1. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  2. Dlaczego pelargonia żółknie?
  3. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  4. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  5. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  6. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  7. Jak parzyć i serwować kawę?
  8. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  9. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  10. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  11. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  12. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  13. Jak zacząć się więcej ruszać?
  14. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  15. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  16. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  17. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  18. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  19. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  20. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  21. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  22. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  23. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  24. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  25. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  26. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  27. Jak prać białe ubrania?
  28. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  29. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  30. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  31. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  32. Jak udekorować okno w kuchni?
  33. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  34. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  35. Jak przechowywać kubki?
  36. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  37. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  38. Domowy majonez krok po kroku
  39. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  40. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  41. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  42. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  43. W ilu stopniach prać koce?
  44. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  45. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  46. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  47. Jak czyścić buty sportowe?
  48. Czy dywan można prać w pralce?
  49. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  50. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  51. Jak wybrać i przechować ananasa?
  52. Ile czasu piec łososia?
  53. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  54. Jak zrobić sos karmelowy?
  55. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  56. Jak suszyć zioła?
  57. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  58. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  59. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  60. Jak wyczyścić kaloryfer?
  61. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  62. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty
środa, 16 czerwca, 2021
  1. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  2. Dlaczego pelargonia żółknie?
  3. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  4. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  5. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  6. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  7. Jak parzyć i serwować kawę?
  8. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  9. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  10. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  11. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  12. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  13. Jak zacząć się więcej ruszać?
  14. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  15. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  16. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  17. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  18. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  19. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  20. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  21. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  22. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  23. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  24. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  25. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  26. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  27. Jak prać białe ubrania?
  28. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  29. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  30. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  31. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  32. Jak udekorować okno w kuchni?
  33. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  34. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  35. Jak przechowywać kubki?
  36. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  37. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  38. Domowy majonez krok po kroku
  39. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  40. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  41. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  42. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  43. W ilu stopniach prać koce?
  44. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  45. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  46. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  47. Jak czyścić buty sportowe?
  48. Czy dywan można prać w pralce?
  49. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  50. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  51. Jak wybrać i przechować ananasa?
  52. Ile czasu piec łososia?
  53. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  54. Jak zrobić sos karmelowy?
  55. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  56. Jak suszyć zioła?
  57. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  58. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  59. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  60. Jak wyczyścić kaloryfer?
  61. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  62. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty

Własnoręcznie robiony pasztet to prawdziwy rarytas. Choć przygotowywanie go trwa sporo czasu i wymaga dużego zaangażowania, naprawdę warto! Zdradzamy kilka porad na temat pieczenia pasztetu.

Mięso czy warzywa?

Pasztet mięsny to połączenie wielu różnych rodzajów, wtedy ma intensywny smak i nie kruszy się podczas krojenia. Możesz postawić na wieprzowo-wołowy z dodatkiem boczku albo drobiowy urozmaicony wątróbką cielęcą. Do każdego pasztetu warto dodać także warzywa, a wśród nich seler, pietruszkę i marchew. Warto też podsmażyć cebulę oraz ząbek czosnku i dodać je do całości. Warzywa podkreślą smak własnoręcznie przygotowywanego pasztetu. Oczywiście wszystkie składniki trzeba ugotować albo podsmażyć. Przykładowo, wieprzowinę i wołowinę wcześniej obsmażyć na patelni, a później przełożyć do garnka i dorzucić boczek, warzywa i przyprawy. Całość powinna się gotować około dwóch godzin.

Jakie mięso do pasztetu wybrać? Tu wiele zależy od Twoich indywidualnych preferencji. Dobrze jest, kiedy główne mięso jest dodawane w tych samych proporcjach. Tu chodzi o wieprzowinę (np. łopatkę, szynkę), wołowinę (np. udziec) i drób (np. uda). Z kolei podgardle, wątróbka czy boczek, lepiej, aby były dodawane w mniejszej ilości. Tłuste rodzaje mięsa sprawiają, że pasztet jest puszysty, dlatego nie warto ich pomijać w przepisie.

Ciekawym rozwiązaniem jest także zrobienie pasztetu wyłącznie z wątróbki drobiowej, np. z kurczaka albo indyka. Do tego wystarczy 1 cebula i przyprawy, a potrawa będzie idealna na śniadanie, kolację i szybką przekąskę.

Sekret tkwi w przyprawach

Warto wiedzieć, że po upieczeniu pasztet nie będzie tak samo intensywny w smaku, jak przed. Właśnie dlatego trzeba dać odrobinę więcej przypraw niż zakładało się na początku.

Jakie przyprawy do pasztetu dodać? Przede wszystkim liść laurowy, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Te warto dodać podczas gotowania mięsa. Z kolei łyżkę musztardy i majeranek dobrze jest dodać w trakcie wyrabiania masy do pieczenia.

Jajka – nieodłączny element pasztetu

Jeśli chodzi o przygotowywanie pasztetu, są zwolennicy dodawania jajek oraz ich przeciwnicy. Nie masz nic przeciwko temu? W takim razie ubij wcześniej białka. Tym samym sprawisz, że pasztet będzie puszysty i miękki.

Wyrabianie pasztetu – porady

Przygotowanie pasztetu to także wyrabianie całej masy. Zmielone podwójnie, a najlepiej potrójnie mięso, do tego warzywa i przyprawy, trzeba traktować bardzo delikatnie. W trakcie wyrabiania dodaj żółtka i ubite białka osobno. Doprawiaj pasztet według uznania, pamiętając o wcześniejszych poradach. Wyrabianie masy sprawi, że będzie ona napowietrzona, a po upieczeniu pasztet nie będzie twardy.

Wyłożenie blachy boczkiem

Wędzony boczek w plastrach na formie do pieczenia to nie jest konieczność, ale smaczny dodatek. Jeszcze bardziej podkreśli smak pasztetu, który będzie pięknie pachniał.

 

Tagi: ,
Joanna Brzykcy
Dbanie o dom to dla niej przyjemność i sposób na spędzanie wolnego czasu. Czuje się swobodnie w kuchni, gdzie gotuje z minimalnej liczby składników, wydobywając z nich to, co najlepsze. Wierzy, że porządek w domu oznacza porządek w głowie i z tym przesłaniem prowadzi bloga Rozdomowiona. Aby zaoszczędzić czas na sprzątanie, wciąż odkrywa nowe triki i możliwości.

Powiązane wpisy

0 Komentarzy

Napisz komentarz