Żaden kupny produkt nie dorówna domowym przetworom. Miłośnicy wekowania, a także fani samych weków mogą się zastanawiać, w jaki sposób przechowywać otwarte już przetwory i jak długo można je trzymać – w tym artykule znajdziesz pomocne wskazówki.
Kiszone i konserwowe ogórki, marynowana papryka, gruszki w syropie czy owocowe dżemy – trudno znaleźć na sklepowych półkach gotowe produkty, które smakiem przypominałyby własnoręcznie zrobione przetwory. Dlatego co roku wiele osób chętnie zabiera się za przygotowywanie domowych zapasów w postaci weków. Jak najlepiej przechowywać je po otwarciu? O tym przeczytasz poniżej.
Jeżeli chodzi o naczynia, w których zaleca się przechowywać domowe przetwory, są to oczywiście szklane słoiki, dostępne w najróżniejszych rozmiarach. Zależnie od tego, jak dużo korzystamy z wybranego produktu, możemy dobrać odpowiednią wielkość słoika do wykonania danego przysmaku.
Miejsce, w którym zgromadzimy własnej roboty weki, powinno być chłodne, suche i czyste. Najlepiej nadaje się do tego piwnica, w której panująca zimą temperatura będzie idealna dla naszych przetworów. Co więcej, piwniczki są miejscem znacznie bardziej zacienionym, gdzie dochodzi mniejsza ilość światła, co również służy wekom.
A co jeśli nie mamy do dyspozycji piwniczki? Wówczas nasze weki starajmy się umieścić w jak najchłodniejszym miejscu w domu, do którego nie dociera światło dzienne. Pamiętajmy, aby co jakiś czas wentylować miejsce, w którym znajdują się przetwory.
Co z otwartymi już przetworami? Nie zawsze słoik ogórków czy papryki zniknie w trakcie jednego obiadu. Co zatem zrobić z otwartym wekiem? Gdzie go przechowywać i jak długo można spożywać jego zawartość?
Po otworzeniu słoika z przetworami, niezależnie od tego, co jest w środku, powinien znaleźć się on w lodówce. W temperaturze pokojowej tego rodzaju produkty szybko spleśnieją i po kilku dniach nie będą się już nadawały do zjedzenia. Dlatego niezależnie od tego czy są to kapusta kiszona, marmolada, czy gruszki w zalewie – każdy otwarty słoik przechowuj w lodówce.
Chodzi oczywiście o słoiki, w których zostały zrobione przetwory. Nie przekładaj produktów do innych pojemników. Pierwotnie wykonana zalewa, syrop czy marynata jest najlepszym otoczeniem dla danego produktu.
Weki po otwarciu będą potrzebowały nieco niższej temperatury niż ta, w której znajdowały się dotychczas. Standardowa temperatura ustawiana w lodówkach wystarczy produktom mocno kwaśnym, takim jak kiszonki. Jednak w przypadku przetworów owocowych, dobrze umieścić je jak najbliżej zamrażalnika, gdzie temperatura jest nieco niższa.
W przypadku weków nie każdy produkt popsuje się w tym samym czasie. Dlatego przede wszystkim musimy sprawdzać wybrany przysmak przed każdym spożyciem. Czy nie zmienił zapachu? Czy nie pojawiła się pleśń? Czy jego konsystencja nie uległa zmianie? Jeżeli nie jesteśmy pewni, możemy spróbować odrobinę produktu i posmakować, czy nadaje się jeszcze do spożycia. Z reguły nie zaleca się przechowywać otwartych przetworów dłużej niż tydzień.
zdj. główne: Micah Tindell/unsplash.com