Wiosenne sałatki do grilla – 4 przepisy

Wiosenne sałatki do grilla – 4 przepisy
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Gdy tylko robi się ciepło – zaczyna się sezon grillowy. Oprócz mięsa na stole zawsze pojawiają się sałatki. Jakie warto zrobić? Podpowiadamy!

Większość z nas, gdy tylko pojawiają się ciepłe, wiosenne dni, zaczyna grillowanie. Polacy uwielbiają mięsa czy warzywa z grilla. Posiłek na świeżym powietrzu jest też okazją do spotkań ze znajomymi i relaksu. Oprócz grillowanych dań na stołach zazwyczaj goszczą także sałatki, które można łączyć z nimi lub jeść samodzielnie. Powinny być świeże, kolorowe i zachęcające do jedzenia. Podajemy najlepsze przepisy!

Fit sałatka z mozzarellą i awokado

Ciekawą propozycją na wiosenną sałatkę jest ta z mozzarellą i awokado. Należy też podkreślić, że nie tylko obłędnie smakuje, ale i wygląda. Składniki potrzebne do jej przygotowania to:

  • opakowanie mini mozzarelli;
  • dojrzałe awokado;
  • 10 czerwonych pomidorków koktajlowych;
  • 10 żółtych pomidorków koktajlowych (jeśli nie mamy, można dać 20 jednego koloru, wówczas nasza sałatka nie będzie taka barwna);
  • mix sałat – około 2–3 garście;
  • 4–5 łyżek oliwy z oliwek;
  • kilka listków świeżej bazylii;
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki (może być też cytryna);
  • przyprawy: sól i pieprz.

Awokado kroimy w kostkę, a mozzarellę odsączamy. Umyte pomidorki kroimy na pół. Dodajemy mix sałat i całość lekko mieszamy. W oddzielnym naczyniu robimy sos. Wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy drobno posiekaną bazylię oraz sok z limonki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i polewamy sałatkę. Gotowe!

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana to doskonała propozycja na grilla. Można ją jeść samodzielnie, z mięsem czy rybami. Pięknie wygląda i doskonale smakuje! Aby ją przygotować, potrzebujemy:

  • około pół kg ziemniaków;
  • 4 ogórki kiszone;
  • średniej wielkości pęczek rzodkiewek;
  • mały pęczek koperku;
  • kilku łyżek jogurtu naturalnego (gęstego);
  • 2–3 ząbki czosnku;
  • łyżkę majonezu;
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz).

Gotujemy ziemniaki w mundurkach. Następnie je obieramy oraz kroimy w niewielką kostkę. Tak samo należy pokroić rzodkiewkę i ogórki. Wszystko wkładamy do miski. Do oddzielnego naczynia wlewamy jogurt, dodajemy majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Następnie tak przygotowany sos wlewamy do warzyw i mieszamy. Możemy jeszcze doprawić ulubionymi przyprawami.

Istotne jest to, by sałatka godzinę, dwie przed podaniem chłodziła się w lodówce. Wówczas smaki się połączą i będzie jeszcze lepsza. Wierzch dekorujemy rzodkiewką i gotowe!

Sałatka z sosem miodowo-musztardowym

Kolejną ciekawą propozycją na grilla jest sałatka z sosem miodowo-musztardowym. Świetnie pasuje niemalże do wszystkich dań z rusztu. Do jej zrobienia będą potrzebne następujące składniki:

  • 1 duży pomidor (lub 2 małe);
  • 1 świeży ogórek średniej wielkości;
  • 6 rzodkiewek;
  • 2 garści mieszanki sałat;
  • pół pęczka szczypiorku;
  • 2–3 łyżki musztardy sarepskiej;
  • 1 łyżka musztardy francuskiej;
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek;
  • duża łyżka miodu.

Sałatę wkładamy do miski. Dodajemy pokrojone w półplastry rzodkiewki i ogórka. Pomidora kroimy w ósemki. W międzyczasie przygotowujemy sos. Do naczynia wlewamy musztardę, miód, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Całość mieszamy. Sosem polewamy warzywa i mieszamy. Posypujemy posiekanym szczypiorem. Smacznego!

Sałatka meksykańska

Dla miłośników ostrych potraw warto zaserwować do grilla sałatkę meksykańską. Szczególnie że bardzo szybko się ją robi, a smak na długo pozostaje w pamięci. Do jej wykonania potrzebujemy:

  • 1 filet z kurczaka;
  • puszkę kukurydzy (150 g);
  • puszkę czerwonej fasoli (150 g);
  • ćwiartkę żółtej papryki;
  • ćwiartkę czerwonej papryki;
  • ćwiartkę zielonej papryki;
  • 50–70 g ugotowanego ryżu;
  • 2 łyżki majonezu;
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego);
  • przyprawy: papryka słodka, chili, sól, pieprz, opcjonalnie przyprawa meksykańska.

Pokrojonego w kostkę kurczaka przyprawiamy chili, papryką, solą, pieprzem i przyprawą meksykańską, a następnie smażymy. Paprykę kroimy w średniej wielkości kostkę. Odcedzamy fasolę i kukurydzę. Mieszamy i dodajemy ugotowany ryż. Następnie w oddzielnej misce przygotowujemy sos. Majonez i jogurt mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą papryki lub chili. Sałatkę polewamy sosem i gotowe!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak zacząć się więcej ruszać?
Jak zacząć się więcej ruszać?
Wyższa temperatura za oknem skłania Cię do aktywności fizycznej? Masz jednak pewne obawy, bo w ciągu zimy Twoja kondycja lekko […]
Wskazówki dotyczące wyboru odpowiedniego neonu dla twojego biznesu
Wskazówki dotyczące wyboru odpowiedniego neonu dla twojego biznesu
Dowiedz się, jak wybrać odpowiedni neon do Twojego biznesu i dowiedz się, dlaczego odpowiedni wybór może przyciągnąć więcej klientów do Twojej firmy.
Biuro wirtualne vs. tradycyjne biuro – który model lepiej wybrać?
Biuro wirtualne vs. tradycyjne biuro – który model lepiej wybrać?
Wybór między biurem wirtualnym a tradycyjnym biurem zależy od indywidualnych potrzeb, preferencji i charakteru działalności firmy.
Ostatnie wpisy