Dżem z moreli – jak zrobić?

Dżem z moreli – jak zrobić?
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Domowe przetwory przywodzą na myśl dzieciństwo i kojarzą się z ciepłym domem. Wbrew pozorom ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Tym razem prezentujemy przepisy na dżemy morelowe!

Z wyglądu morele mogą przypominać mniejsze brzoskwinie. Sezon na nie rozpoczyna się w połowie lata. Te pomarańczowe owoce są bogatym źródłem potasu, nie brakuje w nich również beta-karotenu, witamin z grupy B, witaminy C oraz flawonoidów i antyoksydantów. Morele korzystnie wpływają na układ pokarmowy i pracę mięśni i nerek. Ponadto regulują ciśnienie krwi. Co ważne, te owoce są niskokaloryczne – w 100 gramach znajduje się zaledwie 50 kalorii. Wspomniane właściwości powinny wystarczająco zachęcić do konsumpcji moreli oraz przyrządzania z nich przetworów. Dżemy morelowe będą pysznym dodatkiem do naleśników, pieczywa, domowych wypieków, a nawet mięsa.

Przepis na klasyczny dżem z moreli

Składniki:

  • 1 kg świeżych moreli,
  • 250 g cukru,
  • około 50 ml soku z cytryny.

Z podanych składników wyjdą około trzy słoiki dżemu morelowego.

Sposób przygotowania

  1. Świeże morele zalewamy gorącą wodą, aby bez problemu zeszła z nich skórka. Po kilku minutach obieramy owoce, przecinamy na pół i wyjmujemy pestkę.
  2. Pokrojone morele wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem, odstawiamy na pół godziny.
  3. Po 30 minutach wlewamy sok z cytryny i zagotowujemy morele. Gotujemy na minimalnym ogniu, od czasu do czasu mieszając owoce, tak aby się nie przypaliły. Podczas gotowania morele zmiękną i rozpadną się, stworzą jednolitą masę.
  4. Dżem będzie gotowy, gdy morele uzyskają konsystencję przypominającą mus. Jeszcze gorący mus przekładamy do wyparzonych słoików, od razu je zakręcamy i układamy, odwracając dnem do góry. Przestygnięte przetwory przechowujemy w chłodnym miejscu – spiżarni, piwnicy lub lodówce.

Przepis na dżem z moreli bez cukru

Składniki:

  • 1,5 kg świeżych moreli,
  • 250 ml wody.

Sposób przygotowania

  1. Morele sparzamy, obieramy ze skórki, przekrawamy i wyjmujemy pestki. Owoce kroimy na mniejsze ćwiartki.
  2. W garnku zagotowujemy wodę, następnie dodajemy pokrojone morele. Garnek nakrywamy przykrywką i gotujemy owoce na małym ogniu przez około 20 minut.
  3. Po wskazanym czasie odlewamy pozostałą wodę, a ugotowane morele miksujemy blenderem.
  4. Gorący mus przekładamy do wyparzonych słoików, które odwracamy dnem do góry, aby dżem mógł się zapasteryzować.

Dżem morelowy bez dodatku cukru sprawdzi się jako dodatek do wypieków i pieczonych mięs.

Przepis na wytrawną konfiturę z moreli

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych moreli,
  • 50 g cukru,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowego),
  • 100 ml octu jabłkowego,
  • skórka z cytryny,
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru,
  • ½ łyżeczki płatków chili,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Morele zalewamy gorącą wodą na kilka minut, obieramy ze skórki, przekrawamy i wyjmujemy pestki.
  2. Jabłko kroimy w kostkę.
  3. W garnku, na małym ogniu, rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone morele oraz jabłko. Wsypujemy cukier i gotujemy, aż owoce zmiękną.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej, po czym podsmażamy poszatkowaną cebulę. Po kilku minutach dodajemy imbir i chili. Smażymy jeszcze chwilę i dodajemy do miękkich owoców.
  5. Garnek przykrywamy i dusimy wszystkie składniki przez 15 minut.
  6. Gotowy, jeszcze gorący dżem nakładamy do słoików. Odwracamy je do góry dnem i czekamy, aż wystygną.

zdj. główne: Mateusz Feliksik/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Praktyczny przewodnik, jak wybrać odpowiednie nawozy do kwiatów i trawników
Praktyczny przewodnik, jak wybrać odpowiednie nawozy do kwiatów i trawników
Aby zapewnić kwiatom i trawnikom optymalny rozwój, wybór odpowiedniego nawozu jest kluczowy. Zgłęb namysł odnośnie tajemnic nawożenia roślin w najnowszym praktycznym przewodniku.
Kilka porad na efektywne sprzątanie kuchni
Kilka porad na efektywne sprzątanie kuchni
Zmęczona na samą myśl o porządkach w kuchni? Podpowiemy, jak efektywnie skrócić czas sprzątania.
Czy makaron bezglutenowy może zastąpić tradycyjny w kuchni?
Czy makaron bezglutenowy może zastąpić tradycyjny w kuchni?
Poznaj zalety makaronu bezglutenowego i odkryj, czy może on zastąpić tradycyjne rozwiązania w Twojej kuchni. Dowiedz się więcej o różnorodności smaków i możliwościach, jakie daje bezglutenowy makaron.
Ostatnie wpisy