Brokuł to warzywo, które nie cieszy się zbytnią popularnością zwłaszcza wśród najmłodszych. Ten krewny kalafiora przewyższa jednak swojego kuzyna pod kątem zawartych w nim składników odżywczych.
Brokuł to warzywo o wielu leczniczych właściwościach, które stanowić może znakomitą podstawę diety antynowotworowej – dzięki zawartości naturalnych przeciwutleniaczy ogranicza ryzyko występowania raka prostaty, piersi, jelita grubego – oraz dla cukrzyków, gdyż reguluje poziom cukru we krwi. Jeśli nie masz pomysłu, jak włączyć brokuły do swojej diety, sprawdź przepis na pyszną zupę krem!
Składniki:
1 świeży brokuł,
marchewka,
pietruszka,
por,
cebula,
seler,
czosnek (2 ząbki),
masło,
jogurt naturalny,
przyprawy (sól, pieprz, zioła),
tarty parmezan.
Przygotowanie:
Brokuła dokładnie umyj, podziel na mniejsze różyczki, a twardsze części łodygi odkrój.
Pokrój cebulę w kostkę i pora w plasterki.
Zetrzyj na tarce pozostałe warzywa – marchewkę, pietruszkę, kawałek selera.
Na maśle w garnku zeszklij cebulę, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj pokrojone i starte warzywa, duś na małym ogniu przez 10 minut.
Gdy brokuł jest już miękki, dodaj 3 łyżki jogurtu naturalnego i zmiksuj na gładki krem.
Podawaj z tartym parmezanem.
Właściwości lecznicze brokułów:
działanie antynowotworowe – brokuły przewyższają swojego kuzyna kalafiora dużą zawartością naturalnych przeciwutleniaczy. A konkretnie jednego, sulforafanu. Enzym ten pomaga blokować powstawanie komórek nowotworowych poprzez zablokowanie mutacji DNA. Aby jednak brokuły dostarczały do organizmu sulforafan, muszą być ugotowane na parze, w temperaturze nie wyższej niż 76 stopni. Warto także pamiętać, że brokuły mrożone nie zawierają tego składnika, gdyż przed zamrożeniem ugotowane są we wrzątku;
regulują poziom cukru we krwi – brokuły stanowią również odpowiedni dodatek do diety cukrzyków. Mają niski indeks glikemiczny, pomagają zachować prawidłowy poziom glukozy we krwi, a do tego wzmacniają naczynia krwionośne – a konkretnie, robi to właśnie sulforafan. Chorzy na cukrzycę są bardziej podatni na choroby układu sercowo-naczyniowego, dlatego muszą dbać o zdrowie swoich żył;
pomagają obniżyć ciśnienie – jeśli cierpisz na nadciśnienie, zacznij jeść brokuły! Zawierają one mnóstwo potasu (tak samo jak banany), który udrażnia żyły i pozwala na swobodny przepływ krwi;
chronią przed wrzodami żołądka – magiczny przeciwutleniacz, o którym była już mowa, czyli sulforafan, pomaga także eliminować bakterie odpowiedzialne za choroby układu pokarmowego, takie jak wrzody, zapalenie błony śluzowej żołądka i zapalenie przełyku. Jeśli w Twojej rodzinie pojawiają się dziedziczne problemy na tym tle, w profilaktyce pomóc może właśnie włączenie brokułów w dietę;
źródło witaminy C – chociaż szkorbut prawdopodobnie Ci nie grozi, niedobory witaminy C mogą odbijać się na Twoim organizmie zwłaszcza w podeszłym wieku. Jest to bowiem witamina niezbędna do wytwarzania kolagenu, który pomaga zachować zdrowe i elastyczne stawy. Odpowiedni poziom witaminy C zmniejsza także ryzyko chorób oczu np. wystąpienia plamki żółtej.
Jak wybrać najlepszego brokuła w sklepie?
Aby warzywo było pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, warto wybierać młode egzemplarze. W zależności od odmiany mogą mieć one barwę szmaragdową, jasnozieloną lub nawet zielono-fioletową. Wystrzegaj się jednak brokułów, które zaczynają żółknąć – żółte kwiaty są bowiem oznaką dojrzałości. Taki brokuł nie tylko zawiera mniej wartościowych składników odżywczych, ale także musi zostać szybko zjedzony, ponieważ nawet w lodówce szybko się zepsuje. Wybieraj brokuły o zwartych i jędrnych różyczkach, bez zwiędłych liści i plam na łodydze.
Zorientuj się na swoim ogrodzie dzięki naszemu przewodnikowi krok po kroku, który pomoże Ci wybrać najbardziej odpowiednie obrzeża. Dowiedz się, jakie typy obrzeży są dostępne oraz jak wybrać takie, które będą najlepiej komponować się z Twoim ogrodem.
Rozważasz zakup fotela uszaka w stylu skandynawskim? Odkryj, jak wybrać najodpowiedniejszy model, który harmonijnie wpisze się w estetykę twojego wnętrza.