Tegoroczna majówka nadchodzi! Oprócz popularnych kiełbasek możesz podczas grilla przyrządzić inne danie, którego smak zachwyci. Przedstawiamy przepis na idealnego grillowanego steka!
Grillowanie kojarzy nam się przede wszystkim z kiełbaskami czy karkówką. Niektórzy uwielbiają również ryby, takie jak łosoś czy pstrąg, w takiej postaci. Weganie i wegetarianie przyrządzają na grillu warzywa. Może warto jednak odrobinę odejść od przeciętnych dań, które przygotowujemy na grillu, i miłośników mięsa zachęcić do przygotowania steka z wołowiny?
Chociaż mięso wołowe jest stosunkowo trudne w przygotowaniu, warto jednak spróbować je przyrządzić, gdyż jego smak wynagrodzi nam wszystkie starania.
Co warto wiedzieć, zanim zdecydujemy się na grill ze stekiem w roli głównej?
Mięso zawsze należy kupować ze znanych źródeł. Idealny będzie zakup od popularnego w Twojej okolicy rzeźnika, sklepu mięsnego lub kupno wołowiny znanej marki.
W przypadku wołowiny warto zwrócić uwagę na czas jej pozyskania. Jeśli kupimy mięso sezonowe, jego smak z pewnością będzie wyjątkowy.
Postarajmy się posolić nasze mięso jeszcze sporo przed rozpoczęciem grillowania. Można to zrobić tuż przed gotowaniem, o ile oczywiście będziesz wykonywał tę czynność przed grillowaniem. Wówczas mięso na pewno będzie soczyste i smaczne.
Ważne, by mięso wyjąć już kilka godzin przed samym smażeniem. Ma to ponownie bardzo duży wpływ na jego walory smakowe i cały proces grillowania.
Wołowina często traktowana jest przez wyrafinowanych smakoszy jako niemalże szlachetne mięso. Jeśli nie jesteśmy miłośnikami skomplikowanych mieszanek przypraw, możemy poprzestać wyłącznie na soli morskiej i pieprzu gruboziarnistym.
Przygotowując steka, ważne jest, byśmy określili, jaki chcemy uzyskać stopień jego wysmażenia. Im krócej będziemy poddawać mięso obróbce cieplnej, tym bardziej soczyste będzie.
Steki dzielimy na krwisty (rare) średnio krwisty (medium rare) i dobrze wysmażony (well done). Rare to postać dla bardzo wąskiej grupy odbiorców, nie przypadnie do gustu każdemu. Smażymy mięso dwie minuty z dwóch stron w temperaturze 60 stopni. Średnio wysmażony przygotowujemy przez 5–6 minut. Natomiast well done, czyli dobrze wysmażony stek smażymy przez 7–8 minut.
Przy grillowaniu steka albo innego mięsa nie używaj sztućców. Świetnie sprawdzą się do tego szczypce.
Kiedy stek osiąga idealny stopień wysmażenia, natychmiast zdejmij go z grilla. Nie spożywaj swojego steka od razu. Warto, by chwilę poleżał na talerzu. Wówczas jego smak staje się jeszcze intensywniejszy.
Swojego steka możesz ulepszyć zgodnie ze swoimi upodobaniami kulinarnymi. Różne mieszanki ziół i przypraw sprawiają, że nabiera on wyjątkowego aromatu. Postaraj się nie ograniczać, jeżeli chodzi o przyprawy ziołowe. O ile oczywiście jesteś fanem kulinarnych rozwiązań.
Do przygotowania steka zgodnie z naszym przepisem potrzebne będą:
stek z mięsa wołowego,
oliwa z oliwek lub olej lniany,
gruba sól morska i pieprz,
rozmaryn i zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
Mięso wyjmij z lodówki i odstaw na godzinę. Ważne, by – gdy zaczniesz już całe grillowanie – miało ono temperaturę pokojową. Dzięki temu cały proces smażenia będzie przebiegał bez większych problemów – stek będzie grillował się równomiernie.
Rozgrzej ruszt tak, by jego temperatura była naprawdę wysoka. Średnio powinna wynosić około 65 stopni Celsjusza.
Przygotuj swoje mięso, jego grubość powinna wynosić około dwa, trzy centymetry. Następnie odetnij z niego największy tłuszcz. Pozostaw jednak drobniejsze elementy, bo właśnie dzięki nim stek będzie soczysty i smaczny. Skrop mięso kilkoma kroplami oleju i rozsmaruj je dłonią lub łyżką.
Przypraw swoje mięso solą morską, pieprzem, ziołami prowansalskimi i rozmarynem.
Smaż mięso odpowiedni czas, by uzyskać postać rare, medium rare lub well done. Zdejmij steka z grilla i odczekaj kilka minut. Dopiero wówczas uzyska on idealny smak.
Latem organizowanie przyjęć w ogrodzie cieszy się dużą popularnością. Przeczytaj, jak zaaranżować przydomową lub działkową przestrzeń i jakie sprzęty przydadzą się podczas imprezy.