Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis
Domowe przetwory przywodzą na myśl dzieciństwo i kojarzą się z ciepłym domem. Wbrew pozorom ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Tym razem prezentujemy przepisy na dżemy morelowe!
Z wyglądu morele mogą przypominać mniejsze brzoskwinie. Sezon na nie rozpoczyna się w połowie lata. Te pomarańczowe owoce są bogatym źródłem potasu, nie brakuje w nich również beta-karotenu, witamin z grupy B, witaminy C oraz flawonoidów i antyoksydantów. Morele korzystnie wpływają na układ pokarmowy i pracę mięśni i nerek. Ponadto regulują ciśnienie krwi. Co ważne, te owoce są niskokaloryczne – w 100 gramach znajduje się zaledwie 50 kalorii. Wspomniane właściwości powinny wystarczająco zachęcić do konsumpcji moreli oraz przyrządzania z nich przetworów. Dżemy morelowe będą pysznym dodatkiem do naleśników, pieczywa, domowych wypieków, a nawet mięsa.
Przepis na klasyczny dżem z moreli
Składniki:
- 1 kg świeżych moreli,
- 250 g cukru,
- około 50 ml soku z cytryny.
Z podanych składników wyjdą około trzy słoiki dżemu morelowego.
Sposób przygotowania
- Świeże morele zalewamy gorącą wodą, aby bez problemu zeszła z nich skórka. Po kilku minutach obieramy owoce, przecinamy na pół i wyjmujemy pestkę.
- Pokrojone morele wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem, odstawiamy na pół godziny.
- Po 30 minutach wlewamy sok z cytryny i zagotowujemy morele. Gotujemy na minimalnym ogniu, od czasu do czasu mieszając owoce, tak aby się nie przypaliły. Podczas gotowania morele zmiękną i rozpadną się, stworzą jednolitą masę.
- Dżem będzie gotowy, gdy morele uzyskają konsystencję przypominającą mus. Jeszcze gorący mus przekładamy do wyparzonych słoików, od razu je zakręcamy i układamy, odwracając dnem do góry. Przestygnięte przetwory przechowujemy w chłodnym miejscu – spiżarni, piwnicy lub lodówce.
Przepis na dżem z moreli bez cukru
Składniki:
- 1,5 kg świeżych moreli,
- 250 ml wody.
Sposób przygotowania
- Morele sparzamy, obieramy ze skórki, przekrawamy i wyjmujemy pestki. Owoce kroimy na mniejsze ćwiartki.
- W garnku zagotowujemy wodę, następnie dodajemy pokrojone morele. Garnek nakrywamy przykrywką i gotujemy owoce na małym ogniu przez około 20 minut.
- Po wskazanym czasie odlewamy pozostałą wodę, a ugotowane morele miksujemy blenderem.
- Gorący mus przekładamy do wyparzonych słoików, które odwracamy dnem do góry, aby dżem mógł się zapasteryzować.
Dżem morelowy bez dodatku cukru sprawdzi się jako dodatek do wypieków i pieczonych mięs.
Przepis na wytrawną konfiturę z moreli
Składniki:
- 1 kg dojrzałych moreli,
- 50 g cukru,
- 1 kwaśne jabłko,
- 1 czerwona cebula,
- 3 łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowego),
- 100 ml octu jabłkowego,
- skórka z cytryny,
- 1 łyżeczka świeżego imbiru,
- ½ łyżeczki płatków chili,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania
- Morele zalewamy gorącą wodą na kilka minut, obieramy ze skórki, przekrawamy i wyjmujemy pestki.
- Jabłko kroimy w kostkę.
- W garnku, na małym ogniu, rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone morele oraz jabłko. Wsypujemy cukier i gotujemy, aż owoce zmiękną.
- Na patelni rozgrzewamy olej, po czym podsmażamy poszatkowaną cebulę. Po kilku minutach dodajemy imbir i chili. Smażymy jeszcze chwilę i dodajemy do miękkich owoców.
- Garnek przykrywamy i dusimy wszystkie składniki przez 15 minut.
- Gotowy, jeszcze gorący dżem nakładamy do słoików. Odwracamy je do góry dnem i czekamy, aż wystygną.
zdj. główne: Mateusz Feliksik/unsplash.com