Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis
Uwielbiasz ciasto czekoladowe? W takim razie brownie piernikowe na pewno Ci przypadnie do gustu. Możesz go podać samodzielnie albo z bitą śmietaną. Przygotujesz je bardzo szybko.
Przepis na brownie piernikowe
Brownie jest słodkie, mocno czekoladowe i dość niskie jak na ciasto. Przygotowanie go jest bardzo proste, właściwie wystarczy Ci tylko rondelek, rózga i duża miska do połączenia składników.
Składniki na brownie piernikowe:
- 1 kostka masła,
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej,
- 3 jajka,
- 250 g cukru,
- 130 g mąki,
- odrobina soli,
- 3 łyżki przyprawy piernikowej,
- 5 pierniczków.
- W małym garnku roztop masło wraz z przyprawą piernikową. Zmniejsz ogień i dodaj czekoladę, mieszaj aż się całość rozpuści.
- Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj do tego wcześniej rozpuszczoną czekoladę z masłem.
- Dodaj do całości mąkę oraz odrobinę soli, wymieszaj aż konsystencja będzie gładka. Opcjonalnie możesz posiekać pierniczki i dodać do brownie piernikowego.
- Wyłóż ciasto na blachę i piecz około 30 minut w 180 stopniach.