Cukinia faszerowana mięsem mielonym to świetny posiłek na ciepło, który można zaproponować gościom lub zrobić na obiad dla całej rodziny. Cukinie są lekkie, niskokaloryczne, a zarazem sycące. Skorzystaj z naszego przepisu, aby przekonać się, jak dobrze smakuje.
Istnieje wiele sposobów na przygotowanie cukinii z mięsem mielonym. Można ją doprawić według uznania, dodać woreczek ryżu lub różnorodne warzywa. Tak naprawdę to jedno z niewielu dań, które jest uniwersalne. Świetnie smakuje z żółtym serem, z mozzarellą, a nawet można się pokusić o ser pleśniowy. Cukinia z mięsem mielonym stanowi idealny wybór dla wszystkich, którzy unikają w swojej diecie zbyt wysokiej ilości węglowodanów lub są na diecie bezmlecznej. Poniżej przedstawiamy, jak krok po kroku wykonać to jakże proste i uniwersalne danie.
Po wyłożeniu składników na stół zacznij od przygotowania warzyw. Cebulę i czosnek należy pokroić w drobną kosteczkę, a cukinię umyć, osuszyć i przeciąć na pół.
W pierwszym kroku na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek lub oleju. Na małym ogniu podsmaż cebulkę przez ok. 1 minutę. Następnie zwiększ ogień i dodaj do niej mięso mielone. Całość smaż przez około 5 minut, co chwilę mieszaj, aby się nie przypaliło. Po tym czasie do całości dodaj łyżkę ketchupu lub przecieru pomidorowego. Jeśli korzystasz z przecieru, Twój farsz będzie miał mocniejszy, bardziej pomidorowy smak. Całość zamieszaj i smaż przez ok. 1 minutę.
Po wstępnej obróbce mięsa dodaj do całości bulion drobiowy lub wołowy, a następnie zagotuj. Po zagotowaniu przykryj patelnię i duś całość przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszaj farsz. Gdy będzie już gotowy, zdejmij pokrywkę i poczekaj, aż pozostała część płynu wyparuje. Na koniec całość dopraw pieprzem i solą z ziołami.
W trakcie duszenia mięsa przygotuj cukinię. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Warzywa połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozcięciem do góry. Całość piecz przez 6 minut, cukinie mają jedynie delikatnie zmięknąć. Po upływie czasu wyciągnij je z piekarnika i wydrąż. Pozostaw brzegi o grubości ok. 1 cm. Miąższ możesz dodatkowo posiekać, aby był drobniejszy.
Następnie na czystą patelnię wlej ½ łyżki oliwy lub oleju, dodaj pokrojony w kosteczkę czosnek i smaż do zarumienienia. Po minucie dodaj do niego miąższ z cukinii. Smaż przez około minutę, następnie dodaj wcześniej przygotowane mięso, połącz z jajkiem, parmezanem i natką pietruszki.
Powstałym farszem wypełnij cukinie. Ich wierzch polej oliwą i posyp parmezanem. Całość wstaw na 15–20 minut do piekarnika. Ser powinien się rozpuścić, a cukinie zmięknąć. Po wyciągnięciu możesz posypać cukinie pieprzem i suszonymi pomidorami.
Przygotowana cukinia dobrze komponuje się z sałatką ze świeżych warzyw. Bardzo łatwo ją przygotować. Wystarczy połączyć świeżą sałatę masłową z pomidorem, świeżym ogórkiem, czarnymi oliwkami i serem feta. Do całości dodaj łyżkę oliwy, pieprz i ziołową sól.