Wiosenne sałatki do grilla – 4 przepisy

Wiosenne sałatki do grilla – 4 przepisy
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Gdy tylko robi się ciepło – zaczyna się sezon grillowy. Oprócz mięsa na stole zawsze pojawiają się sałatki. Jakie warto zrobić? Podpowiadamy!

Większość z nas, gdy tylko pojawiają się ciepłe, wiosenne dni, zaczyna grillowanie. Polacy uwielbiają mięsa czy warzywa z grilla. Posiłek na świeżym powietrzu jest też okazją do spotkań ze znajomymi i relaksu. Oprócz grillowanych dań na stołach zazwyczaj goszczą także sałatki, które można łączyć z nimi lub jeść samodzielnie. Powinny być świeże, kolorowe i zachęcające do jedzenia. Podajemy najlepsze przepisy!

Fit sałatka z mozzarellą i awokado

Ciekawą propozycją na wiosenną sałatkę jest ta z mozzarellą i awokado. Należy też podkreślić, że nie tylko obłędnie smakuje, ale i wygląda. Składniki potrzebne do jej przygotowania to:

  • opakowanie mini mozzarelli;
  • dojrzałe awokado;
  • 10 czerwonych pomidorków koktajlowych;
  • 10 żółtych pomidorków koktajlowych (jeśli nie mamy, można dać 20 jednego koloru, wówczas nasza sałatka nie będzie taka barwna);
  • mix sałat – około 2–3 garście;
  • 4–5 łyżek oliwy z oliwek;
  • kilka listków świeżej bazylii;
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki (może być też cytryna);
  • przyprawy: sól i pieprz.

Awokado kroimy w kostkę, a mozzarellę odsączamy. Umyte pomidorki kroimy na pół. Dodajemy mix sałat i całość lekko mieszamy. W oddzielnym naczyniu robimy sos. Wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy drobno posiekaną bazylię oraz sok z limonki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i polewamy sałatkę. Gotowe!

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana to doskonała propozycja na grilla. Można ją jeść samodzielnie, z mięsem czy rybami. Pięknie wygląda i doskonale smakuje! Aby ją przygotować, potrzebujemy:

  • około pół kg ziemniaków;
  • 4 ogórki kiszone;
  • średniej wielkości pęczek rzodkiewek;
  • mały pęczek koperku;
  • kilku łyżek jogurtu naturalnego (gęstego);
  • 2–3 ząbki czosnku;
  • łyżkę majonezu;
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz).

Gotujemy ziemniaki w mundurkach. Następnie je obieramy oraz kroimy w niewielką kostkę. Tak samo należy pokroić rzodkiewkę i ogórki. Wszystko wkładamy do miski. Do oddzielnego naczynia wlewamy jogurt, dodajemy majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Następnie tak przygotowany sos wlewamy do warzyw i mieszamy. Możemy jeszcze doprawić ulubionymi przyprawami.

Istotne jest to, by sałatka godzinę, dwie przed podaniem chłodziła się w lodówce. Wówczas smaki się połączą i będzie jeszcze lepsza. Wierzch dekorujemy rzodkiewką i gotowe!

Sałatka z sosem miodowo-musztardowym

Kolejną ciekawą propozycją na grilla jest sałatka z sosem miodowo-musztardowym. Świetnie pasuje niemalże do wszystkich dań z rusztu. Do jej zrobienia będą potrzebne następujące składniki:

  • 1 duży pomidor (lub 2 małe);
  • 1 świeży ogórek średniej wielkości;
  • 6 rzodkiewek;
  • 2 garści mieszanki sałat;
  • pół pęczka szczypiorku;
  • 2–3 łyżki musztardy sarepskiej;
  • 1 łyżka musztardy francuskiej;
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek;
  • duża łyżka miodu.

Sałatę wkładamy do miski. Dodajemy pokrojone w półplastry rzodkiewki i ogórka. Pomidora kroimy w ósemki. W międzyczasie przygotowujemy sos. Do naczynia wlewamy musztardę, miód, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Całość mieszamy. Sosem polewamy warzywa i mieszamy. Posypujemy posiekanym szczypiorem. Smacznego!

Sałatka meksykańska

Dla miłośników ostrych potraw warto zaserwować do grilla sałatkę meksykańską. Szczególnie że bardzo szybko się ją robi, a smak na długo pozostaje w pamięci. Do jej wykonania potrzebujemy:

  • 1 filet z kurczaka;
  • puszkę kukurydzy (150 g);
  • puszkę czerwonej fasoli (150 g);
  • ćwiartkę żółtej papryki;
  • ćwiartkę czerwonej papryki;
  • ćwiartkę zielonej papryki;
  • 50–70 g ugotowanego ryżu;
  • 2 łyżki majonezu;
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego);
  • przyprawy: papryka słodka, chili, sól, pieprz, opcjonalnie przyprawa meksykańska.

Pokrojonego w kostkę kurczaka przyprawiamy chili, papryką, solą, pieprzem i przyprawą meksykańską, a następnie smażymy. Paprykę kroimy w średniej wielkości kostkę. Odcedzamy fasolę i kukurydzę. Mieszamy i dodajemy ugotowany ryż. Następnie w oddzielnej misce przygotowujemy sos. Majonez i jogurt mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą papryki lub chili. Sałatkę polewamy sosem i gotowe!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak nowoczesne rozwiązania w systemach wentylacyjnych wpływają na estetykę wnętrz?
Jak nowoczesne rozwiązania w systemach wentylacyjnych wpływają na estetykę wnętrz?
Poznaj technologie wentylacyjne zmieniające estetykę wnętrz – charakterystyka nowoczesnych rozwiązań i ich wpływ na design pomieszczeń.
Jak wybrać idealne urządzenie do gotowania? Poradnik dla miłośników nowoczesnej kuchni
Jak wybrać idealne urządzenie do gotowania? Poradnik dla miłośników nowoczesnej kuchni
Odkryj, jak wybrać optymalne urządzenie do gotowania, jakie rozwiązań szukać oraz jakie cechy powinno mieć dla entuzjastów nowoczesnej kuchni.
Lemoniada na 5 sposobów – idealna na letnie dni
Lemoniada na 5 sposobów – idealna na letnie dni
Podczas gorących dni lemoniada na bazie cytryn jest najlepszym wyborem. W naszym artykule przedstawiamy 5 sprawdzonych sposobów na napój idealny!
Ostatnie wpisy