Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach

ZAINTERESOWANIA
Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Czystek to nie tylko ozdobny krzew o pięknych białych kwiatach, ale też roślina od wieków wykorzystywana w ziołolecznictwie. Zakres jej zastosowań jest imponująco szeroki. Niestety, jest dość wrażliwa na niską temperaturę. Na co wpływa pozytywnie? 

Czystek – właściwości

Badania przeprowadzone nad czystkiem przyniosły dość nieoczekiwane rezultaty – okazało się, że roślina posiada niespotykane wręcz bogactwo polifenoli, które są naturalnymi antyoksydantami, świetnie radzącymi sobie z wolnymi rodnikami. Wyciąg z rośliny ma właściwości przeciwzapalne i jest ceniony w profilaktyce chorób układu krwionośnego. Zastosowanie go zmniejsza ryzyko pojawienia się miażdżycy. Dodatkowo ceni się go w profilaktyce różnych nowotworów, zwłaszcza raka żołądka. To zioło o bardzo licznych pozytywnych właściwościach jest też doceniane za pozytywny wpływ na naszą odporność i przyjmowane wtedy, gdy pojawiają się problemy z przeziębieniem.  

Jakie są przeciwwskazania dla stosowania czystka?

Zaleca się ostrożność w przypadku stosowania go przez małe dzieci i kobiety w ciąży. Nie zaleca się przyjmowania więcej, niż zalecana dzienna dawka naparu lub kapsułek z wyciągiem z czystka.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
5 potraw, które warto przygotować na uroczystość
5 potraw, które warto przygotować na uroczystość
Jakie potrawy warto przygotować na uroczystość? Przedstawiamy pięć propozycji!
Jak udekorować okno w kuchni?
Jak udekorować okno w kuchni?
Dekoracje w kuchni, są piękne, ale niepraktyczne i zajmują potrzebną powierzchnię blatów. Na szczęście jest miejsce, w którym różne ozdoby nie przeszkadzają w pracy, a zdobią kuchenną przestrzeń. Zobacz, jak udekorować okno w kuchni.
Przepis na tradycyjne ogórki konserwowe
Przepis na tradycyjne ogórki konserwowe
Ogórki to jedne z najbardziej wdzięcznych warzyw, gdy chodzi o przetwory. Kiszone czy małosolne, a może marynowane z papryką? W […]
Tagi
Ostatnie wpisy