Artykuł sponsorowany
Uwielbiasz chodzić do kawiarni, ale nie zawsze masz na to czas albo środki? Sprawdź, czego możesz nauczyć się od baristów, żeby pić pyszną kawę bez wychodzenia z domu.
Zapomnij o kawie rozpuszczalnej. Żeby uzyskać efekt kawy jak z kawiarni potrzebny Ci będzie dobry ekspres ciśnieniowy. Na początek warto wybrać zakup ekspresu przelewowego albo kawiarki, które są dużo tańsze i łatwiejsze w utrzymaniu. Wybierając ekspres, zwróć uwagę na sposób czyszczenia, gabaryty urządzenia i oczywiście cenę.
Kawa smakuje najlepiej, jeśli została zmielona bezpośrednio przed parzeniem. Jeśli nie posiadasz ekspresu z funkcją mielenia ziaren, to za niewielką kwotę możesz kupić łatwy w obsłudze młynek ręczny lub zasilany na prąd. Model elektryczny szybciej i drobniej zmieli ziarna, ale przy zakupie warto sprawdzić głośność urządzenia – szczególnie jeśli planujemy używać go codziennie rano.
Spienione mleko będzie niezbędne, aby otrzymać latte macchiato, cappuccino czy mrożoną kawę jak z kawiarni. Podobnie jak w przypadku młynka, możesz za niewielką kwotę dokupić spieniacz elektryczny albo ręczny. Wiele modeli elektrycznych posiada też funkcję podgrzewania mleka i sprawdzi się do przygotowywania gorącej czekolady i kakao.
Jeśli zainwestujesz w profesjonalne urządzenia, to szkoda byłoby stosować je do kiepskiej i niearomatycznej kawy. W zależności od preferowanego przez Ciebie profilu smakowego, możesz wybrać zbalansowaną mieszankę różnych rodzajów ziaren albo skomponować własną. Wysokiej jakości blendy kaw sprawdzą się dla osób, które cenią sobie głęboki, gorzki smak czarnej kawy, tych, co wolą słodkie i kwaskowate nuty, jak również dla niezdecydowanych, którzy szukają czegoś pomiędzy.
Zwolenników subtelnego smaku mogą zainteresować kawy limitowane, w których dominują nuty kakao, gorzkiej czekolady i brownie. W innych wariantach mogą to być miód, karmel, prażony migdał czy mleczna czekolada. Jeśli szukasz kremowej i delikatnej kawy, która będzie różnić się od innych, odpowiedzią może być kawa brazylijska. Dzięki odpowiednim procesom palenia ziarna z odmiany Yellow Bourbon mogą charakteryzować się zapachem wiśni czy kardamonu.
Cynamon, kardamon, imbir, anyż, mielone goździki, wanilia czy gałka muszkatołowa mogą stanowić ciekawe urozmaicenie kawy, szczególnie, jeśli potrzebujesz rozgrzać się w jesienne popołudnie. Możesz także wykorzystać puree z dyni, żeby zrobić własne pumpkin spice latte albo dodać do kawy miód, syrop klonowy lub karmelowy. Efekt może Cię pozytywnie zaskoczyć.
Zdjęcie główne: Kaboompics .com/pexels.com