Sałatka z burakiem na 4 sposoby

Sałatka z burakiem na 4 sposoby
Potrzebujesz ok. 5 min. aby przeczytać ten wpis

Sałatka z gotowanych lub pieczonych buraków to uczta dla podniebienia i doskonałe źródło cennych składników odżywczych. Oto kilka naszych propozycji na sałatki z burakami czerwonymi w roli głównej!

Dlaczego warto wprowadzić buraki do codziennego menu?

Burak to smaczne i zdrowe warzywo, które zajmuje szczególne miejsce w tradycyjnej polskiej kuchni. Stanowi składnik wielu flagowych dań, jak barszcz czerwony czy chłodnik. Każdy amator kulinariów zgodzi się ze stwierdzeniem, że kotlet mielony z ziemniakami smakuje najlepiej właśnie w towarzystwie drobno startych buraczków. 

Jakie walory zdrowotne posiada burak? Nie bez powodu zaliczany jest do superfoods. Jeśli chodzi o skład, burak zawiera m.in.: 

  • witaminę A, B, C, B1,
  • wapń,
  • potas,
  • fluor,
  • sód,
  • miedź,
  • mangan,
  • magnez.

Ze względu na wysoką zawartość żelaza, jest zalecany dla osób, które chorują na anemię i chcą w naturalny sposób poprawić wyniki morfologii krwi. To warzywo jest również dobrym źródłem kwasu foliowego, tak ważnego dla prawidłowego rozwoju płodu. Regularne spożywanie posiłków na bazie buraków wzmacnia odporność i pracę układu pokarmowego oraz wpływa odtruwająco na organizm.

Warto dodać, że w 100 g buraków jest zaledwie 38 kilokalorii – to niskokaloryczne i pożywne warzywa, które bez przeszkód mogą być spożywane przez osoby będące na diecie redukcyjnej. Oto nasze pomysły na szybkie i proste w przygotowaniu sałatki buraczane.

Sałatka z pieczonych buraków i rukoli

Pierwsza propozycja jest dedykowana dla fanów diety lekkostrawnej. Do przygotowania tej sałatki potrzebujemy:   

  • 1 kg buraczków,
  • opakowanie słonecznika łuskanego,
  • opakowanie świeżej rukoli (500 g),
  • oliwę z oliwek,
  • sól, pieprz.

Najpierw należy obrać i pokroić małe buraki w półksiężyce, a następnie zawinąć w folię aluminiową i piec w rozgrzanym do 190–200 stopni Celsjusza piekarniku przez około 45 minut. Gdy buraczki podpieką się i ostygną, możemy umieścić je w misce, wymieszać ze świeżą rukolą i uprażonym wcześniej na patelni słonecznikiem. Na koniec wystarczy całość skropić oliwą z oliwek, doprawić pieprzem oraz solą i gotowe.

Sałatka z buraków z orzechami włoskimi

Połączenie buraków, prażonych orzechów włoskich i miękkiego koziego sera podbije kubki smakowe każdego fana eksperymentów w kuchni. Czego nie może zabraknąć, jeśli chcemy przyrządzić tę sałatkę?

Niezbędne składniki:

  • mix sałat (opakowanie 500 g),
  • 1 opakowanie sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego,
  • 3 średnie buraki,
  • kozi ser (100 g),
  • orzechy włoskie (100 g),
  • oliwa z oliwek.

Pierwszy krok to zawinięcie całych buraków w folię aluminiową i umieszczenie w piekarniku rozgrzanym wcześniej do około 220 stopni Celsjusza (warzywa powinny piec się około 90 minut). Następnie należy ostudzone buraki obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. 

Kolejny krok to połączenie sosu z oliwą z oliwek i podprażenie orzechów na patelni. Następnie musimy ułożyć sałatę na talerzu, położyć na liściach orzechy włoskie i plastry buraka. Na koniec wystarczy polać całość sosem i posypać pokruszonym kozim serem. Prawda, że proste?

Sałatka jajeczna z burakami

Kolejny nieskomplikowany przepis, z którym poradzi sobie nawet niedoświadczony amator kulinarny. Do przygotowania sałatki jajecznej z burakami potrzebujemy następujących produktów spożywczych:

  • 8 jaj,
  • 4 buraków,
  • 1 cebuli białej,
  • 2 opakowania sosu sałatkowego czosnkowego,
  • majonezu,
  • pęczek szczypiorku,
  • pieprz czarny mielony.

Najpierw musimy obrać buraki, przekroić na połówki, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 45 minut. W tym czasie możemy ugotować jaja na twardo i pokroić je w kostkę. Po upieczeniu i wystudzeniu buraki również kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy, a cebulę kroimy w pióra. Następnie mieszamy sos czosnkowy z 3 łyżkami wody, 2 łyżkami majonezu i doprawiamy pieprzem, łączymy z pozostałymi składnikami w misce i posypujemy z wierzchu szczypiorkiem.

Sałatka z wędzonym łososiem i pieczonym burakiem

Do przygotowania ostatniej sałatki musimy kupić poniższe składniki:

  • 1 opakowanie sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego,
  • filet z łososia wędzonego na zimno (200 g),
  • 1 bulwę kopru włoskiego (fenkuł),
  • 1 buraka,
  • 1 cytrynę,
  • 2 pomarańcze,
  • orzechy laskowe (50 g),
  • ser z niebieską pleśnią (100 g),
  • młode liście szpinaku (300 g),
  • oliwę z oliwek.

Podobnie jak poprzednio, buraka owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza  przez 45 minut. Następnie ostudzone warzywo obieramy i kroimy w cząstki. Fenkuł kroimy w cienkie półplastry, a łososia w paseczki. Obieramy pomarańcze i wykrawamy z nich segmenty, prażymy orzechy laskowe. W misce mieszamy sos sałatkowy z 3 łyżkami oliwy i 3 łyżkami soku z cytryny, dodajemy buraki, łososia, fenkuł i pomarańcze. Kolejno układamy na dużym talerzu liście szpinaku, umieszczamy sałatkę, całość dekorujemy orzechami i kawałkami sera. Smacznego!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym
Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym
Naczelnym daniem tradycyjnej, polskiej kuchni są gołąbki. Sprawdź, jak przyrządzić tą potrawę według tradycyjnej receptury.
Patenty na pozbycie się zacieków
Patenty na pozbycie się zacieków
Wszędzie tam, gdzie obecna jest woda, pojawiają się zacieki. W kuchni oraz w łazience tworzą one bardzo nieestetyczny efekt i […]
Jak wybrać odpowiednie meble gabinetowe?
Jak wybrać odpowiednie meble gabinetowe?
Wybór odpowiednich mebli gabinetowych jest kluczowym aspektem zapewnienia wydajnego, ergonomicznego i estetycznego miejsca pracy.
Ostatnie wpisy