Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Cukinia faszerowana mięsem mielonym to świetny posiłek na ciepło, który można zaproponować gościom lub zrobić na obiad dla całej rodziny. Cukinie są lekkie, niskokaloryczne, a zarazem sycące. Skorzystaj z naszego przepisu, aby przekonać się, jak dobrze smakuje. 

Cukinia z mięsem mielonym – jak wykonać?

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie cukinii z mięsem mielonym. Można ją doprawić według uznania, dodać woreczek ryżu lub różnorodne warzywa. Tak naprawdę to jedno z niewielu dań, które jest uniwersalne. Świetnie smakuje z żółtym serem, z mozzarellą, a nawet można się pokusić o ser pleśniowy. Cukinia z mięsem mielonym stanowi idealny wybór dla wszystkich, którzy unikają w swojej diecie zbyt wysokiej ilości węglowodanów lub są na diecie bezmlecznej. Poniżej przedstawiamy, jak krok po kroku wykonać to jakże proste i uniwersalne danie. 

Składniki

  • 4 nieduże cukinie (maks. 250 g jedna);
  • 400 g mielonego mięsa (może być wieprzowe lub wieprzowo-wołowe);
  • 1 łyżka ketchupu lub przecieru pomidorowego;
  • 250 ml bulionu drobiowego lub wołowego;
  • ząbek czosnku;
  • 2 mniejsze cebule;
  • posiekana natka pietruszki;
  • kilka łyżek startego parmezanu;
  • jajko;
  • 3 łyżki oliwy lub oleju.

Sposób przygotowania

Po wyłożeniu składników na stół zacznij od przygotowania warzyw. Cebulę i czosnek należy pokroić w drobną kosteczkę, a cukinię umyć, osuszyć i przeciąć na pół. 

W pierwszym kroku na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek lub oleju. Na małym ogniu podsmaż cebulkę przez ok. 1 minutę. Następnie zwiększ ogień i dodaj do niej mięso mielone. Całość smaż przez około 5 minut, co chwilę mieszaj, aby się nie przypaliło. Po tym czasie do całości dodaj łyżkę ketchupu lub przecieru pomidorowego. Jeśli korzystasz z przecieru, Twój farsz będzie miał mocniejszy, bardziej pomidorowy smak. Całość zamieszaj i smaż przez ok. 1 minutę. 

Po wstępnej obróbce mięsa dodaj do całości bulion drobiowy lub wołowy, a następnie zagotuj. Po zagotowaniu przykryj patelnię i duś całość przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszaj farsz. Gdy będzie już gotowy, zdejmij pokrywkę i poczekaj, aż pozostała część płynu wyparuje. Na koniec całość dopraw pieprzem i solą z ziołami. 

W trakcie duszenia mięsa przygotuj cukinię. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Warzywa połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozcięciem do góry. Całość piecz przez 6 minut, cukinie mają jedynie delikatnie zmięknąć. Po upływie czasu wyciągnij je z piekarnika i wydrąż. Pozostaw brzegi o grubości ok. 1 cm. Miąższ możesz dodatkowo posiekać, aby był drobniejszy. 

Następnie na czystą patelnię wlej ½ łyżki oliwy lub oleju, dodaj pokrojony w kosteczkę czosnek i smaż do zarumienienia. Po minucie dodaj do niego miąższ z cukinii. Smaż przez około minutę, następnie dodaj wcześniej przygotowane mięso, połącz z jajkiem, parmezanem i natką pietruszki. 

Powstałym farszem wypełnij cukinie. Ich wierzch polej oliwą i posyp parmezanem. Całość wstaw na 15–20 minut do piekarnika. Ser powinien się rozpuścić, a cukinie zmięknąć. Po wyciągnięciu możesz posypać cukinie pieprzem i suszonymi pomidorami. 

Wskazówki

  1. Jeśli chcesz ograniczyć ilość mięsa mielonego w cukinii, dodaj do farszu ugotowany ryż. Połowa ugotowanego woreczka (50 g) waży około 140 g. Jeśli zdecydujesz się na taki farsz, użyj 250 g mięsa mielonego i 150 g ryżu. Postaraj się, aby ryż nie wyszedł zbyt sypki, możesz go lekko rozgotować. 
  2. Jeśli dbasz o linię, do wykonania cukinii faszerowanej mięsem mielonym możesz użyć mięsa z indyka lub kurczaka. Mają one zdecydowanie mniej tłuszczu, a więcej białka. 
  3. Jeśli szukasz czegoś dla wegetarian, zamiast mięsa świetnie sprawdzi się zielona albo czerwona soczewica. Wystarczy ugotować ją na miękko i dodać do niej te same składniki. 
  4. Cukinia ze wszystkim smakuje świetnie. Do farszu możesz dodać kawałki papryki, pomidorków koktajlowych czy kukurydzę. 

Przygotowana cukinia dobrze komponuje się z sałatką ze świeżych warzyw. Bardzo łatwo ją przygotować. Wystarczy połączyć świeżą sałatę masłową z pomidorem, świeżym ogórkiem, czarnymi oliwkami i serem feta. Do całości dodaj łyżkę oliwy, pieprz i ziołową sól.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Najlepszy sernik – 3 proste przepisy
Najlepszy sernik – 3 proste przepisy
Sernik to ciasto, które od lat gości na polskich stołach. Podawane na zimno z truskawkami czy jagodami. Idealne do popołudniowej […]
Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
Kuchnia w stylu eko to miejsce przyjazne środowisku, jasne, estetyczne i przytulne. Zobacz, jak je urządzić, na jakie materiały postawić i jakie dekoracje wybrać.
W czym przechowywać zimowe ubrania? 5 patentów
W czym przechowywać zimowe ubrania? 5 patentów
Zima już dawno za nami, a Ty wciąż nie masz porządku w szafie, gdzie dużo miejsca zajmują puchowe kurtki czy wełniane swetry? Sprawdź, jak sobie z tym poradzić!
Ostatnie wpisy