Obecnie zmywarka to jeden z podstawowych sprzętów kuchennych. Pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze. Większość z nas używa soli do zmywarki – dlaczego warto to robić?
Używając zmywarki, często możemy zauważyć smugi na naczyniach. Przyczyną jest twarda woda, w której znajdują się rozpuszczone minerały (najczęściej magnez i związki wapnia). Ma temu zapobiegać filtr, który czasem się zapycha. Aby tego uniknąć, warto używać soli do zmywarki.
Niektórzy myślą, że sól do zmywarki można wymiennie używać z solą kuchenną. To błąd, bowiem ta druga wzbogacona jest o dodatkowe minerały, a więc może jeszcze szybciej uszkodzić i zapchać filtr. Dlatego tabletki nie zastąpią soli do zmywarki. Owszem, zmiękczają wodę, ale nie na tyle, by nie zapychała filtra.
Jeśli nie chcemy używać kupnej soli do zmywarki, możemy ją zrobić samodzielnie. Będziemy potrzebować: 1 miarki boraksu, 2 miarek kwasku cytrynowego, pół miarki soli kuchennej, wybranego olejku eterycznego i opcjonalnie 1 miarki sody kalcynowanej. Wszystko wsypujemy do słoika i długo mieszamy. Wsypujemy proszek do zmywarki podczas mycia i gotowe.