Ciasto kruche należy do tych wypieków, które nie są zbyt skomplikowane i czasochłonne w przygotowaniu. Możemy jeść je nie tylko na słodko, lecz także na słono. Wciąż szukasz sprawdzonego przepisu, dzięki któremu Twoje ciasto kruche zawsze będzie idealne? Zainspiruj się naszymi wskazówkami!
W tradycyjnym przepisie na ciasto kruche najważniejsze jest zachowanie stałego stosunku mąki do tłuszczu i cukru, który powinien wynosić 3:2:1. Oznacza to, że na trzy części mąki przypadają dwie części tłuszczu i jedną część cukru. Równie istotne jest odpowiednie dobranie składników.
Do pieczenia ciasta kruchego najczęściej wykorzystuje się mąkę pszenną o niskiej zawartości glutenu, ale można także użyć mąki krupczatki. Kolejnym składnikiem, którego będziemy potrzebować, jest tłuszcz. Najlepszym wyborem jest masło o zawartości tłuszczu minimum 82%. Jeżeli chcemy, aby nasze ciasto kruche było bardziej kruche, możemy niewielką część masła zastąpić smalcem. Unikajmy margaryn i wyrobów masłopodobnych.
Do ciasta kruchego potrzebujemy także cukru. Doskonały będzie cukier puder, ponieważ ciasto dobrze się z nim zgniecie. Jeśli jednak nie mamy go pod ręką, możemy użyć drobnego zwykłego cukru lub zmielić go na pył.
Wyżej wymienione trzy składniki są bazą przepisu na ciasto kruche. Zachowując ich odpowiednie proporcje, nie musimy, ale możemy dodać żółtko jajka (białko sprawi, że ciasto wyjdzie twardsze) lub niewielką ilość zimnej wody, mleka czy kwaśnej śmietany, dzięki którym ciasto szybciej zwiąże i nie będzie się kruszyć.
Wszystkie składniki na ciasto kruche powinny być zimne, dzięki temu lepiej i szybciej się zagniotą. Pamiętajmy, że kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania. Aby więc przyśpieszyć ten proces, możemy wspomóc się robotem kuchennym bądź malakserem. Dobrym rozwiązaniem będzie także posiekanie składników nożem i dopiero zagniecenie ich na jednolitą masę. Najważniejsze, aby proces wyrabiania trwał jak najkrócej, tak aby tłuszcz nie zdążył się za bardzo nagrzać, co mogłoby wpłynąć na zdeformowanie ciasta podczas pieczenia i w efekcie stwardnienie wypieku.
Na początku łączymy masło z cukrem (i ewentualnie żółtkiem). Po wyrobieniu gładkiej masy dodajemy przesianą mąkę i zagniatamy. Gotowe ciasto owijamy dokładnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, najlepiej na 1 godzinę, aby się schłodziło. Po tym czasie wyciągamy masę, rozwałkowujemy ją i wylepiamy formę. Jeśli w czasie wałkowania ciasto przykleja się do blatu, możemy podsypać je małą ilością mąki, aby się nie kleiło. Warto także rozwałkować kruche ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia – to powinno zapobiec przyklejaniu się masy do blatu i wałka.
Po wyłożeniu formy ciastem ponownie chowamy je do lodówki na około godzinę. Jeśli chcemy przyspieszyć ten proces, możemy schować formę do zamrażarki.
Przed pieczeniem ciasto nakłuwamy widelcem, co zapobiegnie jego wybrzuszaniu się. Piekarnik wcześniej nagrzewamy do wymaganej temperatury. Ciasto kruche wypiekamy w minimum 180, a maksymalnie 200 stopniach Celsjusza, zależy to od grubości spodu. Optymalny czas pieczenia wynosi około 25 minut. Jeśli mamy piekarnik z termoobiegiem, ciasto wystarczy piec około 15–20 minut.
Zdj. główne: Samueles/pixabay.com