.
Niezawodnym produktem podczas czyszczenia kuchni jest ocet, który skutecznie usuwa kamień i pleśń. Wystarczyć dodać do niego odrobinę wody. Za pomocą sody pozbędziemy się tłustych plam. Jeśli chcemy nadać im zapachu, możemy dodać kilka kropel olejku eterycznego. Niepozorne produkty, a jakże skuteczne.
Czyste i pachnące szafki należy na końcu wytrzeć papierowym ręcznikiem lub ściereczką, a następnie wstawić wyjęte wcześniej akcesoria kuchenne i produkty. Sypkie produkty takie jak makarony, kasze oraz musli warto umieścić w specjalnych pojemnikach na żywność, aby zajmowały mniej miejsca w szafkach i wyglądały bardziej estetycznie. Dzięki takim pojemnikom produkty nie będą nam się ciągle rozsypywać.
Nie trzeba podkreślać, jak bardzo nieestetycznie wygląda zabrudzona kuchenka, mikrofala czy piekarnik. Oczywiście najlepiej byłoby czyścić je zaraz po gotowaniu, jednak nie każdy ma w sobie tę wytrwałość. Dobrym rozwiązaniem jest gruntowne mycie przynajmniej raz w tygodniu. Nie tylko po to, aby ułatwić sobie pracę, ale też dla własnego komfortu – w końcu nikt nie lubi gotować czy piec na brudnej powierzchni.
Aby wyczyścić kuchenkę gazową, należy zdjąć zabrudzoną kratkę i moczyć ją przez kilka minut w wodzie z płynem do mycia naczyń. Pomocna w usuwaniu zaschniętego brudu będzie miękka szczoteczka, która nie zarysuje powierzchni. Po dokładnym wyszorowaniu należy opłukać kratkę wodą i wytrzeć czystą szmatką.
Powierzchnię kuchenki elektrycznej najlepiej czyścić za pomocą łagodnego mleczka. Pod żadnym pozorem nie wolno szorować płyty drucikiem ani skrobać nożem resztek zaschniętego na niej jedzenia. Najlepiej zalać je preparatem i poczekać, aż zmiękną, po czym po prostu je zetrzeć. Jeśli zabrudzenia są szczególnie trudne do usunięcia, można posypać powierzchnię sodą lub solą i pozostawić na całą noc. Dzięki temu rano z łatwością usuniemy przypalenia i inne zabrudzenia.
Aby wyczyścić piekarnik, należy wyjąć z niego kraty i blachy i dokładnie umyć je wodą z dodatkiem płynu do naczyń i delikatnej szczotki. Nowoczesne piekarniki mają opcję samoczyszczenia, co jest dużym ułatwieniem. Wnętrze piekarnika należy przetrzeć gąbką z płynem lub wilgotną ściereczką. Można też użyć roztworu wody i octu w proporcji 1:1 lub pasty z sodą oczyszczoną. Mikrofalę możemy wyczyścić w podobny sposób.
Podczas sprzątania kuchni nie możemy zapomnieć o lodówce. Zanim przystąpimy do jej czyszczenia, należy odłączyć ją od prądu i wyjąć z niej wszystkie produkty. Warto też wyjąć półki i szuflady. Lodówkę lepiej czyścić domowymi sposobami niż chemicznymi detergentami. Do plastikowej miski wlej ciepłą wodę z dodatkiem sody lub octu i umyj ściany lodówki gąbką lub wilgotną szmatką, po czym wytrzyj suchą szmatką. Tą samą mieszanką należy umyć szafki i półki lodówki.
Ściany są szczególnie narażone na zabrudzenia w postaci tłustych plam powstałych od smażenia oraz na zaschnięte zabrudzenia od sosów, dlatego powinny być usunięte natychmiast. Aby umyć ściany w kuchni, należy przygotować sobie plastikową miskę napełnioną ciepłą wodą oraz gąbkę. Lekko wilgotną gąbkę trzeba zanurzyć w mące ziemniaczanej i delikatnie pocierać tłuste plamy na ścianie. Warstwę mąki powinniśmy zostawić na 5-7 minut, a później przetrzeć ścianę czystą, namoczoną gąbką. Na końcu należy osuszyć ją papierowym ręcznikiem. I gotowe! Ściana jest czysta.
Zamiatanie i mycie podłogi w kuchni powinniśmy zostawić sobie na sam koniec ze względu na kurz unoszący się w pomieszczeniu. Niezbędna będzie do tego miotła z szufelką, odkurzacz oraz mop do mycia podłóg. Możesz wykorzystać do tego specjalny produkt do mycia podłóg lub samemu przygotować roztwór z octu i wody. Dzięki temu na podłodze nie będzie żadnych smug.
Pamiętaj, że systematyczność to podstawa. Nie zwlekaj nigdy ze sprzątaniem, bo możesz mieć problemy z doprowadzeniem kuchni na błysk.