Grillowane ziemniaki nie wydają się być kulinarnym wyzwaniem, jednak mało kto wie, jak je poprawnie przygotować. Poniżej przedstawiamy sprawdzone przepisy i garść porad, jak je poprawnie przyrządzić.
Jak grillować ziemniaki?
Wybierając ziemniaki, należy pamiętać, że nie każdy gatunek nadaje się na grilla. Jakich unikać? Na pewno nie kupuj ziemniaków starych, ani nie wyciągaj z piwnicy takich, które już zaczęły kiełkować. Na grilla najlepiej sprawdzą się młode kartofle, które wystarczy tylko umyć, a następnie zapiec razem ze skórką. Jeśli kupujesz bulwy w sklepie, zwróć uwagę na ich odmiany. W przypadku „starszych” ziemniaków warto wybierać te sałatkowe, o nazwach Agata, Vineta, Denar, Lord, Zenia. W środku są bardzo wilgotne i nie mają dużej zawartości skrobi, przez co podczas grillowania się nie rozpadną.
Przed położeniem ziemniaków na grillu, uprzednio należy je nakłuć widelcem. Ten zabieg pozwoli równomiernie podgrzewać warzywa. Przed zawinięciem w folię aluminiową zaleca się je natrzeć oliwą z oliwek. Jeśli chodzi o czas pieczenia, zależny jest on od wieku ziemniaków. Młode kartofle należy grillować około 15 minut, z kolei starsze około 30. Proces należy cały czas kontrolować. Jeśli masz stare ziemniaki i chcesz, aby szybciej się zrobiły, przed położeniem na grilla, zaleca się je podgotować w osolonej wodzie przez około 10 minut. Czas grillowania takich kartofli trwa kolejne 10 minut.
Klasyczne ziemniaki z grilla
Najprostszym sposobem na przygotowanie ziemniaków jest ich grillowanie w folii aluminiowej. Materiał zapobiega przypaleniu się produktów oraz zapewnia równomierny i stały dopływ ciepła. Opisaliśmy jak krok po kroku grillować ziemniaki w folii aluminiowej.
Ziemniaki umyj i wysusz. Bulwy zawsze grilluje się w mundurkach.
Następnie kartofle nakłuj widelcem lub natnij w wachlarzyk, posmaruj oliwą i dodaj przyprawy –tymianek, bazylię, koperek, majeranek i sól morską. Między nacięcia możesz włożyć ząbki czosnku.
Tak przygotowane bulwy szczelnie owiń w folię aluminiową.
Połóż na rozgrzanym grillu. Grilluj je przez około 30 minut.
Pamiętaj, aby w międzyczasie kontrolować stan ziemniaków. Długą wykałaczką sprawdzaj na bieżąco, czy są już wystarczająco miękkie.
Następnie zdejmij je z grilla i delektuj się ich smakiem!
Ziemniaki z grilla z masłem czosnkowym
Masło to świetny dodatek do ziemniaków. Dodaje im smaku oraz nadaje aksamitnej struktury.
Jeśli chcesz przygotować ziemniaki z masłem, wcześniej poleca się je podgotować w osolonej wodzie przez około 10 minut.
Po wystygnięciu ziemniaki należy przekroić na pół albo naciąć na krzyż, a na każdą część nałożyć łyżeczkę masła. Następnie posyp połówki wybranymi przyprawami i szczelnie zawiń w folię aluminiową.
Ziemniaki grilluj przez 15 minut, cały czas sprawdzając ich stan.
Zwykłe masło możesz zastąpić masłem smakowym, np. czosnkowym lub z ziołami albo samodzielnie je przygotować. Jak samodzielnie to zrobić? Masło należy pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej, a następnie zmieszać go z wybranymi dodatkami, może to być pocięta na malutkie kawałki papryka, pietruszka, szczypiorek, a nawet suszone pomidory.
Ziemniaki z grilla z boczkiem
Grillowane ziemniaki z boczkiem są nie tylko świetnym dodatkiem do dań. Przyrządzone w taki sposób mają szansę stać się pełnowartościowym posiłkiem, który zadowoli każdego.
Przygotowując ziemniaki w tej wersji, należy je przed grillowaniem podgotować w osolonej wodzie przez 10 minut.
Po ugotowaniu i ostudzeniu ziemniaki należy obtoczyć w oleju lub oliwie z oliwek. Następnie poleca się je posypać tymiankiem i rozmarynem.
Jeśli chcesz, aby przyprawy były mocno wyczuwalne, zaleca się wcześniej przygotować marynatę. Do kilku łyżek oleju dodaj ulubione przyprawy, a następnie natrzyj nią ugotowane ziemniaki i pozostaw na 15 minut.
Zawiń je w duże plasterki boczku. Całość zepnij długą wykałaczką.
Grilluj na aluminiowej tacce do momentu, aż ziemniaki staną się złociste, a boczek chrupiący.
Faszerowane ziemniaki z grilla
To jedno z najbardziej treściwych dań tu przedstawionych. W tym przypadku kartofle należy wcześniej ugotować, a następnie przekroić na pół i wydrążyć.
Wydrążony miąższ zaleca się mieszać z wybranymi przez siebie dodatkami, np. pokrojoną kiełbasą, warzywami, pieczarkami czy twarogiem.
Przygotowanym farszem napełnij wydrążone ziemniaki, posyp je żółtym serem i zawiń w folię aluminiową.
Grilluj przez 20 minut, na koniec odwiń folię, aby ser był chrupiący.
Jak estetycznie i oryginalnie urządzić kuchnię połączoną z jadalnią? Oto kilka propozycji dodatków do kuchni z jadalnią, które pozwolą Ci ciekawie zaaranżować to miejsce.