Artykuł sponsorowany
Kuchnia to niestety miejsce, w którym najczęściej pojawiają się różnego rodzaju nieproszeni goście. Jedzenie przechowywane w szafkach często sprzyja osiedleniu się szkodników takich jak mole kuchenne czy innych nieprzyjemnych stworzonek. Jak się ich jednak pozbyć?
Musisz w pierwszej kolejności wyrzucić wszystkie zainfekowane produkty. Zazwyczaj osiedlają się one w mąkach, kaszach, czy innych suchych produktach spożywczych. Pamiętaj także, że mole potrafią się przebić przez każdą folię i opakowanie, a ich larwy mogą być na pierwszy rzut oka niewidoczne, dlatego też warto w profilaktycznie wyrzucić nie tylko produkty, w których jasno widzisz obecność moli i ich larw, lecz także wszystkie inne, z którymi mogły mieć kontakt. Po wyrzuceniu zainfekowanych produktów dokładnie umyj szafki ciepłą wodą z mydłem – dla pewności możesz do umycia szafek użyć także roztworu wody z octem oraz olejkiem cytrusowym. Innym domowym sposobem na mole są także plastry pomarańczy z goździkami umieszczone w szafce. Dobrą pułapką, którą możesz wstawić do szafki, jest także ocet winny z winem wytrawnym – ta pułapka na mole skutecznie przyciągnie owady, które będą topić się w roztworze. Aby mieć pewność, że szkodniki zniknęły na dobre z Twojej kuchni, możesz także zaopatrzyć się w środek na mole, na przykład ten oferowany przez sklep ogrodniczy GardenFlora.
Podobnie wygląda sytuacja, jeśli w kuchni zadomowił się wołek zbożowy. Jest to mały insekt, który podobnie jak mole kuchenne, może zaatakować mąkę, ryż, kaszę i inne suche produkty.
Równie często co mole w kuchni pojawiają się również muszki owocówki. Są to niezwykle malutkie owady, które potrafią namnożyć się w zawrotnym tempie. Najczęściej można je spotkać w pobliżu psującej się żywności lub fermentujących, wilgotnych substancji. Aby się ich pozbyć się konieczne będzie przygotowanie roztworu z wody, octu i kilku kropli płynu do naczyń. Taki roztwór należy pozostawić na blacie lub parapecie, a muszki zwabione zapachem wlecą do niego. Inną domową pułapką mogą stać się bardzo dojrzałe owoce. Nakryj je folia spożywczą, a następnie zrób w folii wykałaczką kilkanaście małych otworów.
Aby się ich skutecznie pozbyć, staraj się przechowywać jedzenie w szczelnie zamkniętych pojemnikach lub lodówce. Dodatkowo, miejsca, w których mrówki się pojawiają, posyp sodą oczyszczoną lub proszkiem do pieczenia. Możesz użyć też cynamonu, soli czy pieprzu, który skutecznie je odstraszy.
Zdj. główne: Darwin Vegher/unsplash.com