1. Jak przechowywać buty w mieszkaniu? Nasze patenty
  2. Proste sposoby na odnowienie wyglądu mebli
  3. Jak chronić dzieci przed Internetem?
  4. Jak wyczyścić szkolny plecak?
  5. Soki idealne na zimę
  6. Przepis na tradycyjne ogórki konserwowe
  7. Patenty na pozbycie się zacieków
  8. Trzy proste przepisy na kawę
  9. Jak wprowadzić kolory w minimalistycznej łazience?
  10. Czy przechowywanie żywności w plastikowych pojemnikach na żywność jest bezpieczne?
  11. Jak dbać o lniane ubrania?
  12. Cukinia w słoikach – przepis
  13. Trzy przepisy na pyszne herbaty
  14. W czym i jak przechowywać sypkie produkty?
  15. Jak czyścić płytki i fugi?
  16. Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym
  17. 3 pomysły na sałatki z awokado
  18. Kilka porad na efektywne sprzątanie kuchni
  19. Jak ozdobić wnętrze światłem?
  20. Frytki z cukinii pieczone w piekarniku
  21. Sosy do sałatek, które przygotujesz w minutę!
  22. Sposoby na kuchenne zabrudzenia
  23. Pomysły na dania z kiełbasą
  24. Sposób na zmęczone i suche oczy
  25. Jak prać odzież sportową?
  26. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  27. Dlaczego pelargonia żółknie?
  28. Jak przygotować samodzielnie trufle?
  29. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  30. Lemoniada na 5 sposobów – idealna na letnie dni
  31. Soda oczyszczona do pralki – jak używać?
  32. Wiosenna tarta z owocami – jak przygotować?
  33. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  34. Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  35. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  36. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  37. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  38. Wiosenne sałatki do grilla – 4 przepisy
  39. 3 zastosowania folii aluminiowej podczas sprzątania
  40. Tortille z kurczakiem – domowy fast food na 3 sposoby
  41. Jak parzyć i serwować kawę?
  42. Jaki odkurzacz myjący podłogi wybrać?
  43. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  44. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  45. Jak i czym wyczyścić patelnię od spodu?
  46. Jak zrobić najlepszy sos czosnkowy?
  47. Jak podawać przekąski, czyli na czym serwować jedzenie?
  48. Worki próżniowe – do czego się przydadzą?
  49. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  50. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  51. W czym przechowywać zimowe ubrania? 5 patentów
  52. Czego nie wolno wylewać do zlewu?
  53. Jak przechowywać pluszowe misie?
  54. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  55. Jak zacząć się więcej ruszać?
  56. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  57. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  58. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  59. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  60. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  61. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  62. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  63. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  64. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  65. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  66. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  67. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  68. Jak prać białe ubrania?
  69. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  70. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  71. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  72. Jak udekorować okno w kuchni?
  73. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  74. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  75. Jak przechowywać kubki?
  76. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  77. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  78. Domowy majonez krok po kroku
  79. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  80. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  81. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  82. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  83. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  84. W ilu stopniach prać koce?
  85. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  86. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  87. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  88. Jak czyścić buty sportowe?
  89. Czy dywan można prać w pralce?
  90. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  91. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  92. Jak wybrać i przechować ananasa?
  93. Ile czasu piec łososia?
  94. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  95. Jak zrobić sos karmelowy?
  96. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  97. Jak suszyć zioła?
  98. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  99. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  100. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  101. Jak wyczyścić kaloryfer?
  102. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  103. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty
sobota, 25 września, 2021
  1. Jak przechowywać buty w mieszkaniu? Nasze patenty
  2. Proste sposoby na odnowienie wyglądu mebli
  3. Jak chronić dzieci przed Internetem?
  4. Jak wyczyścić szkolny plecak?
  5. Soki idealne na zimę
  6. Przepis na tradycyjne ogórki konserwowe
  7. Patenty na pozbycie się zacieków
  8. Trzy proste przepisy na kawę
  9. Jak wprowadzić kolory w minimalistycznej łazience?
  10. Czy przechowywanie żywności w plastikowych pojemnikach na żywność jest bezpieczne?
  11. Jak dbać o lniane ubrania?
  12. Cukinia w słoikach – przepis
  13. Trzy przepisy na pyszne herbaty
  14. W czym i jak przechowywać sypkie produkty?
  15. Jak czyścić płytki i fugi?
  16. Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym
  17. 3 pomysły na sałatki z awokado
  18. Kilka porad na efektywne sprzątanie kuchni
  19. Jak ozdobić wnętrze światłem?
  20. Frytki z cukinii pieczone w piekarniku
  21. Sosy do sałatek, które przygotujesz w minutę!
  22. Sposoby na kuchenne zabrudzenia
  23. Pomysły na dania z kiełbasą
  24. Sposób na zmęczone i suche oczy
  25. Jak prać odzież sportową?
  26. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  27. Dlaczego pelargonia żółknie?
  28. Jak przygotować samodzielnie trufle?
  29. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  30. Lemoniada na 5 sposobów – idealna na letnie dni
  31. Soda oczyszczona do pralki – jak używać?
  32. Wiosenna tarta z owocami – jak przygotować?
  33. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  34. Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  35. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  36. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  37. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  38. Wiosenne sałatki do grilla – 4 przepisy
  39. 3 zastosowania folii aluminiowej podczas sprzątania
  40. Tortille z kurczakiem – domowy fast food na 3 sposoby
  41. Jak parzyć i serwować kawę?
  42. Jaki odkurzacz myjący podłogi wybrać?
  43. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  44. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  45. Jak i czym wyczyścić patelnię od spodu?
  46. Jak zrobić najlepszy sos czosnkowy?
  47. Jak podawać przekąski, czyli na czym serwować jedzenie?
  48. Worki próżniowe – do czego się przydadzą?
  49. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  50. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  51. W czym przechowywać zimowe ubrania? 5 patentów
  52. Czego nie wolno wylewać do zlewu?
  53. Jak przechowywać pluszowe misie?
  54. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  55. Jak zacząć się więcej ruszać?
  56. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  57. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  58. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  59. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  60. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  61. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  62. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  63. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  64. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  65. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  66. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  67. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  68. Jak prać białe ubrania?
  69. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  70. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  71. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  72. Jak udekorować okno w kuchni?
  73. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  74. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  75. Jak przechowywać kubki?
  76. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  77. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  78. Domowy majonez krok po kroku
  79. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  80. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  81. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  82. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  83. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  84. W ilu stopniach prać koce?
  85. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  86. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  87. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  88. Jak czyścić buty sportowe?
  89. Czy dywan można prać w pralce?
  90. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  91. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  92. Jak wybrać i przechować ananasa?
  93. Ile czasu piec łososia?
  94. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  95. Jak zrobić sos karmelowy?
  96. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  97. Jak suszyć zioła?
  98. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  99. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  100. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  101. Jak wyczyścić kaloryfer?
  102. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  103. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty

Własnoręcznie robiony pasztet to prawdziwy rarytas. Choć przygotowywanie go trwa sporo czasu i wymaga dużego zaangażowania, naprawdę warto! Zdradzamy kilka porad na temat pieczenia pasztetu.

Mięso czy warzywa?

Pasztet mięsny to połączenie wielu różnych rodzajów, wtedy ma intensywny smak i nie kruszy się podczas krojenia. Możesz postawić na wieprzowo-wołowy z dodatkiem boczku albo drobiowy urozmaicony wątróbką cielęcą. Do każdego pasztetu warto dodać także warzywa, a wśród nich seler, pietruszkę i marchew. Warto też podsmażyć cebulę oraz ząbek czosnku i dodać je do całości. Warzywa podkreślą smak własnoręcznie przygotowywanego pasztetu. Oczywiście wszystkie składniki trzeba ugotować albo podsmażyć. Przykładowo, wieprzowinę i wołowinę wcześniej obsmażyć na patelni, a później przełożyć do garnka i dorzucić boczek, warzywa i przyprawy. Całość powinna się gotować około dwóch godzin.

Jakie mięso do pasztetu wybrać? Tu wiele zależy od Twoich indywidualnych preferencji. Dobrze jest, kiedy główne mięso jest dodawane w tych samych proporcjach. Tu chodzi o wieprzowinę (np. łopatkę, szynkę), wołowinę (np. udziec) i drób (np. uda). Z kolei podgardle, wątróbka czy boczek, lepiej, aby były dodawane w mniejszej ilości. Tłuste rodzaje mięsa sprawiają, że pasztet jest puszysty, dlatego nie warto ich pomijać w przepisie.

Ciekawym rozwiązaniem jest także zrobienie pasztetu wyłącznie z wątróbki drobiowej, np. z kurczaka albo indyka. Do tego wystarczy 1 cebula i przyprawy, a potrawa będzie idealna na śniadanie, kolację i szybką przekąskę.

Sekret tkwi w przyprawach

Warto wiedzieć, że po upieczeniu pasztet nie będzie tak samo intensywny w smaku, jak przed. Właśnie dlatego trzeba dać odrobinę więcej przypraw niż zakładało się na początku.

Jakie przyprawy do pasztetu dodać? Przede wszystkim liść laurowy, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Te warto dodać podczas gotowania mięsa. Z kolei łyżkę musztardy i majeranek dobrze jest dodać w trakcie wyrabiania masy do pieczenia.

Jajka – nieodłączny element pasztetu

Jeśli chodzi o przygotowywanie pasztetu, są zwolennicy dodawania jajek oraz ich przeciwnicy. Nie masz nic przeciwko temu? W takim razie ubij wcześniej białka. Tym samym sprawisz, że pasztet będzie puszysty i miękki.

Wyrabianie pasztetu – porady

Przygotowanie pasztetu to także wyrabianie całej masy. Zmielone podwójnie, a najlepiej potrójnie mięso, do tego warzywa i przyprawy, trzeba traktować bardzo delikatnie. W trakcie wyrabiania dodaj żółtka i ubite białka osobno. Doprawiaj pasztet według uznania, pamiętając o wcześniejszych poradach. Wyrabianie masy sprawi, że będzie ona napowietrzona, a po upieczeniu pasztet nie będzie twardy.

Wyłożenie blachy boczkiem

Wędzony boczek w plastrach na formie do pieczenia to nie jest konieczność, ale smaczny dodatek. Jeszcze bardziej podkreśli smak pasztetu, który będzie pięknie pachniał.

 

Tagi: ,
Joanna Brzykcy
Dbanie o dom to dla niej przyjemność i sposób na spędzanie wolnego czasu. Czuje się swobodnie w kuchni, gdzie gotuje z minimalnej liczby składników, wydobywając z nich to, co najlepsze. Wierzy, że porządek w domu oznacza porządek w głowie i z tym przesłaniem prowadzi bloga Rozdomowiona. Aby zaoszczędzić czas na sprzątanie, wciąż odkrywa nowe triki i możliwości.

Powiązane wpisy

0 Komentarzy

Napisz komentarz