Ryba zawsze jest świetnym pomysłem na obiad. To źródło witamin, kwasów omega-3, minerałów i zdrowych tłuszczy. Szukasz alternatywy dla zwykłego obiadu? Przekonaj się, w jaki sposób przygotować łososia w sosie cytrynowym!
Łosoś to idealne rozwiązanie dla osób będących na diecie. 100 g łososia to jedynie 197 kalorii! Jego mięso bogate jest w witaminy B, B6, B12, A, E i D. Oprócz tego posiada najwięcej minerałów ze znanych Ci mięs! Łosoś to bogactwo potasu, fosforu, selenu, żelaza, wapnia, magnezu i wielu innych pierwiastków.
Łosoś to dobra propozycja dla osób chcących zgubić zbędne kilogramy. W 100 gramach łososia znajdziesz aż 20 gramów białka. Jedząc go, skutecznie pozbędziesz się uczucia głodu na długi czas. Ryba z powodzeniem może zastąpić mięso w diecie peskatariańskiej.
Łosoś okazuje się być pomocny w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych. Wysoki poziom tłuszczów omega-3 nie dopuszcza do tworzenia się zakrzepów krwi. Ponadto kwasy zawarte w mięsie przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi oraz pomagają przeciwdziałać nadciśnieniu tętniczemu. Dodatkowo witaminy z grupy B i D wspierają poprawną pracę serca oraz stosowane są w profilaktycznym leczeniu arytmii i choroby wieńcowej.
Kwasy omega przyczyniają się do poprawy koncentracji, pamięci oraz minimalizują ryzyko wystąpienia depresji, cukrzycy oraz wspierają nerki i stawy.
Dodatkowo kwasy zawarte w rybie nawilżają skórę, poprawiają jej elastyczność i zapobiegają wystąpieniu zmarszczek.
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania:
Wybierz ości z ryby i ułóż na złożonej folii aluminiowej skórą do dołu. Posyp rybę pieprzem, solą, rozmarynem, oregano i zawiń dokładnie. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i umieść w nim rybę. Piecz nie dłużej niż 30 minut.
Łosoś świetnie sprawdzi się w towarzystwie pieczonych ziemniaków. Młode ziemniaki oczyść i ułóż na blasze pokrytej folią aluminiową. Dopraw, używając kopru, natki pietruszki, soli, pieprzu. Piecz razem z rybą do momentu zarumienienia się ziemniaków.
By przygotować sos śmietanowo-cytrynowy, roztop masło w rondlu. Dodaj do niego posiekany czosnek i smaż całość w rondlu, energicznie mieszając. Mieszankę dopełnij sokiem z cytryny i śmietanką. Na koniec dodaj przyprawy i gotuj kilka minut.
Upieczonego łososia wyjmij z folii, zdejmij skórę i ułóż na talerzu obok ziemniaków. Polej danie sosem śmietanowo-cytrynowym.
Smacznego!
Zobacz też: Pomysły na dania z kiełbasą!
W pierwszej kolejności upewnij się, jakie jest pochodzenie ryby. Łososie pochodzące z hodowli posiadają dużo wyższe stężenie kwasów omega-3. Mięso pochodzące z dzikich upraw może być przepełnione toksynami, co przyczyni się do powstawania chorób.
Zwróć uwagę na kolor mięsa, które kupujesz. Czerwona barwa ryby nie musi świadczyć o jej wysokiej jakości. W niektórych przypadkach ryby są karmione barwnikiem, by wyglądały na zdrowsze. Skóra zdrowego zwierzęcia powinna być matowa, o jasnym odcieniu.
Zdjęcie główne: Krisztina Papp/pexels.com