Artykuł sponsorowany
Dania z wykorzystaniem kiełbasy nie muszą kończyć się na weekendowym grillowaniu. Z jej użyciem przygotujemy smakowite, czasami eleganckie obiady i kolacje, które z pewnością przypadną do gustu rodzinie i przyjaciołom.
Rozgrzej piekarnik z użyciem funkcji grillowania (temperatura ok. 260 stopni) z rusztem w górnej jednej trzeciej. Roztop masło na 24 centymetrowej patelni. Dodaj pokrojoną kiełbasę, a następnie rozłóż na patelni, aby utworzyć jedną warstwę. Smaż aż spód będzie zarumieniony i chrupiący, przez około 3 minuty. Porozdzielaj nieco mięso drewnianą łyżką i odwróć kawałki. Gotuj, aż druga strona się zarumieni i będzie chrupiąca, a mięso będzie gotowe – około 3 minuty.
Zwiększ ogień i dodaj szpinak. Smaż i od czasu do czasu podrzucaj, aż szpinak zwiędnie i cały płyn wyparuje – również około 3 minuty.
W międzyczasie widelcem ubij jajka z mlekiem, aż dobrze się połączą. Dodaj ½ szklanki parmezanu, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu.
Wlej mieszankę jajeczną na patelnię z mięsem; smaż na średnim ogniu, powoli mieszając łopatką, zeskrobując spód i boki. Jajka powinny być wilgotne na wierzchu, a poza tym ścięte – smaż od 2 do 3 minut.
Przenieś jajka do piekarnika; piecz, aż masa zacznie się w niektórych miejscach rumienić, a jajka po prostu się zetkną – około 3 minuty.
Wyjmij z piekarnika i rozprowadź sos Arrabbiata na wierzchu. Na sosie rozłóż mozzarellę. Włóż do piekarnika i piecz aż sos będzie gorący, a ser będzie złocisty – 4 do 5 minut.
Posyp wierzch dwoma łyżkami parmezanu i bazylia. Odstaw na 5 minut przed krojeniem.
Rozgrzej olej w wysokiej patelni na ogniu o średniej wysokości. Dodaj kiełbasę i dociśnij gumową łopatką, aby lekko się spłaszczyła. Gotuj aż się zarumieni pod spodem, około 4 minuty. Odwrócić kiełbasę i smaż aż zarumieni się z drugiej strony przez około 3 minuty. Kiełbasę podziel szpatułką na kawałki wielkości kęsa. Dodaj pokrojony czosnek, oregano i płatki czerwonej papryki (jeśli używasz) i smaż, mieszając, aż czosnek zacznie się złocić na brzegach, około 1 minuty. Ostrożnie dodaj pomidory, a następnie 2½ łyżeczki. soli i 1 szklankę wody. Zagotuj sos i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż lekko się zredukuje, 10–12 minut. Dodaj szpinak i gotuj do zwiędnięcia, około 2 minut. Dodaj fasolę i gotuj, aż będzie ciepła w środku, około 3 minut. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą.
Roztop masło w małym rondelku na średnim ogniu. Wymieszaj starty czosnek i pozostałe ½ łyżeczki soli i gotuj do czasu aż zacznie wydobywać się zapach, ale nie tak długo, by czosnek się przyrumienił, około 30 sekund; usuń z ognia.
Ułóż pieczywo, pokrojoną stroną do dołu na blasze wyłożonej folią i podpiecz na złoty kolor, około 1 minuty. Wyjmij piekarnika i odwróć chleb. Boki chleba posmaruj masłem czosnkowym i podsmaż na wierzchu, aż równomiernie się zarumienią, około 1 minuty .
Podziel tosty. Nałóż chochlą sporą ilość ragù i posyp parmezanem i natką pietruszki.