Ciasto drożdżowe jest jednym z bardziej popularnych i wymagających ciast. Powinno być miękkie i delikatne. Aby takie było, potrzebujemy dobrych drożdży piekarskich. Co zrobić, gdy nie mamy świeżych drożdży? Czy drożdże instant są w stanie zapewnić taki sam efekt?
Wysokie i puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką lub z owocami od lat gości na naszych stołach. Często jest bazą pod inne wypieki takie jak bułki, rogaliki, ciasta z owocami, pączki, kulebiaki, oponki, paszteciki czy pizzę. Niestety jest ono bardzo wymagające i czasochłonne. Dlatego gospodynie domowe wymieniają się najlepszymi przepisami na to ciasto. Zmieniając lub opuszczając jakiś element, możemy sprawić, że ciasto nie wyrośnie i będzie zakalcem. Wiele osób uważa, że z tego powodu trzeba trzymać się oryginalnego przepisu i używać wyłącznie świeżych drożdży. Nic bardziej mylnego!
Drożdże instant mają takie same właściwości jak świeże drożdże, dlatego nie ma znaczenia, na jakie się zdecydujemy. Ciasto z suchymi drożdżami jest jeszcze łatwiejsze do wykonania, a efekt końcowy zupełnie nie odbiega od tradycyjnej drożdżówki, która jest lekka i pulchna. Drożdże instant idealnie sprawdzają się w codziennych wypiekach, ale też okazjonalnych takich jak babka wielkanocna.
Drożdże suszone instant to naturalne drożdże, które sprawiają, że wypieki wyrastają i pulchnieją. W przeciwieństwie do drożdży świeżych nie wymagają sporządzania zaczynu z cukrem, aby je aktywować. Przed wyrobieniem ciasta należy dodać je do mąki. Dodatkowo takie drożdże możesz mieć zawsze pod ręką, bo nie wymagają przechowywania w lodówce. Mają długi termin ważności, przy czym nie tracą swoich właściwości spulchniających.
Wiesz już, czy można zrobić ciasto drożdżowe z instant. Jak zacząć? Przesiej mąkę do miski. Nie pomijaj tego kroku, dzięki niemu pozbędziesz się ewentualnych grudek, a mąka stanie się jeszcze bardziej puszysta, ponieważ zostanie napowietrzona. Do drożdżowych wypieków najbardziej polecana jest mąka pszenna typ 550. Musi być oczywiście świeża i sucha.
Jeśli chcesz, żeby Twoje ciasto lepiej wyrosło, możesz ją wcześniej lekko podgrzać, stawiając na przykład na kaloryferze. Następnie dodaj do przesianej mąki suche drożdże i wymieszaj. Później dodaj cukier, jajka i letnie mleko – idealna temperatura mleka dla drożdży instant to ok. 45 stopni. Wszystkie składniki połącz ze sobą, zagniatając je. Pod koniec dodaj roztopione masło. Masło powinno być jak najwyższej jakości, żeby drożdżówka miała wspaniały maślany smak. Roztopione masło należy podgrzać do temperatury pokojowej – zbyt gorące może spowodować, że ciasto nie wyrośnie. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Uformuj z niego kulę i odłóż do miski, nakrywając je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Musi tam stać do czasu, aż podwoi swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie, zagnieć je jeszcze raz, ale krótko. Formę, w której chcesz upiec ciasto, posmaruj masłem i posyp mąką. Następnie przełóż do niej wyrośnięte ciasto. Nakryj je ponownie ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Rozbite jajko rozetrzyj widelcem i delikatnie posmaruj nim wierzch ciasta. Dodaj ulubione dodatki i piecz przez 35 minut w 180 stopniach. Studź je w lekko uchylonym piekarniku.
Taką drożdżówkę można jeść na wiele sposobów, chyba dlatego tak bardzo je lubimy. Świetnie smakuje posypane kruszonką albo z sezonowymi owocami. Do środka można dodać trochę bakalii, na przykład rodzynek, które dodadzą mu jeszcze więcej słodyczy. Ciasto drożdżowe jest świetną bazą również pod słone wypieki. Jednak z solą należy bardzo uważać, ponieważ spowalnia i zaburza ona produkcję drożdży, a ich bezpośredni kontakt z drożdżami może je nawet zabić. Dlatego sól w wypiekach powinno się dodawać na samym końcu.