Artykuł sponsorowany
Doskonałe ciasto i pierwszorzędne dodatki sprawiają, że pizza jest często zamawiana w restauracjach oraz wykonywana w domowych warunkach. Nie trzeba mieć pieca do pizzy, aby zrobić genialny placek, pomocny może okazać się inny gadżet. Jest nim kamień do pizzy. Sprawdź, dlatego powinien mieć go w swojej kuchni każdy fan włoskiego przysmaku!
Kamień do pizzy to akcesorium kuchenne, które powinien mieć w swoim domu każdy fan pizzy. Nie jest on drogi, a z pewnością sprawi, że jakość wypiekanej na nim pizzy będzie o wiele lepsza. Poznaj największe zalety wynikające z posiadania tego prostego dodatku, który pozwoli Ci cieszyć się pyszną pizzą!
Korzystanie z kamienia do pizzy jest banalnie proste, niemniej jednak warto znać kilka podstawowych zasad użytkowania.
Jeśli jeszcze się wahasz, czy aby na pewno kamień do pizzy jest Ci potrzebny, przytoczymy tutaj kilka ogromnych plusów tego gadżetu.
Pizza pieczona na kamieniu robi się praktycznie w mgnieniu oka. Nie zdążysz jeszcze posprzątać kuchni i umyć naczyń, a ulubiona potrawa już będzie gotowa. Wystarczy 5 minut na nagrzanej płycie kamienia, aby otrzymać chrupiącą i pyszną pizzę.
Piekąc pizzę na kamieniu, możemy mieć pewność, że każdy centymetr ciasta nagrzewa się w taki sam sposób. Wynikiem tego jest chrupka, ale nie twarda pizza.
Kolejnym niewątpliwym plusem posiadania kamienia jest fakt, że pizza nie przywiera do jego powierzchni. Nie tylko możemy więc cieszyć się smaczną pizzą, ale nie musimy później martwić się o czyszczenie kamienia.
Również znaczącą zaletą może być to, że pizza pieczona na kamieniu szybko się ścina, tym samym jej zapach jest szybko wyczuwalny w całym domu. Dla fanów śródziemnomorskiego klimatu będzie to okazja, aby mieć jego namiastkę w swojej kuchni.
Na koniec warto podkreślić, że na kamieniu do pizzy można wypiekać również chleb, bułki czy bagietki. Idealnie nadaje się również do przygotowania własnych placków tortilli, pity czy proziaków.
Wiesz już, jakie możliwości otwiera przed Tobą kamień do pizzy. Zdecydowałeś się spróbować, ale nie masz bladego pojęcia, jaki model wybrać. Na szczęście, to nie jest decyzja na całe życie. Naczynia zawsze można wymienić, kupić nowe.
Ale zawsze można też podjąć jedną, przemyślaną i trafną decyzję. Sprawdź, który kamień do pizzy pasuje do Ciebie i Twojego stylu gotowania.
Absolutny fenomen, jeśli chodzi o pieczenie pizzy w domowych warunkach. To właśnie ten rodzaj kamienia jest sekretem idealnego wypieku.
Wycina się go z litej skały – granitu. Dzięki temu osiąga się ogromną odporność na przegrzania. Nie straszne są mu wysokie temperatury. Bez problemu przekroczysz z nim limity domowego piekarnika.
Pochłania całe ciepło dostarczane z grzałki piekarnika. Dzięki utrzymaniu stałej temperatury, możesz upiec w krótszym czasie więcej placków.
Kiedy go używasz, Twój piekarnik zamienia się w tradycyjny, ceglany piec. Spód pizzy w kontakcie z nagrzanym kamieniem natychmiast się spieka. W efekcie otrzymujesz chrupiącą, rumianą skórkę.
Gładka, ale zapewniająca odpowiednie odparowanie wilgoci powierzchnia umożliwia wypiek każdego rodzaju pizzy.
Granit sam w sobie jest masywny i solidny. Sprawia to, że jest odporny nie tylko na ciepło, ale też na uszkodzenia mechaniczne. Skała „przeżyje” lekkie upadki i wstrząsy.
Zalety:
– pieczona na nim pizza będzie gotowa w 3-5 minut
– zapewnia uzyskanie spieczonego spodu oraz elastycznego ciasta
– gładka nawierzchnia
– wycięty z litej skały
– w pełni naturalny
– nie zawiera w sobie toksycznych substancji
– perfekcyjne odprowadzenie wody z ciasta
– stabilny i solidny
– wytrzymały
– powinien bez problemu zmieścić się w Twoim piekarniku – idealne wymiary to 37x35x2cm
– wielofunkcyjny – upieczesz na nim mięso, pieczywo czy warzywa
Wady:
-jedyną wadą granitowego kamienia do pizzy jest to, że nie posiadasz go w swojej kuchni.
Bardzo popularny opcja, najczęściej spotykana w supermarketach. Pod wpływem wysokich temperatur może pęknąć. Mimo, że pokrywa się go specjalnymi powłokami żaroodpornymi, lepiej nie używać go na grillu.
Wykonuje się go z mieszanki materiałów ceramicznych, w tym domieszek cementu. Ten rodzaj kamienia średnio sprawdza się przy pieczeniu chleba i bułek.
Zalety:
-tani
– ogólnodostępny
– szybko się nagrzewa
– lekki
Wady:
– ma tendencję do pękania
– wykonany ze sztucznych materiałów
– pizza lubi do niego przywierać
– nie nadaje się do wypieku warzyw czy mięsa
– nie gromadzi w sobie tyle ciepła, by uzyskać idealnie chrupiący spód
– szybko traci temperaturę
Trochę mniej znana i rozpoznawana opcja niż kamień do pizzy granitowy.
Ten rodzaj kamienia cechuje się wysoką porowatością. Ma ona pomóc w odprowadzaniu wilgoci. Jednak zdaje to egzamin jedynie w przypadku pizzy na cienkim cieście.
Niestety, szorstka faktura naczynia znacząco utrudnia jego czyszczenie. Resztki żywności wnikają w jego strukturę. Podobnie z przypaleniami. Całość może prezentować się nieestetycznie. I być niehigieniczna.
Aby się ich pozbyć, trzeba użyć specjalnej szczoteczki i pasty solnej.
Zalety:
– dość tani
– dla fanów pizzy na cienkim cieście
Wady:
– aby osiągnąć z nim dobre efekty, potrzeba wprawy i doświadczenia
– nie nadaje się do wypieku pieczywa czy mięsa
– nie nadaje się do wypieku warzyw
– wykonany ze sztucznych materiałów
– łatwo się przebarwia
Wszystko, co dobre, kiedyś się kończy. Tak samo jest z pieczeniem pizzy.
Chcesz korzystać ze swojego kamienia przez wiele lat?
Nie pomijaj tych ważnych kroków!
Pamiętaj, aby pod żadnym pozorem nie polewać ciepłego kamienia wodą. Prowadzi to nieuchronnie do jego pęknięcia.
Tak samo, mokrego kamienia nie wolno podgrzewać. Nadmiar wilgoci wnika w strukturę. Pod wpływem ciepła, ciśnienie parującej wody może rozsadzić kamień od środka.
Sam kamień do pizzy to połowa sukcesu. Można z nim osiągnąć powalające efekty i zaskoczyć rodzinę czy znajomych. W przypadku pieczenia pizzy, warto zaopatrzyć się w dodatkowe akcesoria. Nie tylko ze względów estetycznych.
Kiedy już przygotujesz idealne ciasto, nałożysz dodatki i nagrzejesz piekarnik, musisz przełożyć surową pizzę na rozgrzany kamień do pizzy. Dla początkującego kucharza to nie lada wyzwanie!
Rozgrzany kamień jest niezwykle gorący. Nie wolno dotykać go nawet w rękawicach kucharskich. Każdy kontakt z naczynia może skończyć się poparzeniami.
Dlatego najprościej będzie użyć specjalnej łopatki do pizzy. Idealnie sprawdzi się klasyczna – drewniana.
Przygotowanie placka to jedno. Serwowanie estetycznych i równych porcji to drugie. Niestety, osiągnięcie perfekcyjnego podziału pizzy nie jest łatwe. Dodatkowo, użycie klasycznego noża może zniszczyć konsystencję sera.Znacznie szybciej i efektywniej będzie pokroić pizzę specjalnym, obrotowym nożem do pizzy. Tak przygotowane kawałki warto zaserwować na czymś eleganckim, np. płycie łupkowej.
Jeśli podchodzisz do wypieku pizzy profesjonalnie i z sercem, z czasem osiągniesz upragnione efekty. Oczywiście, do poziomu mistrza dochodzi się latami. Praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka. Testuj nowe przepisy. Eksperymentuj ze składnikami. Odkrywaj nowe smaki.
Odpowiednia ilość ćwiczeń sprawi, że z każdym wypiekiem Twoja pizza będzie coraz lepsza. Jednak to wymaga czasu.
Możesz znacząco skrócić proces nauki na własnych błędach. Wystarczy, że zaopatrzysz się w dobre narzędzia.
Dopasowany do Ciebie kamień do pizzy to już połowa sukcesu. Za jedną czwartą genialnych efektów odpowiada drewniana łopatka, dzięki której wyjmiesz pizzę z piekarnika.
Ostatnie 25 procent wymarzonego efektu to Twoja wiedza i umiejętności. Praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka. Próbuj. Celuj coraz wyżej. Wystarczy tylko chcieć.
Pracuj nad tym tak długo, aż nadejdzie dzień, w którym upieczesz pizzę doskonałą.
Zdj. główne: Vitalii Chernopyskyi/unsplash.com
Zgadzamy się w 100% – kamień do pizzy to podstawa wypieku pizzy w domowym piekarniku.