Zbliża się sylwester, a to oznacza, że gospodarze imprez będą musieli przygotować pyszne przekąski. Poniżej przedstawiamy propozycje najsmaczniejszych i najprostszych dań sylwestrowych!
Noc sylwestrowa to czas zabawy, uśmiechów i radości. Ale także alkoholu. Konieczne będzie zatem przygotowanie takich dań, które pozwolą zjeść z jednej strony coś solidniejszego, ale z drugiej nie będą zmuszały gości do siedzenia przy stole kilka godzin.
Zacząć należy od potraw powitalnych. Małe, zgrabne przekąski na kilka kęsów będą idealną propozycją. Warto zaopatrzyć się między innymi w: ciasto francuskie, parówki, tortille, serek kremowy biały, łososia, szpinak, ser żółty, szynkę, bagietkę czosnkową, chipsy bądź nachosy. Dodatkowo można wyposażyć się jeszcze w paprykę pikantną oraz awokado, cytrynę, cebulę i pomidora oraz kolendrę.
Na pierwszy ogień mogą pójść parówki (mogą być najtańsze z biedronki), które zalecamy przekroić na pół. Następnie ciasto francuskie tniemy na długie paseczki. Parówkę owijamy ciastem, smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika. Czekamy, aż ciasto napęcznieje i nabierze rumieńców.
Kiedy parówki w cieście nabierają koloru w piekarniku, można przygotować drugie danie. Tortille smarujemy białym serkiem kremowym, a następnie kładziemy szpinak oraz łososia. Zwijamy ciasto i kroimy wedle uznania. Ten sam proces powtarzamy z innymi składnikami np. majonezem, szpinakiem, serem żółtym i szynką.
Bagietkę czosnkową również można ciekawie podać. Najpierw należy ją pokroić wzdłuż nacięć. Posmarować delikatnie masłem. Wsadzić do piekarnika i podgrzać. A następnie dodać na wierzch to, na co człowiek ma ochotę: serek, pomidory albo gotowy sos do bruschetty ze słoika.
Chipsy oraz nachosy to jedne z najpopularniejszych przekąsek. Warto jednak coś do nich przyszykować. Poza oczywistymi sosami można przygotować dwa nieco bardziej urozmaicone. W pierwszym przypadku potrzebny będzie ketchup lub pomidory w puszce. Dodajemy skrojoną paprykę chilli, odrobinę pieprzu i wszystko razem miksujemy.
Drugą opcją jest przygotowanie guacamole, które można wykorzystać nie tylko do nachosów. Wystarczy obrać awokado, zmielić je, dodać sok z cytryny lub limonki, przyprawić odrobiną soli, dołożyć posiekaną cebulę, pomidora oraz kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Mimo polecania przekąsek uważamy jednak, że ciepły posiłek nikomu nie zaszkodzi, wręcz przeciwnie – może okazać się zbawienny. Dlatego warto zaopatrzyć się w kilka składników, które pozwolą przygotować coś solidniejszego na ciepło.
Wbrew pozorom zupa ta może być dość szybko przygotowana. Potrzebujemy mięsa mielonego, które smażymy na patelni. Do tego warzywa mrożone do zupy, kukurydza, fasola i pomidory – wszystko z puszki. Przyda się także wyciśnięty czosnek. W pierwszej kolejności podsmażamy warzywa, potem dodajemy odrobinę oleju, następnie mięso i dopiero teraz od czterech do pięciu szklanek wody. Gotujemy na małym ogniu.
Innymi solidniejszym daniem – podawanym np. z bagietką czosnkową – może być kiełbasa pokrojona w talarki. Smażymy ją doprawioną papryką mieloną, czosnkiem, przyprawą do gyrosa i solą na jednej patelni. Na drugiej smażymy: cebulę, marchew, paprykę i na koniec możemy dorzucić szczypiorek. Na sam koniec wszystko razem mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Bon appétit!
Zdj. główne: Kelly Jean/unsplash.com