Surówka z młodej kapusty to świetny pomysł na zdrowy dodatek do obiadu. Idealnie sprawdzi się przy okazji rodzinnego posiłku, grilla z przyjaciółmi czy przekąski w ciągu dnia.
To świetny zamiennik dla słodkich bułek, kiedy nie masz czego zjeść w pośpiechu. Dowiedz się, w jaki sposób najlepiej ją przygotować!
W okresie letnim dużo chętniej sięgamy po chłodne przekąski. Jedną z takich propozycji jest surówka z młodej kapusty. Miesiące pomiędzy czerwcem a wrześniem są najlepsze, jeśli chodzi o wzrost tego warzywa. Oprócz tego, że dostarczy Ci wielu witamin, surówka jest prosta w przygotowaniu, a do stworzenia jej wystarczą podstawowe składniki, które na pewno znajdziesz w najbliższym sklepie.
To idealny dodatek do mięsa z grilla czy grillowanych warzyw. Fenomenalny smak zawdzięczamy świeżym dodatkom, takim jak marchew, bazylia czy zioła. Poniżej znajdziesz trzy propozycje na przygotowanie tej potrawy.
Potrzebne składniki:
– 2 młode marchewki,
– pół pora,
– 2 łyżki majonezu,
– 2 łyżki śmietany,
– sól, pieprz, cukier.
To najczęściej spotykana wersja surówki z młodej kapusty i zarazem najszybsza do przygotowania. Możesz ją urozmaicić, dodając dwa dojrzałe jabłka, starte na dużych oczkach lub duże cebule. Dostępne są również propozycje z dodatkiem rodzynek, puszki kukurydzy.
Sposób przygotowania:
Młodą kapustę umyj i zetrzyj na tarce lub posiekaj. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Pora oddziel od liści, przekrój na pół i dalej poszatkuj w półkola. Warzywa wrzuć do dużej miski i wymieszaj. Na koniec dodaj majonez, śmietanę, oraz przyprawy.
Wszystko wymieszaj i dopraw wedle uznania. Jeśli chcesz przygotować wersję bardziej fit,
zamiast śmietany użyj gęstego jogurtu naturalnego i majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu. To dobra propozycja dla osób będących na diecie, wegetarian czy sportowców.
Lista składników:
Sposób przygotowania:
Jak w przepisie wyżej, kapustę i marchew umyj i poszatkuj na tarce o dużych oczkach oraz posiekaj koper. By przygotować sos, połącz majonez z jogurtem i miodem, i dodaj sok z cytryny. Wymieszaj wszystkie warzywa i dodaj sos, ponownie wymieszaj.
Surówka z młodej kapusty przygotowana po chińsku to świetny dodatek do domowych burgerów czy zapiekanek.
Składniki potrzebne do przygotowania surówki po chińsku:
Sposób przygotowania:
W garnku umieść ocet, olej, oraz cukier z solą. Mieszaj na wolnym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści. Kapustę i marchewkę umyj i zetrzyj na grubych oczkach. Warzywa zalej płynem z garnka. Wszystko dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka minut. Podawaj schłodzone.
Surówkę z młodej kapusty możesz przygotować na bazie podstawowych składników, czyli pora, młodej kapusty, przypraw i marchwi. Testuj smaki i dodawaj wedle uznania ogórki kiszone, paprykę, chrzan czy musztardę. Taka propozycja z pewnością zaostrzy potrawę. Dla wielbicieli ostrych smaków polecamy dodanie papryczek habanero lub piri piri.
Zdjęcie główne: Miriam Alonso/pexels.com