Awokado to niewątpliwie jeden z głównych elementów, które powinna zawierać zdrowa dieta. Szczególnie, że wykorzystać je można do wielu dań.
Popularnie wykorzystuje się je do zrobienia pasty do śniadaniowych kanapek. Podpowiadamy, jak jeszcze można wykorzystać awokado, by przygotować pyszne i zdrowe śniadanie.
Niecodzienna śniadaniowa przekąska. Potrzebne składniki to:
Aby przygotować kulki należy wybrać miąższ z awokado i przełożyć go do pojemnika blendera. Następnie powoli dodać resztę składników. Kolejny krok to blendowanie do uzyskania masy, z której z łatwością formuje się kulki w dłoniach. Nie powinny być za duże, mogą mieć średnicę około centymetra. Gotowe kulki schłodzić w lodówce, by stwardniały. Dla smaku można posypać je sezamem lub słonecznikiem przed podaniem.
Aby wykonać spód, niezbędne będa poniższe składniki:
Pierwszym krokiem, który należy wykonać, jest odciśnięcie suszonych pomidorów z tłuszczu i pokrojenie ich w mniejsze kawałki. Potem należy je przełożyć do malaksera i dodać bazylię, olej kokosowy, sól i całość zblendować na gładką masę. Następnie dodać mąkę słonecznikową, amarantus ekspandowany, siemię lniane i znów zblendować do połączenia się składników.
Całość przełożyć do miski i dodać wodę, tak aby masa się skleiła. Przyprawić wedle uznania. Formę na tartę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, mocno dociskając do formy, po czym włożyć do lodówki na godzinę.
Do masy z awokado należy przygotować:
– 2 dojrzałe awokado,
– 1 duży ząbek czosnku,
– 2 łyżki soku z cytryny,
– 4 łyżki płatków drożdżowych,
– 1 łyżeczkę świeżego tymianku,
– 2 garście świeżych listków bazylii,
– szczyptę pieprzu cayenne/chilli,
– sól, pieprz.
Wszystkie składniki należy włożyć do malaksera i zblendować na gładką masę. Doprawić. Masę wyłożyć na spód ciasta wyjęty z lodówki. Na wierzch wyłożyć pokrojone zielone szparagi i plasterki rzodkiewki. Całość dla ozdoby posypać kiełkami i gotowe.
Szybkie, smaczne i proste, czyli pieczone awokado z boczkiem. Aby je wykonać potrzebne są:
Do sosu, który również wchodzi w skład dania, potrzebujemy:
Przygotowanie: wszystkie składniki sosu mieszamy w misce, a awokado kroimy na osiem cząstek. Każdą owijamy boczkiem. Układamy je na blaszce do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w 160 stopniach. Podajemy z sosem.
Hummus to niewątpliwie król kuchni wegetariańskiej. Do jego przygotowania potrzebne będą:
Przygotowanie: wcześniej namoczoną ciecierzycę odsączamy i gotujemy do miękkości w nieosolonej wodzie. Odcedzamy ją i miksujemy w malakserze z awokado na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy. Dodajemy nieco wody i dużą ilość oliwy, do uzyskania gładkiego kremu. Hummus można podawać od razu położony na kanapki, np. z pieczywa chrupkiego.
Do przygotowania tego dania potrzebne będą:
Wykonanie: na łyżce oliwy szklimy siekaną cebulę, dodajemy kukurydzę oraz posiekane na drobno pomidory. 3–5 minut później wbijamy jajka i smażymy je pod przykryciem do ścięcia białka. W międzyczasie skrapiamy oliwą i podsmażamy kromkę chleba na patelni. Do jajka dodajemy awokado oraz plastry łososia. Posypujemy je startym parmezanem i szczypiorkiem wedle uznania.
Nietuzinkowy pomysł na śniadanie, do którego wykonania potrzeba:
Awokado obieramy. Miąższ r doprawiamy solą, pieprzem, i sokiem z cytryny, po czym rozgniatamy na pastę. Chleb kroimy na kromki. Na suchej, rozgrzanej patelni podpiekamy kromki. Nakładamy łyżeczkę pasty z awokado, szparagi, rukolę, plasterki papryczek, na końcu ugotowane w koszulce przepiórcze jaja. Wierzch posypujemy serem pecorino lub parmezanem.
Zdj. główne: Kelly Sikkema/unsplash.com