1. Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym
  2. 3 pomysły na sałatki z awokado
  3. Kilka porad na efektywne sprzątanie kuchni
  4. Jak ozdobić wnętrze światłem?
  5. Frytki z cukinii pieczone w piekarniku
  6. Sosy do sałatek, które przygotujesz w minutę!
  7. Sposoby na kuchenne zabrudzenia
  8. Pomysły na dania z kiełbasą
  9. Sposób na zmęczone i suche oczy
  10. Jak prać odzież sportową?
  11. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  12. Dlaczego pelargonia żółknie?
  13. Jak przygotować samodzielnie trufle?
  14. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  15. Lemoniada na 5 sposobów – idealna na letnie dni
  16. Soda oczyszczona do pralki – jak używać?
  17. Wiosenna tarta z owocami – jak przygotować?
  18. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  19. Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  20. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  21. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  22. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  23. Wiosenne sałatki do grilla – 4 przepisy
  24. 3 zastosowania folii aluminiowej podczas sprzątania
  25. Tortille z kurczakiem – domowy fast food na 3 sposoby
  26. Jak parzyć i serwować kawę?
  27. Jaki odkurzacz myjący podłogi wybrać?
  28. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  29. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  30. Jak i czym wyczyścić patelnię od spodu?
  31. Jak zrobić najlepszy sos czosnkowy?
  32. Jak podawać przekąski, czyli na czym serwować jedzenie?
  33. Worki próżniowe – do czego się przydadzą?
  34. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  35. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  36. W czym przechowywać zimowe ubrania? 5 patentów
  37. Czego nie wolno wylewać do zlewu?
  38. Jak przechowywać pluszowe misie?
  39. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  40. Jak zacząć się więcej ruszać?
  41. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  42. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  43. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  44. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  45. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  46. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  47. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  48. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  49. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  50. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  51. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  52. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  53. Jak prać białe ubrania?
  54. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  55. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  56. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  57. Jak udekorować okno w kuchni?
  58. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  59. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  60. Jak przechowywać kubki?
  61. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  62. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  63. Domowy majonez krok po kroku
  64. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  65. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  66. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  67. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  68. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  69. W ilu stopniach prać koce?
  70. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  71. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  72. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  73. Jak czyścić buty sportowe?
  74. Czy dywan można prać w pralce?
  75. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  76. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  77. Jak wybrać i przechować ananasa?
  78. Ile czasu piec łososia?
  79. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  80. Jak zrobić sos karmelowy?
  81. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  82. Jak suszyć zioła?
  83. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  84. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  85. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  86. Jak wyczyścić kaloryfer?
  87. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  88. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty
piątek, 23 lipca, 2021
  1. Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym
  2. 3 pomysły na sałatki z awokado
  3. Kilka porad na efektywne sprzątanie kuchni
  4. Jak ozdobić wnętrze światłem?
  5. Frytki z cukinii pieczone w piekarniku
  6. Sosy do sałatek, które przygotujesz w minutę!
  7. Sposoby na kuchenne zabrudzenia
  8. Pomysły na dania z kiełbasą
  9. Sposób na zmęczone i suche oczy
  10. Jak prać odzież sportową?
  11. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  12. Dlaczego pelargonia żółknie?
  13. Jak przygotować samodzielnie trufle?
  14. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  15. Lemoniada na 5 sposobów – idealna na letnie dni
  16. Soda oczyszczona do pralki – jak używać?
  17. Wiosenna tarta z owocami – jak przygotować?
  18. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  19. Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  20. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  21. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  22. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  23. Wiosenne sałatki do grilla – 4 przepisy
  24. 3 zastosowania folii aluminiowej podczas sprzątania
  25. Tortille z kurczakiem – domowy fast food na 3 sposoby
  26. Jak parzyć i serwować kawę?
  27. Jaki odkurzacz myjący podłogi wybrać?
  28. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  29. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  30. Jak i czym wyczyścić patelnię od spodu?
  31. Jak zrobić najlepszy sos czosnkowy?
  32. Jak podawać przekąski, czyli na czym serwować jedzenie?
  33. Worki próżniowe – do czego się przydadzą?
  34. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  35. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  36. W czym przechowywać zimowe ubrania? 5 patentów
  37. Czego nie wolno wylewać do zlewu?
  38. Jak przechowywać pluszowe misie?
  39. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  40. Jak zacząć się więcej ruszać?
  41. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  42. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  43. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  44. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  45. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  46. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  47. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  48. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  49. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  50. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  51. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  52. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  53. Jak prać białe ubrania?
  54. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  55. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  56. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  57. Jak udekorować okno w kuchni?
  58. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  59. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  60. Jak przechowywać kubki?
  61. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  62. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  63. Domowy majonez krok po kroku
  64. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  65. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  66. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  67. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  68. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  69. W ilu stopniach prać koce?
  70. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  71. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  72. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  73. Jak czyścić buty sportowe?
  74. Czy dywan można prać w pralce?
  75. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  76. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  77. Jak wybrać i przechować ananasa?
  78. Ile czasu piec łososia?
  79. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  80. Jak zrobić sos karmelowy?
  81. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  82. Jak suszyć zioła?
  83. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  84. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  85. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  86. Jak wyczyścić kaloryfer?
  87. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  88. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty

Tarta z owocami to ciasto, które wychodzi za każdym razem. Smakuje świetnie o każdej porze roku, jednak z dodatkiem wiosennych owoców jest po prostu wyjątkowa!

Wiosenna tarta z owocami sprawdzi się na każdą okazję: zarówno na rodzinne przyjęcie w ogrodzie, jak i na niedzielny deser. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, więc bez problemu może ją wykonać każdy. Kruche ciasto rozpływa się w ustach, a kremowa konsystencja z serka mascarpone lub budyniu dodaje mu charakteru. Kluczem do uzyskania niezwykłego efektu jest jednak wykorzystanie świeżych, soczystych owoców, których wiosną i latem jest pod dostatkiem! Jak przygotować wiosenną tartę z owocami?

Kruche ciasto do tarty

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 6 łyżek masła,
  • 1 żółtko,
  • 30 g cukru waniliowego.

Przygotowanie:

  1. Wyrób ciasto z masła, żółtka i mąki, a następnie uformuj z niego kulę.
  2. Przygotowane ciasto owiń w folię i pozostaw w lodówce na około pół godziny. Po upływie tego czasu rozwałkuj je na placek o wymiarach blaszki do pieczenia.
  3. Blaszkę wysmaruj masłem, a następnie wylep ciastem.
  4. Na całej powierzchni ciasta zrób dziurki za pomocą widelca.
  5. Przykryj ciasto papierem do pieczenia, po czym wysyp na nie ryż lub fasolę, aby je dociążyć (dzięki temu zachowa ono swoją formę).
  6. Piecz ciasto przez około 1520 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Krem z mascarpone

Tarta smakuje świetnie zarówno z samymi owocami, jak i z kremem. Możesz go przygotować na bazie serka mascarpone, aby uzyskać nieco delikatniejszy efekt niż w przypadku budyniu.

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 150 ml śmietany kremówki 36%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii, ekstraktu z wanilii lub 8 g cukru wanilinowego.

Składniki powinny być schłodzone.

Przygotowanie:

  1. Umieść wszystkie składniki w misie miksera i ubij. Krem powinien być puszysty i sztywny.
  2. Kremem z serka mascarpone wypełnij spód od tarty, a na wierzchu umieść owoce.

Krem z budyniu

Krem z budyniu jest dość gęsty, ale i gładki. Charakteryzuje się dużą uniwersalnością, więc świetnie będzie pasował do każdej tarty z owocami.

Składniki:

  • 600 ml mleka,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki mąki tortowej,
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego z cukrem,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 5 dag masła.

Przygotowanie:

  1. Mąkę, budyń śmietankowy z cukrem, żółtka i cukier waniliowy wymieszaj w 200 ml zimnego mleka.
  2. Wlej pozostałe 400 ml mleka do rondla i dodaj 5 dag masła. Zagotuj.
  3. Zagotowane mleko z masłem połącz z mieszanką budyniową i ugotuj jak budyń (w razie potrzeby dodaj cukru pudru).
  4. Gorący krem wyłóż na świeżo upieczone ciasto, a następnie umieść na wierzchu owoce i pozostaw do schłodzenia.

Jakie owoce do wiosennej tarty?

Wiosenne owoce dostępne w Polsce to przede wszystkim truskawki, czereśnie, wiśnie, rabarbar, agrest, czarna porzeczka, niektóre gatunki jabłek (np. boiken, idared), pierwsze maliny oraz brzoskwinie.

Do wiosennej tarty warto użyć świeżych sezonowych owoców, chociaż można do niej dodać również te dostępne w sklepach przez cały rok, a nawet sięgnąć po przetwory. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji na najlepsze wiosenne mieszanki, które będą świetnie pasowały do wiosennej tarty z owocami.

Pieczony rabarbar z truskawkami

Składniki:

  • 150 g truskawek (bez szypułek i przepołowionych),
  • 250 g rabarbaru (nieobranego i pociętego na trzycentymetrowe kawałki),
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy pomarańczy,
  • 30 g cukru,
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii albo ekstraktu z wanilii.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  2. Wymieszane składniki umieść w żaroodpornym naczyniu albo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piecz je przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Rabarbar i truskawki powinny lekko zmięknąć, jednak nie mogą się rozpadać i powinny zachować swój kształt.
  4. Wyjmij owoce z piekarnika i odłóż do wystudzenia.
  5. Na kruchy spód tarty pokryty kremem z serka mascarpone lub budyniu wyłóż owoce.

Maliny, borówki i kiwi

Składniki:

  • 250 g malin,
  • 250 g borówek,
  • 2 sztuki kiwi.

Przygotowanie:

  1. Pokrój kiwi w półplasterki.
  2. Na kruchym spodzie tarty pokrytym kremem z serka mascarpone lub budyniu ułóż wedle swojej fantazji maliny, borówki oraz pokrojone w półplasterki kiwi.

Wskazówka: możesz wykorzystać dowolne ulubione owoce sezonowe. Świetnie sprawdzą się również banany, a także brzoskwinie z puszki.

Tagi: ,
Wiktoria Florek
Ukończyła kulturoznawstwo na Uniwersytecie Warszawskim. Obecnie studentka psychologii. Copywritingiem zajmuje się od 2017 roku. Prowadzi firmę OpiszSię, która dostarcza treści dla sklepów internetowych. Pochłania ją tematyka aranżacji wnętrz, dlatego najchętniej i najczęściej tworzy artykuły na ten temat.

Powiązane wpisy

Brak powiązanych wpisów

0 Komentarzy

Napisz komentarz