Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Makaron do doskonała podstawa codziennych dań. Makaron jest używany do potraw obiadowych, kolacyjnych, a także jako dodatek do deserowych dań na ciepło. Makaron jest powszechnie znany jednak nazwa makaron konjac czy shirataki brzmi już nieco tajemniczo.
Makaron shirataki powstaje z rośliny konjac glucomannan. To roślina uprawiana znana i stosowana w Azji od setek lat. Trudno porównać konjac do innej rośliny. Jest bulwą jak ziemniak, ale nie zawiera skrobi ani białka. Składa się natomiast z rozpuszczalnego w wodzie błonnika. Dlatego wytwarzany z konjac makaron shirataki określany jest jako makaron bez kalorii czy makaron 0 kcal. Sklep ze zdrową żywnością Organic Market oferuje duży wybór konjac noodles.
Makaron bez kalorii powstaje z mąki z rośliny konjac i wody. Ponieważ konjac jest bogaty w błonnik, więc po dodaniu do wody tworzy galaretowatą substancję. Makaron konjac powstaje tylko z konjac i wody dlatego jest bez smaku dopóki nie doda się do niego dodatków i sosów. Konjac makaron chłonie smaki i gotowa potrawa smakuje jak z dodatkiem tradycyjnego makaronu.
Makaron to zawsze sycący posiłek i dobrze komponuje się z różnymi dodatkami: owocami, warzywami, serem mięsem czy grzybami. Może być podany z niemal każdą potrawą w zastępstwie ryżu czy innego rodzaju makaronu. Ponieważ makaron shirataki jest przezroczysty, nie mają własnego smaku i dlatego łatwo wchłania smak i zapach użytych w przepisie składników i przypraw.
Makaron konjac to pierwszy wybór osób dbających o wagę i figurę. To rzeczywiście doskonały wybór przy odchudzaniu – nie zawiera tłuszczu, białka ani skrobi. Konjac noodles nie zawierają glutenu i są doskonała propozycją w diecie bezglutenowej jako baza posiłku. Shirataki jest wytwarzany z roślin, więc weganie mogą go też włączać do diety. Makaron bez kalorii zawiera dużo błonnika, który ma wpływ na stabilizację cukru we krwi i pęczniejąc zmniejsza łaknienie. Ten makaron 0 kcal może więc być polecany dla diabetyków.
Makaron konjac jest łatwy w przygotowaniu. Przed dodaniem do potrawy można wybrać jeden ze sposobów:
Makaron konjac dobrze komponuje się w potrawach azjatyckich i z takimi składnikami jak: tofu, tempeh, warzywa, grzyby, sezam i owoce morza. Ma neutralny smak i przejmuje smak sosu, zupy czy innej potrawy do której jest użyty. Makaron 0 kcal jest lekkostrawny – może stanowić bazę dietetycznego dania.
Konjac noodles różne kształty
Konjac noodles oferowane przez sklep ze zdrową żywnością ekologiczną Organic Market mają różne kształty sugerujące ich przeznaczenie w daniu. Shirataki może być stosowany jako zamiennik ryżu o czym mówi nazwa makaron konjac rice. Są też inne kształty: spaghetti, angel hair, tagliatelle, thai style i fettuccine. Niezależnie od kształtu makaron konjac pozostaje szybki w przyrządzeniu i może być dodany do niemal każdej potrawy.
Makaron 0 kcal jest niskokalorycznym zamiennikiem makaronu. Shirataki jest przezroczysty i nie ma własnego smaku, a łatwo wchłania aromat dodatków i przypraw. Makaron konjac jest produktem naturalnym, w 100% roślinnym, bogatym w rozpuszczalny w wodzie błonnik. Nie zawiera tłuszczu, cukru, soli, skrobi ani białka, co czyni makaron konjac doskonałym wyborem dla osób na dietach eliminacyjnych i dla wszystkich, którzy z jakichś powodów muszą unikać tradycyjnych makaronów.
Fot.: materiał prasowy Klienta